A bűzmirigy és annak rendben tartása

Ismerős jelenet lehet, hogy a kutyák ismerkedéskor egymás hátulját szaglásszák. Van, aki megdöbben ezen, más viccesnek tartja, de sokan egyáltalán nem értik, miért is van ez. A legtöbb gazda bele sem gondol, hogy ágyában vagy kanapéján heverésző kedvence bizony ragadozó állat. Pedig az.

És mint minden ragadozó, a végbélnyílás mellett úgynevezett bűzmirigyekkel rendelkezik. A bűzmirigy folyadékot termel, ráadásul elég jellegzetes szagú folyadékot – innen is kapta nevét. Ez a szag egyfajta azonosítója a kutyának, mely információt ad a többi kutya számára az eb neméről, hozzávetőleges koráról, egészségi állapotáról és egyéb dolgokról. Kicsit olyan, mint az emberi ujjlenyomat, hiszen teljesen egyedi.

Az egészséges bűzmirigy minden alkalommal kiürül, amikor a kutya székletet ürít. Sajnos egyes esetekben a mirigy működése nem megfelelő. Ennek oka lehet öröklött rendellenesség vagy az, hogy korábban nem megfelelő táplálékot evett a kutya, emiatt pedig székletürítése sem megfelelő.

Ha a bűzmirigy nem ürül ki a kellő módon, az fájdalmas vagy nehézkes székletürítéshez vezet, végezetül pedig akár fertőzéshez vagy tályog kialakulásához.

Állatmenhelyeken gyakran találkoznak a kutyák bűzmirigy problémáival, ezzel az örökbefogadó gazdának is számolnia kell. A probléma fennállását a kutya is érzi, és próbál enyhíteni a rossz érzésen. Ha azt látja, hogy kedvence a hátulját harapdálja, vagy gyakorta „szánkázik” fenekével a földön, forduljon állatorvoshoz, mielőtt a végbélnyílás körüli érzékeny szövetek károsodnának.

A telítődött bűzmirigy kiürítése kézzel, egyetlen gyors mozdulattal megoldható. Bár maga a procedúra igencsak „szagos”, nagyon egyszerű és praktikus megoldás a komolyabb problémák megelőzésére. Kérje meg az állatorvost vagy a kutyakozmetikust, hogy tanítsa meg Önnek, és higgye el, egyetlen apró mozdulattal hatalmas könnyebbséget tud okozni kedvencének!

Amennyiben gyakran előfordul a probléma, érdeme elgondolkodni az étrend megváltoztatásán. A magas rosttartalmú étrend nagyobb mennyiségű székletet eredményez. Ha ez nem segít, és ismétlődő jelleggel fertőződés, valamint tályogképződés alakul ki, az orvos műtéti úton távolítja el a bűzmirigyet.

Ajánlott cikkek