A macskát is lehet fürdetni

A cica minden nap órákat tölt azzal, hogy minél tökéletesebben ápolja magát, ám néha mégis elgondolkoznak a gazdák, vajon nem kellene-e magfürdetni a cicát. Nos, elméletben nem feltétlenül szükséges, de mindig történhet olyan dolog, amely miatt bizony elkerülhetetlenné válik.

Az okok

Kijáró cicák

Benti macskák

  • Beleesett valamibe a cica
  • Összekente magát valami büdös dologgal
  • Bozót vagy cserje mászása közben ágak, levelek tapadtak a szőrébe
  • Bőrfertőzést szedett össze kalandozás közben
  • Paraziták telepedtek meg a bundájában
  • Valamit magára borított a cica, például cserepes növényt vagy valamilyen folyadékot
  • Talált egy új búvóhelyet, de az eléggé poros vagy piszkos
  • Valamilyen bőrproblémával küzd
  • Nem biztonságos anyagokkal érintkezett, például fertőtlenítőszerrel, festékkel, stb.

A listát persze hosszan lehetne folytatni, ám összefoglalva, bár a macskáknak általában nincs szükségük fürdetésre, előfordulhat, hogy meg kell fürdetni őket. Ilyen esetekben a legjobb megoldás az, ha keres egy szakavatott állatkozmetikust, aki megoldja a problémát, ám ha ez nem lehetséges, akkor otthon kell megoldani. Ehhez adunk pár tippet.

cica csukott szemmel hever a mosdó szélén

Hogyan fürdessünk macskát?

Annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb véget érjen a fürdetés, és a lehető legkisebb harc és trauma árán, mindent elő kell készítenie, hogy minden azonnal kézre essen. Tehát a macska kádba emelése előtt győződjön meg arról, hogy minden kellék elérhető helyen van. Nem árt, ha van egy segítő kéz, aki akár a felszereléseket adogatja, akár a cicát segít megnyugtatni.

Amire szükség lesz

A sampon

Csakúgy, mint az emberi kozmetikai cikkek esetében, a cicasamponok is széles választékban elérhetők. Még ha nem is szokta fürdetni a macskát, akkor is legyen otthon számára egy sampon, hogy baj esetén tudjon mihez nyúlni.

Amikor sampont választ a macskának, vegyszermentes formulát kell találnia, mivel ez nem irritálja a macska bőrét. Amennyiben gyógysamponra van szükség valamilyen bőrbetegség vagy paraziták miatt, akkor azt célszerű az állatorvos tanácsai alapján választani, és az utasításokat szigorúan betartva használni.

A törülköző

Száraz törülközőre, sőt, inkább többre lesz szükség, hogy megszáríthassa a macskát. Csak nagyon kevés cica tolerálja a hajszárítót, ráadásul ez könnyen ki is száríthatja az állat bőrét, úgyhogy a törülközőkkel kell alaposan megszárogatni.

gazdi törülközővel szárogatja a cicát

Mivel?

A segítő kéz jól jön, ha egyikük megfogja a cicát, a másik személy végezheti a fürdetést. És mivel? Nos, a szőrzet nedvesítéséhez érdemes egy műanyag edénybe vizet engedni, és ezt öntögetve átnedvesíteni a bundát. Így elkerülhető az is, hogy az állat szemébe, fülébe víz kerüljön. Ebben az edényben a sampon is higítható a vízzel, és könnyeb eloszlatni a szőrzeten.

Amikor fürdésről van szó, a siker titka lassú és egyenletes haladás. Ha rohan, hogy gyorsabban végezzen, még jobban megijesztheti az állatot. Beszéljen hozzá, miközben fürdeti; a nyugodt, ismerős hang segíthet az állatnak abban, hogy kevésbé legyen stresszes.

További tippek

  • Tartsa a vizet melegen, de ne forrón. A szobahőmérsékletnél csak egy picivel melegebb az ideális.
  • Ügyeljen, hogy az állat füleibe, szemeibe ne kerüljön víz. Ennek érdekében a fejet inkább egy ronggyal vagy szivaccsal mossa meg.

Őszintén szólva, a legtöbb macska esélyesen negatívan reagál, ha fürdetni kezdik. Lassan haladjon, de ne húzza tovább a fürdési időt a szükségesnél. Készüljön fel arra, hogy a cica akár küzdeni is fog, karmol és harap, csak hogy  szabaduljon a számára kellemetlen helyzetből. De tudomásul kell venni, hogy vannak helyzetek, amikor a  fürdetés egy szükséges rossz egészségének megőrzéséhez.

Hacsak nem rajong a cica a vízért (vannak ilyen fajták és egyedek), soha ne fürdesse meg ok nélkül. Csak azt az állatot szabad fürdetni, amelyiknek szüksége van rá egészsége megőrzéséhez. A jó hír, hogy a  cicák általában tökéletesen tudnak gondoskodni magukról, nem kutyák, amelyeket kisebb-nagyobb rendszerességgel meg kell fürdetni.

gazdi zöld lavórban fürdeti a cicát

Egyéb feladatok

A fürdetés csak egy kis szelet azokból a kozmetikai feladatokból, amelyeket esetenként el kell végezni a cicával. Bizony, a legtöbb gazdi tisztában van azzal, hogy a macska ápolása nehéz lehet. A karomvágás, a fogmosás, a szőzret átkfelésése és fésülése, a szemek- fülek ellenőrzése mind-mind elengedhetetlen feladat egy felelős gazda számára. Ha mindez problémás, az állatorvos vagy egy állatkozmetikus örömmel segít.

Ajánlott cikkek