Hogyan érdemes vágni a macska karmait?

Sokkal jobb megoldás időnként levágni a macska karmait, mint műtéti úton eltávolíttatni azokat. Sok állatorvos etikai okokból eleve nem is vállal ilyen beavatkozást.

Egy karmaitól megfosztott macska nem tudja megvédeni magát más állatokkal szemben, de még a fára sem tud felmenekülni előlük.

Miért is kell vágni a macskák karmát? Nos, az okok listája hosszú!

  1. A hosszú karom bármibe beleakadhat és könnyen letörhet, beszakadhat.
  2. Az, hogy a macska kapar, nem mindig elég ahhoz, hogy a karom kellő mértékben kopjon.
  3. A túlnőtt karom akár a talppárnák alá is nőhet, ez pedig fájdalmat okoz az állatnak, sőt, extrém esetben akár fertőzéshez is vezethet.
  4. A karmok anyaga keratin, ugyanaz az anyag, mint a szőrzet alkotója. A karmok folyamatos növésben vannak. Minden mellső lábon öt karom van, míg a hátsókon 4-4. Ezek mindegyikére ügyelni kell karomvágáskor.
  5. A macskakarmok maradandó nyomot tudnak hagyni az ajtókon, bútorokon.
  6. Sokkal jobb megoldás időnként levágni a macska karmait, mint műtéti úton eltávolíttatni azokat. Sok állatorvos etikai okokból eleve nem is vállal ilyen beavatkozást. Egy karmaitól megfosztott macska nem tudja megvédeni magát más állatokkal szemben, de még a fára sem tud felmenekülni előlük.

Mielőtt nekilátna a karmok vágásának, készítsen a keze ügyébe minden szükséges eszközt. A kisállat áruházakban sokféle karomvágó kapható, keresse azt, amelyik a legkényelmesebben használhatónak tűnik és mérete is megfelelő a cica számára.

Nem árt némi fertőtlenítő folyadékot és esetleg vérzéscsillapítót is beszerezni arra az esetre, ha túl nagyot vágna és a karom vérezni kezdene.

Érdemes pár jutalomfalatot is előkészíteni, így a macska pozitív visszajelzést kap, amint végzett a karomvágással. Egy idő után megtanulja, hogy semmi rossz nem történik, ráadásul a végén jutalmat is kap. Néha egy nagy törülköző jó segítség lehet, a cicát beletekerheti, így könnyebb lesz tartania.

Karomvágás lépésről lépésre:

  • Vegyen egy karomvágót, és ha lehet, kérjen meg valakit, mutassa meg a használatát.
  • Ne kapkodjon, ne siessen. Inkább készítse fel a cicát a karomvágásra. Egy héten át szoktassa azzal, hogy finoman masszírozgatja a mancsait, és hagyja, hogy megszokja, hogy fogdossa a lábát.
  • Tegye egyik ujját a cica talppárnájára és nyomja meg gyengéden. Így a karom előbújik a szőr alól.  Ez a feladat hosszabb szőrű macskafajtáknál nagyobb odafigyelést igényelhet.
  • Kezdje lassan és haladjon fokozatosan. Nem kell egyetlen alkalommal az összes karmot levágnia. Akár naponta egy karom levágása is elég lehet, hogy idővel célt érjen, ráadásul kevésbé stresszes mindkettejük számára.
  • Azon a ponton vágja a karmot, ahol elkezd görbülni.
  • Mindig csak a karom fehér végét vágja le, soha ne vágjon bele a sötétebb, vagy rózsaszín részbe. A vékony ér, ami végigfut a karmon, általában elég jól látható.
  • Inkább vágjon többször kisebb részt, mintsem hogy belevágjon.
  • Ha úgy érzi, nem tudja megoldani a macska karmainak levágását, ne feledje, hogy a legtöbb állatorvos és minden állatkozmetikus örömmel megteszi ezt ön helyett, sőt, meg is tanítják, hogyan csinálja, ha mégis bátorságot érez hozzá.

Tények a karomvágásról

  • Néha könnyebb úgy levágni a macska karmát, ha van egy segítőtársa. Egyikük tartja és nyugtatja a cicát, míg a másik a karmokat rövidíti.
  • Miért kaparnak a cicák? Nos, a vélekedésekkel ellentétben nem azért, hogy a karmaikat élesítsék. Az ok az, hogy a talppárnáik között verejtékmirigyek vannak, és kaparással ezek ürülnek. Így a cica szagjelek hagy és meg tudja jelölni területét.

Ajánlott cikkek