A macskakarmok ápolása

A macska karmainak rendszeres ellenőrzése és szükség szerinti vágása segít csökkenteni a kaparás okozta károkat. A karomvágásban segítségére lehet az állatorvos, de meg is tanulhatja tőle, hogyan kell elvégeznie ezt a feladatot.

A feladat kivitelezése persze akkor a legegyszerűbb, ha már apró kölyökcicaként hozzászoktatja kedvencét elsősorban ahhoz, hogy kézbe veszi, fogdossa, áttapintja, simogatja. Majd fokozatosan szoktatja a lábak megfogásához, a karmok érintéséhez, végül azok levágásához. Ha minden alkalommal jó érzés - jutalom, dicséret, finom falat - társul a karomvágáshoz, akkor hamar hozzászokik a cica, hogy elviselje az őt mozdulatlanságra kárhoztató, akaratán kívüli eseménysort.

Fontos, hogy minden egyes levágott karom után dicsérje meg a cicát és adjon neki jutalomfalatot, így sokkal nyugodtabban fogja viselni a procedúrát. Ne aggódjon, ha egy-egy alkalommal csak egy vagy két karmot tud megrövidíteni, majd következő alkalommal folytatja a többivel. A lényeg, hogy ne legyen közelharc a karomvágás, sokkal inkább egy tolerálható, gyors, szükséges esemény, melynek vége mindig egy kis jutalom.

A kereskedelmi forgalomban kapható műanyag karomvédő, melyet a macska karmára rögzítve a kaparás megelőzhető.

Az elképzelés az, hogy bár a macska továbbra is kaparni, fog, a tompa műanyag nem tesz kárt a környezetben. Hátránya, hogy 4-6 hetente cserélni kell, ugyanis alatta a karom folyamatosan nő.

Vannak, akik eltávolíttatják macskájuk karmait, ám ez kegyetlen és fájdalmas beavatkozás. A macska számára a kaparás létfontosságú, szerepe az állat életében igen nagy. Ettől megfosztani egyet jelent azzal, hogy életét boldogtalanná teszi.

Ajánlott cikkek