Mit NE engedjen a kozmetikusnak?

A kutya- és cicakozmetikusok is elkövethetnek hibát. Nem rosszindulatból, sokkal inkább tudatlanságból, vagy rossz beidegződések miatt. Pedig a gazda számára fontos, hogy kedvencét jó és biztonságos, mindemellett pedig szakértő kezekben tudja.

Persze mindenki hibázhat. Hogy is tartja a mondás? Csak az nem vét, aki nem dolgozik. Csak éppen nagyon nem mindegy, miben áll a hiba. Ha ez kedvencünk testi épségét veszélyezteti, akkor komoly baj is lehet. Lehet, hogy nem azonnal, lehet, hogy nem látványosan. Sőt, az is lehet, hogy nem az első alkalommal történik baleset vagy lesz következménye a hibának. Ám ilyenkor pedig érdemes elgondolkodni a váltáson.

1. Nyugtató beadása

Sok országban egyáltalán nem engedett, hogy az állat kozmetikusa nyugtatót adjon be a kezelt állatnak. Persze elképzelhető, hogy a kozmetikus fél az agresszív állattól, de nagyobb a valószínűsége, hogy nincs ideje (kedve, tehetsége) az állat megnyugtatására. Ráadásul kistestű kutyák vagy akár macskák esetében még a legenyhébb nyugtató is rizikós.  Kérdezzen rá határozottan a kozmetikusnál, használ-e nyugtatót, illetve milyen módon oldja meg a nyugtalan, és emiatt esetleg agresszív állat megnyugtatását.

yorkiet asztalon fésül a kutyakozmetikus

2. Felügyelet nélkül hagyja az állatot

Meglepődne, ha tudná, hány kutya és macska sérül vagy akár hal meg kozmetikai szalonokban világszerte! A legnagyobb gond az, hogy a kozmetikus pórázzal és nyakörvvel ugyan rögzíti az asztalon a kutyát, ám mikor egyedül hagyja, az megpróbálja kiszabadítani magát, igyekszik leugrani az asztalról. Mivel rögzítve van, beletekeredik a pórázba, vagy egyszerűen leugorva felakasztja magát.

kozmetikus kölyköt lavórban fürdet

3. Nem a fajtaleírás figyelembevételével nyírja a kutyát

Sokkal több időt és türelmet igényel egyes fajtákat ollóval nyírni, mintsem nyírógéppel végigszaladni rajtuk. Ám amennyiben a fajta standardja ollós nyírást igényel, akkor ragaszkodni kel ahhoz, kivéve, ha a gazda kifejezetten mást kér.

Minden esetben tisztázza a kozmetikussal, mit szeretne.

Ha ragaszkodik a standard szerinti nyíráshoz, jelezze, ahogy azt is, ha engedi a nyírógép használatát.

4. Nincs megfelelő helye a kutya hosszabb ideig történő elhelyezésére

Persze ez nem ápolási hiba, de számolni kell ezzel is. Mivel a legtöbb gazda dolgozik, általában reggel beadja a kutyát és munka után megy érte. Egyes szalonokban azonban nincs megfelelő hely kialakítva, nincs ketrec, friss víz és rágcsálnivaló a kutyáknak. Amennyiben ott kell hagynia a kutyát, míg dolgozik, kérdezzen rá, meg tudják-e oldani elhelyezését.

fekete-fehér cica fürdetése

5. Nem megfelelően használják a szárítót

A nagyobb szalonokban vannak zárt kutyaszárító rendszerek, melyekbe általában ketreccel együtt teszik a kutyát száradni. Ezek azonban nem megfelelő használat esetén veszélyesek lehetnek.

Évente több kutya szenved égési sérülést az ilyen szerkezet nem megfelelő használata miatt.

A gyenge légáramlás és a magas hőmérséklet miatt több kutya kap hőgutát.Ezek a szerkezetek nem szabványosak, ezért nézze meg, használ-e ilyet a kozmetikus. Ha igen, akkor bizony végig az állat mellett kell maradnia és ügyelnie, ráadásul gondoskodnia a megfelelő légáramlásról is.

Még a kézi hajszárítót sem szabad a rozsdamentes acél ketrecen keresztül használni, mivel a ketrec rácsai pillanatok alatt átforrósodnak és megégethetik az állatot.

Ajánlott cikkek