Pihepiha cicamancsok

A macskának létszükséglete az egészséges láb, hiszen csak így tud kaparni, mászni, és így képes kivitelezni sokszor akrobatikus földet éréseit. Ezért hát nagyon fontos rendszeresen ellenőrizni és tisztán tartani a cica mancsait, megbizonyosodni arról, hogy nincs rajtuk sérülés.

  • A macska mancsai mindig legyenek tiszták. Amellett, hogy a talppárnába szorult idegen anyagok, vagy a lerakódott nagy mennyiségű kosz fájdalmat okozhatnak a cicának, a mosakodás során a szájba is kerülhetnek, és lenyelve komoly problémát okozhatnak. Naponta egyszer törölje át a cica mancsait egy nedves törlőkendővel, ellenőrizze a lábujjak közét is. Ha a lakásban a padlót tisztán tartja, és ügyel a vegyszerek mérsékelt használatára, már sokat tett azért, hogy a mancsok egészségesek maradjanak.

A macskák igazán kiváncsi kis felfedezők, akik gyakran kóborolnak ismeretlen, idegen környezetbe.

macska mancsa a kaparófán

  • Ezért mindig ellenőrizni kell, nincs-e vágás, seb, duzzanat vagy váladékozás a mancsokon és a lábujjak között. Az idegen tárgyakat óvatosan szedje ki csipesszel, a legapróbb vágásokat és sebeket is fertőtlenítse. Ha vérzést, vagy gennyesedést vagy kellemetlen szagot észlel, vigye el a cicát az állatorvoshoz.
  • Hosszú szőrű macskáknál előfordulhat, hogy a lábujjak közötti hosszú szőr zavarja az állatot, főleg, ha összecsomósodik. Ez észrevehető, mert a cica intenzíven nyalogatja a mancsát. Óvatosan vágja ki a felesleges és zavaró szőrzetet a lábujjak közül.
  • Ügyeljen az érzékeny talppárnákra. Nagyon hideg vagy meleg időben érdemes hidratálni a talppárnákat, lehetőleg az állatorvos által ajánlott termékkel. Ne engedje, hogy a cica mancsok fagyott vagy felforrósodott területtel érintkezzenek.
  • Ha azt tapasztalja, hogy a macska extrém intenzitással nyalogatja a talppárnáit, sántikál vagy biceg, akkor azonnal vigye el az állatorvoshoz.

Karomápolás

A cica azonnal elbújik, ha meglátja a karomvágót? Be kell tekerni őt egy törülközőbe, hogy levághassa a karmait? Próbálja meg másként!

  • Keressen a lakásban egy nyugodt, békés helyet, és telepedjen be a fotelba, ölében a cicával. Olyankorra tervezze a karomvágást, amikor a macska teljesen nyugodt, sőt, az se baj, ha kicsit álmos, mondjuk olyan, mint falatozás után szokott lenni. Figyeljen arra, hogy ne legyen módja a repkedő madarakat lesni, vagy más állatokat figyelni, és másik házi kedvenc se legyen a közelben.

fehér cica a mancsát nyalogatja

  • Óvatosan fogja meg az egyik mancsát, és masszírozza meg, de csak nagyjából három másodpercig, ne tovább. Ha a cica elhúzza a tappancsát, ne húzza vissza, inkább gyengéden tartva kövesse az ő mozdulatát. Ha újra ernyedt és nyugodt, gyakoroljon gyenge nyomást a talppárnára, ettől a karom előbújik. Azonnal engedje el a mancsát, és adjon egy jutalomfalatot. Minden másnao ismételje meg ezt másik lábujjával, míg végig nem ér az összesen.

Nem árt, ha a macska megismerkedik a karomvágó hangjával már azelőtt, hogy azt egyáltalán használná a karmain.

  • Vegye az ölébe, üljön le, és tegyen egy szál nyers spagettit a karomvágóba. Ha a cica szimatolja, mi lehet ez, tegyen rá egy fincsi jutalomfalatot neki. Miközben finoman masszírozza a cica talppárnáját, gyengéden gyakoroljon rá nyomást. Amikor előbújik a karom, a karomvvágóval vágja le a spagettit, közben tartsa a mancsát. Ezután azonnal engedje el a lábát, és jöhet a jutalomfalat. Most már ismeri a karomvágó hangját!
  • A karom rózsaszín része az ún. élő rész, ahol idegek és vérerek futnak. Soha ne vágjon bele ebbe az érzékeny részbe. Mindig csak a karom fehér részét vágja le. Jobb, ha óvatos, és többször keveset vág, mert ha túl gyorsan és kapkodva teszi, könnyen túlvágja a karmot és az vérezni kezd. Ez persze elállítható, nem is baj, ha van vérzéscsillapító a keze ügyében, amikor a macskakarmokat rövidíti.
  • Fordítsa az ölében maga felé a cicát, fogja meg a mancsát, illetve az egyik lábujját. Masszírozza, majd nyomja meg, hogy kiugorjon a karom. Vágja le a karom végének egy icike-picike részét, majd engedje el az ujját. Ne feledkezzen meg az azonnali jutalomfalatról.  Ha a cica nem reagált a karomvágásra, nyugodtan hozzáfoghat a következő karomhoz, de egy alkalommal ne vágjon le többet két karomnál, amíg teljesen meg nem szokja és tökéletesen nyugodtan nem viseli. Minden alkalommal jutalmazzon.

Ajánlott 10-14 naponta levágni a macska karmait. Ha nem tudja a macskát hozzászoktatni, hogy otthon, az ölében, nyugodtan levághassa, akkor vigye el az állatorvoshoz, vagy kozmetikába.

  • Amennyiben a cica tiltakozik, ne emelje meg a hangját, és soha ne büntesse. Soha ne próbálkozzon olyankor a karomvágással, amikor a cica izgatott vagy dühös. És ne kapkodjon! Ha kapkod, könnyen belevághat az élő, érzékeny karomrészbe.
  • Ne próbálja meg az összes karmot egy alkalommal levágni.
  • Ne távolíttassa el a macska karmait sebészeti úton. A műtét során a lábujjak végét is csonkolják, nem csak fájdalmas beavatkozás az állat számára, de embertelen is. Inkább vágja vagy vágassa rendszeresen a karmokat, és biztosítson elég kaparófát a cicának.

Ajánlott cikkek