A tiszta cica - boldog cica

A tiszta cica a boldog cica. Apró feladatok, mint a karomvágás vagy a kifésülés, és a nagyobb kalandok, mint a fürdetés, sokban hozzájárulnak az állat boldogságához. Persze vannak macskák, amelyek kevéssé tolerálják, ha a gazdi szeretné rendbe tenni bundájukat, szemüket, fülüket tisztogatni, vagy a karmukat levágni. Ha a macska küzd ezek ellen, és esélyes, hogy gazdi, vagy akár mindkettejük sérülésével végződhet a küzdelem, akkor inkább vigye el kisállat kozmetikushoz, aki professzionális módon tudja kezelni a problémás állatot.

Bőr és szőr ápolása

A macska fürdetése

A macska kifejezetten jól felszerelt „beépített ápolóeszközökkel”. Nyelvével és fogaival hihetetlenül tisztán tudja tartani magát, ám ha a bundája erősen bepiszkolódik, vagy valamilyen nagyon büdös dologgal szennyeződik, akkor bizony meg kell fürdetni. Igyekezzen minél inkább csökkenteni a fürdetés okozta stresszt, ráadásul úgy, hogy rövid idő alatt maximális hatékonyságot érjen el.

  1. Próbálja akkorra időzíteni a fürdetést, amikor a cica nyugodt hangulatában van. Segíthet ennek elérésében egy jó kis játék közösen, vagy egy új, klassz játék a cicának.
  2. Saját testi épségének védelme érdekében a fürdetés előtt vágja le a cica karmait.
  3. Még a fürdés előtt alaposan kefélje ki a macska szőrét, eltávolítva a kihullott szőrszálak, és bontsa ki a csomókat is.
  4. Tegyen egy csúszásgátló szőnyeget a kádba vagy a zuhanytálcába. Dugja be a dugót, és engedjen kézmeleg, de semmiképpen sem forró vizet. Ne legyen több a víz, mint amennyi a cica hasa aljáig ér.cicát lavórban fürdetik
  5. Először nedvesítse át a cica bundáját, akár permetezéssel, akár egy kis edényből lassan ráöntve. Vigyázzon, hogy a füleibe, szemeibe közvetlenül ne kerüljön víz.
  6. Ha már teljesen átnedvesedett a bunda, dörgölje bele a felhígított macskasampont. Olyan sampont válasszon, amely a cica szőrtípusának megfelel. A dörgélést kezdjea fejénél, ügyelve, hogy ne kerüljön a szemekbe és a fülekbe, és haladjon a farok irányába, majd lefelé, a lábakat is samponozza át. Mindig a szőrzet növekedésének irányába dolgozzon.
  7. Alaposan öblítse le a sampont. Ha át kell még egyszer samponozni, akkor tegye meg, és ügyeljen arra, hogy a samponmaradványokat is alaposan kiöblítette, mert a szőrzetben maradt anyag irritálhatja a cica bőrét, ráadásul szinte mágnesként vonzza a szennyeződéseket.
  8. Egy kisebb törülközőt vagy mosdókesztyűt nedvesítsen be, és törölje át a macska arcát. Ha a pofája is nagyon piszkos, akkor bizony át kell samponozni azt is, ez pedig nem könnyű feladat. Legyen óvatos, kicsit jobban higítsa a sampont, és fokozottan ügyeljen a szemekre és a fülekre.
  9. Csomagolja be a cicát egy nagy törülközőbe. Ha a macskát nem zavarja a zaj, akkor hajszárítóval is megszáríthatja, alacsony hőfokon. Ám ha utálja, akkor üljön le vele egy meleg, huzatmentes helyre, és várja meg, amíg megszárad. Időnként szárazra cserélheti rajta a törülközőt. A hosszú szőrű cicákat érdemes mindenképp megszárítani, és közben, vagy utána alaposan kifésülni a szőrzetet, eltávolítani a csomókat.
  10. Fürdetés után jár a jutalomfalat és a dicséret, ha jól viselkedett a macska.

A szőrzet kikefélése

A macska bundájának alapos kikefélésével nem csak a szennyeződéseket, zsírt és elhalt szőrszálakat távolítja el, de segít az elhalt hámréteg eltávolításában, emellett stimulálja a vérkeringést, és javítja a bőr általános állapotát. A heti egy vagy két alkalommal megejtett átkefélés kifejezetten hasznos akkor, ha az idős cica már nem tudja olyan alaposan és hatékonyan ápolni saját magát. Ha egyedül nem megy, keressen profi segítséget.

  • Mielőtt nekilátna kikefélni a bundát, ellenőrizze a szőrzet állapotát. Ha egészséges, akkor a bunda csillogása természetes, és ha hozzáér, azonnal visszaugrik. A bőrön sem sebek, sem egyéb eltérések (dudorok, duzzanatok, stb.) nem láthatók.
  • Rövid szőrű macskáknál egy fém fogazatú, de nem durva kefével kefélje végig a szőrzetet a macska fejétől a farkáig, mindig a szőrzet növésének irányába haladva. Haladjon tovább a test oldalán, majd a hason, végül a lábakon is, mindig ügyelve arra, hogy egy testtájat alaposan megszabadítson a szennyeződésektől és a csomóktól. A gumis kefe, vagy gumis szőrápoló kesztyű kifejezetten hatékony lehet a rövid szőrben megbúvó elhalt szőrszálakkal és csomókkal szemben.
  • A hosszú szőrű, lakásban élő cicák az év egészében hullajtják a szőrüket, ezért akár heti több alkalommal is szükséges lehet az alapos kikefélés. Kezdje a hason és a lábakon, majd folytassa a nyakon. A nyak szőrét fésülje felfelé, az áll irányába. Készítsen egy választékot a faroktőig, és fésülje kétoldalra a szőrzetet, majd kefélje ki mind a két oldalt. A csomókra szórhat hintőport, majd az ujjaival finoman kibonthatja a csomókat. Ha ez nem sikerül, akkor próbálkozzon a szőrbontó gereblyével.cicát gazdi fésüli
  • Amikor éppen a szőrzetet fésüli, keféli, éljen a lehetőséggel, és futassa végig a kezét a macska testén. Ellenőrizze, hogy minden rendben van-e, azaz nincsenek dudorok, daganataok, sérülések a bőrén. Ellenőrizze a bolhák és kullancsok nyomát is. Emelje fel a macska farkát, nem ragadt-e ürülék a szőrébe a végbél környékén, de egyúttal keresse a férgesség nyomait is. Ha apró, vöröses, rizsszem nagyságú lerakódást lát a végbélnyílás körül, az galandférget jelez.
  • Ha nem ápolja a cica bundáját, akkor a végeredmény fájdalmas csomók és hulló szőr lesz, ráadásul biztos, hogy szőrlabda alakul ki a gyomrában. Ezt onnan veheti észre, hogy a cica szőrös hányadékot öklend fel, vagy az ürülékében jelenik meg a sok, lenyelt szőr. Ha a rendszeres ápolás ellenére is ezt tapasztalja, akkor kiegészítő megoldásra van szükség. Az állatorvos is tud ajánlani, de webáruházakban is beszerezhetők hatékony szőroldó termékek, és vásárolhatók kiváló minőségű, szőroldó adalékkal ellátott tápok.

Ajánlott cikkek