Ideje elkezdeni a fogápolást!

A fogak ápolása fontos és elengedhetetlen az állat egészsége szempontjából. Egy tökéletes világban a cicák imádják, amikor a fogaikat tisztogatják. A valóságban a felnőtt macskák nem igazán kedvelik, amikor gazdájuk a fogkefével hadonászik előttük.

Különösképpen utálják, amikor megpróbál a félelmetes szerkezettel a szájukba hatolni. Még akkor sem rajonganak ezért, ha ez része a rendszeres ápolásnak. Megkönnyítheti a rendszeres fogápolás procedúráját néhány apró trükkel.

Nagyon fontos, hogy a macska méreténeki megfelelő fogkefét vásároljon és speciális összetételű – és nem utolsó sorban jó ízű – fogkrémet. Léteznek olyan fogtisztítók, melyeket az ujjra kell felhúzni, ezekkel talán némileg könnyebb a macskafogak tisztítása.

Fokozatosan kezdje el a cica szoktatását a fogápoláshoz: először csak egy-egy fogat tisztítson meg, majd később haladjon tovább.

Csak akkor érdemes nekikezdeni a műveletnek, ha a cica kényelmesen fekszik az ölében vagy azon a helyen, ahol egyébként kozmetikázását végezni szokta. Ideális esetben a kozmetika és ezzel együtt a fogápolás napi rendszerességgel történik, de mindig igazodni kell a macska tűrőképességéhez.

Ha csak heti két alkalommal sikerül rávenni a munkára, akkor se adja fel, talán egyszer eljutnak a napi rendszerességig. Egy apró trükk: sok kereskedésben lehet kapni hal ízű macskafogkrémet. Ez a cicák egyik kedvenc íze, próbálja ki, hátha sikert ér el.

Minél fiatalabb korban kezdi a szoktatást, annál könnyebben ér el eredményt. A napi fogápolás fontos feladat, de érdemes évi egy alkalommal, a rendszeres ellenőrzés során az állatorvossal is megvizsgáltatni a macska fogait.

Ajánlott cikkek