Snoopy-nak is van fodrásza

A szőrápolás, a kutya kozmetikázása elengedhetetlen része a kutyatartásnak. Minden kutya csak akkor boldog, ha nem csak belül egészséges, de szőrzete is fényes, csillogó és tiszta. A szőrzet ápolása fajtánként eltérő munkát és időráfordítást igényel. 

Vannak fajták, melyeket igen egyszerű ápolni, mások pedig rendszeres, akár napi szőrgondozást igényelnek. Megint másokat igen nehéz feladat profi szakember segítsége nélkül rendbe tenni. Egyáltalán nem mindegy, hogy kire bízza kedvencét. Ahogy az ember is igyekszik megtalálni azt a fodrászt és kozmetikust, aki nem csak neki is tetsző, igényes munkát végez, de emberileg is elfogadható, vagy inkább kellemes társaság a számára, úgy az sem mindegy, ki nyúl a kedvenc állathoz.

De hogyan lehet megtalálni a nekünk és kutyánknak legmegfelelőbb kutyakozmetikust? Hiszen annyian hirdetik magukat az interneten és az újságokban, állatorvosi rendelőkben, hogy a bőség már zavarba ejtő. Hogyan tudhatná, hogy kire bízhatja jó szívvel szeretett állatát?

Kérjen referenciát!

Kérdezze meg barátait, ismerőseit, szomszédjait, hova járnak kedvencükkel. Persze csak azokat, akiknél azt látja, ebük tisztán, illatosan, jól fésülten és persze boldogan érkezik haza a kutyakozmetikából.

Az internet is jó megoldás. Sok weboldal kínál kutyakozmetikai szolgáltatást. A kiindulópont megvan, már csak el kell menni ismerkedni.

Az állatorvos ajánlását is érdemes meghallgatni. Nem mellékes, hogy ő ismeri önt is, és kedvencét is, így nagy eséllyel fog olyan kutyakozmetikust ajánlani, akivel jól tudnak majd együttműködni.

Ne feledje el: a jó kozmetikus csak olyan kutyát fogad, mely minden oltással rendelkezik. Ez önnek is biztosíték arra, hogy kedvence semmilyen fertőző betegséget nem fog összeszedni a kozmetikában.

kuytusok fürdésre várakoznak a felszerelések mellett

Tegyen fel kérdéseket!

Minden gazdának fontos, hogy a kutyakozmetikus számára elsődleges legyen kedvence biztonsága. A szakképzett, bizonyítvánnyal rendelkező kutyakozmetikus nagy eséllyel tudja ezt biztosítani.  Kérdezze meg, vizsgázott kozmetikus-e a választott.

Kérdezze meg, mit tesz a kozmetikus, ha baleset történik. Van-e gyors és közvetlen kapcsolata állatorvossal? Balesetek előfordulhatnak, de csak akkor tudhatja biztonságban kedvencét, ha tudja, minden vészhelyzetre van megoldás. A kisebb baleseteket, mint pl. apróbb vágások, maga a kozmetikus is le tudja kezelni, ha erre megfelelő képzést kapott. Kérdezzen erre is rá!

Mire figyeljen a szalonban?

Nézzen körül – lehetőleg kedvencével együtt – még az első kozmetikázás előtt.  Így megfigyelheti, a kutyakozmetikus hogyan viselkedik a kutyákkal és azt is, kedvence hogyan viszonyul a kozmetikushoz. A várakozó gazdákkal beszélgetve sok apró információhoz juthat.

Fontos, hogy kedvence jól érezze magát a szalonban, ne féljen. Ugyanilyen fontos az is, hogy ön nyugodt szívvel otthagyhassa kedvencét. Bizonyosodjon meg róla, hogy a kutyákat sose hagyják felügyelet nélkül, sem a kozmetikai asztalon, sem pedig a fürdetéskor. Nézze meg, hogy a várakozó kutyák boxai és ketrecei mennyire tiszták és biztonságosak.

Ne felejtse el ellenőrizni a tisztaságot. A higiéniai állapotok sokat  mondóak lehetnek.

A látogatás alatt mutatkozzon be és mutassa be ebét is. Mondjon el minden fontos információt, hiszen ez segít a minél jobb kapcsolat kialakításában.

máltai hossző, fehér szőrét a fején keféli a kozmetikus

Miről meséljen a kozmetikusnak?

Minden, a kutya egészségügyi állapotára vonatkozó dolgot meg kell osztani a kozmetikussal.  Ha a kutya allergiás, bőrproblémái vannak vagy valamilyen szervi bajjal küszködik, arról a szakembernek tudnia kell. Ha nincs semmi gond, akkor azt is mondja meg.

Ne feledje, hogy műtéti beavatkozások után az állatorvos nem ajánlja a kozmetikázást. Minden ilyen esetben egyeztessen az orvossal és utána kérje ki a kozmetikus véleményét is.

A kutyakozmetikus azért dolgozik, hogy kedvence szőre, bőre, de fülei, szemei és karmai is a legjobb állapotban legyenek. A közvetlen kontaktus miatt a kozmetikus észrevehet olyan problémákat, betegségeket is, amelyeket ön esetleg nem. Ne sértődjön meg, ha azt mondja, a kutya füle gyulladt, inkább legyen hálás és vigye el a kutyát mielőbb az orvoshoz.

Ajánlott cikkek