Öt alapvető macskaápolási eszköz

Ha rendszeresen ápolja kedvencét, nem csak a cica lesz elégedett, de ön is az lehet. Nem csak kedvence egészségéről és komfortérzetéről gondoskodik, de otthona is rendezett marad.  Ehhez azonban szükség van néhány eszközre.

  • Karomvágó
  • Sörtekefe
  • Finomfogú fésű
  • Fogkefe
  • Törlőkendő

Lehet, hogy szükség lesz bolhafésűre, bár sokkal hasznosabb havonta-háromhavonta spot-on cseppel megelőzni a bolhásodást, hacsak meg nem tudja oldani, hogy a cica ne járjon ki.

Minek a karomvágó?

A karomvágó nem egy költséges beruházás, használata könnyű.

Rendszeres használatával kontrollálható, hogy a macska kaparásának ne legyen áldozata az ajtó, a bútorzat.

A kaparófa általában nem elég, hogy a macska karmai ne legyenek élesek. A karmok műtéti eltávolítása nem ajánlott, sőt, a legtöbb állatorvos nem is hajlandó elvégezni. Marad tehát az időszakos karomvágás.

Erre a célra nagyon sokféle eszköz kapható a kereskedelemben, legtöbben azonban a guillotinos karomvágót kedvelik. Ennél a karmot egy kis nyílásba kell helyezni és ellenőrzés után egyetlen mozdulattal levágható a felesleges karomvég.

A fésűk és kefék típusai

Több tucatnyi kefetípus közül lehet választani. Némelyikük speciálisan a szőrtípusnak megfelelően van kialakítva, azaz kifejezetten rövid vagy hosszú szőrre, vagy valamilyen cél elérése miatt, például a csomók bontására vagy az aljszőr kiszedésére.

A kefe sörtéi lehetnek kemények, lágyak vagy gombos végűek is. A tükrös kefe lapos platformból és ívelt acél fogakból áll. Ez utóbbi minden szőrtípusra ajánlható, ráadásul általában a macskák is kedvelik.

Azok a szőrápoló kesztyűk, melyeknek egyik oldala gumis, szintén kiválóak a bunda ápolására. Lehetőséget adnak a bőr masszírozására, segítenek a kihullott, elhalt szőrszálak eltávolításában, ám elsősorban rövid szőrű cicáknál használhatók.

Szükségesek a fésűk is, melyek lehetnek finom fogazatúak (ilyen pl. a bolhafésű is) vagy széles fogazatúak. A különbség tehát a fogazat sűrűségében van.

A fésűvel érdemes lassan dolgozni, esetleg hintőport is használni annak érdekében, hogy a hosszúszőrű cica bundájából minden csomót, filcet sikerüljön eltávolítani.

Mikor érdemes elkezdeni a fogkefe használatát?

Vannak gazdák, akik heti több alkalommal is átkefélik macskájuk fogait, ám nem szabad elfelejteni, hogy az állatoknak ennek ellenére is szükségük van a rendszeres állatorvosi-fogászati ellenőrzésre, megelőzendő a fogkövesedést, fogszuvasodást, fogíny problémákat.

Probléma esetén az orvos megtisztítja a fogakat, ultrahangos fogkő-leszedővel eltábolítja a fogkövet, ellátja az egyéb problémákat. Azonban ehhez altatásra van szükség, ami veszélyeket rejthet magában.

Érdemes tehát megelőzni a szájüregi betegségeket, amennyire csak lehet. Ennek legjobb eszköze a fogkefe és a cica-fogkrém, mely ráadásul sokkal kevesebb költséggel is jár, mint amennyit a tetemes állatorvosi számla kitehet.

Alternatív kozmetikai eszközök

  • Karomvédők: Ezek kis, puha sapkák, melyeket a karmokra lehet húzni. felhelyezésük elég munkaigényes, különösen, ha a macska tiltakozik ellene.
  • Törlőkendők és spray-k: A nedves törlőkendők kifejezetten hasznosak lehetnek, amikor nincs idő a macska fürdetésére, pedig szükséges lenne. Kaphatók e célra spray formájú termékek is, melyek segítenek a szennyeződések eltávolításában, ráadásul ápolják is a bundát. Némelyik aloe vera vagy e-vitamint artalmú a szép, fényes bunda eléréséért.
  • Szőrbontó termékek: Segítséget nyújtanak a csomók, filcek kibontásához. Általában spray formában kaphatók.

Még egy igen fontos és elengedhetetlen termék minden macskatulajdonos számára: szőrszedő henger a ruhához és a bútorokhoz!

Ajánlott cikkek