Kutyasampon - DIY

Manapság az öko-kultúra és a bio-divat jegyében sokan házilag készítenek sampont, tusfürdőt, mosogatószert. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezzel pénzt sórolnak meg, másik inkább azért választják ezt a megoldást, mert így biztosak lehetnek a környezteszennyezés minimalizálásában, vagy csak a természetes anyagokban bíznak.

Akármi is legyen az ok, ha valaki elkezdi, nem tud leállni. Nem is kell, hiszen pár természetes, tiszta anyag felhasználásával kiváló kutyasamponokat is lehet készíteni, akár normál, de száraz, érzékeny bőrű kutyák számára, de még élősködők kiirtására is.

Egy dologról ne feledkezzen meg: bőrünk pH-ja különbözik a kutyáktól. A miénk 5,5-5,6, míg a kutyák pH-ja 6,2-7,4 között van. Ezért a humán samponok nem alkalmasak a kutya fürdetésére.

Egyszerű sampon három összetevőből

Ez egyszerű, hétköznapi kutyasampon célja, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és a felesleges oljaokat a kutya szőréről és bőréről. A sima, hétküznapi fehér ecet kiváló antibakteriális hatással bír, ráadásul hatékony szagtalanító. Használatával a bunda mindig fényes és tiszta lesz. Egy dolgora kell ügyelni: ne kerüljön az állat szemébe a sampon, de ez a többi, kereskedelmi forgalomban kapható termék esetében is érvényes.

kutya fejét samponozzák

Hozzávalók:

  • 2 csésze meleg víz
  • 1/4 környezetbarát, nio mosogatószer
  • 1/2 csésze fehér ecet

Öntse a hozzávalókat egy szórófejes flakonba, esetleg virágperemetezőbe, és rázza alaposan össze. Fürdetéskor nedvesítse át a kutya bundáját kézmeleg vízzel, és permetezze rá a sampont, ügyelve a szemekre. Alaposan dolgozza bele a sampont a bundába, majd öblítse le. Ismételje meg a samponozást és öblítsét. Mindig alaposan mossa ki a sampon maradványait a szőrből! Ezután jöhet a szárítás és kész is a szagmenets tisztaság!

kutya habosan áll a kád szélésre támaszkodva

Házi sampon száraz bőrre

Ha a kutya bőre viszkető, száraz, érzékeny, akkor különösen oda kell figyelni, milyen sampont használ, nehogy a nem megfelelően kiválasztott termék miatt még súlyosabbak legyenek a tünetei. Gyógyszertárban is beszerezhető glicerin és aloe vera segítségével, vagy zablsiztből szuper sampont tud készíteni érzékeny kedvencének. A zabliszt egyébként nyugtató hatásáról ismert, éppen ezért nagyon sok kereskedelmi termékben megtalálható.

Aloe vera és glicerin sampon

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 1 csésze babasampon vagy bio mosogatószer
  • 1 csésze fehér ecet vagy almaecet
  • 1/3 csésze glicerin
  • 2 evőkanál aloe vera gél

Öntse a hozzávalókat egy szórófejes flakonba, esetleg virágperemetezőbe, és rázza alaposan össze. Fürdetéskor nedvesítse át a kutya bundáját kézmeleg vízzel, és permetezze rá a sampont, ügyelve a szemekre. Alaposan dolgozza bele a sampont a bundába, majd öblítse le. Ismételje meg a samponozást és öblítsét. Mindig alaposan mossa ki a sampon maradványait a szőrből! Ezután jöhet a szárítás!

Zabliszt sampon száraz bőrre

Hozzávalók:

  • 1 csésze nyers zabliszt
  • 1/2  csésze szódabikarbóna
  • 1 liter meleg víz

A zablisztet kávédarálóban őrülje finomra. Egy edényben keverje el a szódabikarbónával, majd adja hozzá a meleg vizet, és keverje addig, amíg fel nem oldódik a por a vízben. Ezután vigye fel a sampont a kutya benedvesített szőrére, dolgozza bele a bundába, és hagyja rajta pár percig. Eközben nyugtassa a kutyát, simogassa, beszéljen hozzá, hadd dolgozzon a nyugtató sampon. Alapos öblítés után szárítsa meg a kutyát.

kutya bánatos fejjel tűri, hogy a kádban a fejét samponozzák

Házi sampont élősködők ellen

A bolhák elleni harc során házi készítésű sampont is bevethet. A trükk nem más, mint a levendula olaj, amely természetes parazitaellenes és antibakteriális szer. Persze lehet használni más illóolajokat is, sőt, ezek keverhetők is, hiszen a borsmenta, az eukaliptusz, a rozmaring is igen hatásos. Ám ha csak egyet tud vagy szeretne használni, akkor az a levendula legyen.

Nem szabad elfelejteni, hogy nem minden illóolaj biztonságos az állatokra, egyes kutyák komoly allergiás reakcióval válaszolnak bizonyos illóolajokra. Soha ne használjon közvetlenül arometerápiás terméket az állatokon, és mindig figyeljen arra, nehogy lenyalja vagy fellefetyelje a tiszta olajat a kutya.

Bolhairtó sampon illóolajjal

Hozzávalók:

  • 3 dl meleg víz
  • ½ dl aloe vera gél
  • 1 evőkanál bio kaszítliai szappan alap
  • 2 csepp levendula illóolaj
    • Hozzáadhat 2 csepp rozmaringos, borsmenta és eukaliptusz illóolajat is.
  • Öntse a hozzávalókat egy szórófejes flakonba, esetleg virágperemetezőbe, és rázza alaposan össze. Fürdetéskor nedvesítse át a kutya bundáját kézmeleg vízzel, és permetezze rá a sampont, ügyelve a szemekre. Alaposan dolgozza bele a sampont a bundába, majd öblítse le. Ismételje meg a samponozást és öblítsét. Mindig alaposan mossa ki a sampon maradványait a szőrből! Ezután jöhet a szárítás.

Persze a fentieken kívül temérdek házi készítésű kutyasampon-receptre lehet akadni az interneten. Legtöbbjének az ecet az alapja, ami nem véletlen. Ez az olcsó háztartási szer kiválóan tisztít, fertőtlenít és dezodorál. A kaszítliai szappan igen kedvelt, natúr, parabén mentes szappanalap, érdemes megismerkedni a bio boltokban kapható termékkel, hiszen sampon készítésekor segít a hozzávalók alapos összedolgozásában. A szódabikarbóna szintén filléres háztartási szer, emellett az ecet savasságának ellensúlyozására használják a sampon készítése során. Tehát látható, gyakorta elég csak a konyháig menni, és ott előszedni pár alapvető háztartási szert, hogy gyorsan és könnyen készíthessünk olcsó, és nem csak bőrbarát, de környezetbarát sampont kedvencünknek.

Ajánlott cikkek