Mi az a kutyakozmetika?

A kutyakozmetika lényege az eb kellemes és ápolt kinézete, valamint jó közérzetének biztosítása. Az, hogy maga a kozmetikázás pár percet vagy jó pár órát tart, hogy napi feladat, vagy elég hetente, néhány hetente kivitelezni, attól függ, milyen fajtájú és milyen szőrtípusú kutyája van.

Persze nem minden gazdának van ideje, tehetsége, kedve vagy gyakorlata, bátorsága, hogy rendbe szedje kedvence bundáját, bőrét, karmait, fogait, füleit. Számukra a megoldás a profi kutyakozmetikus.

A kutyakozmetika, mint szakma

Mi a célja a kutyakozmetikának? Az, hogy a család kedvence jól ápolt legyen, vagy az, hogy kutyakiállításra készítse fel az ebet? Nos, nem mindegy, mi a cél, és még ha tudja is, mit szeretne, akkor sem könnyű feladat olyan kozmetikust találni, aki az adott fajtára specializálódott. Ha kutyakiállításra szeretné felkészíteni kedvencét, mindenképp kérjen tanácsot a tenyésztőjétől. Egyéb esetben kérjen tanácsot a környék kutyásaitól vagy az állatorvostól.

schnauzer fésülése

Írjon össze egy listát, mindazzal a kérdéssel, amit fontosnak tart.

Mióta dolgozik kutyakozmetikusként? Hol, hogyan sajátította el a szakmát? Történt-e már baleset, sérülés nála? Mennyire van gyakorlata az adott fajtában? Vannak-e referenciái adott tenyésztőktől, handlerektől? – természetesen egészítse ki saját kérdéseivel.

Ha kedvencének igen különleges szőre és ápolási igényei vannak, esetleg egészségügyi vagy viselkedésbeli problémái, retteg a kozmetikázástól, a szőre összefilcesedett, bolhás vagy rühtől szenved, ki kell üríteni a bűzmirigyét, ki kell tisztítani a fülét, esetleg félelmében harap, amikor a karmait vágják, mindenképp tisztázza ezeket a kérdéseket a kutyakozmetikussal a legelső alkalom előtt. Tudnia kell, vannak-e tapasztalatai hasonló problémákkal küzdő kutyákkal, egyáltalán, vállal-e ilyen munkát.

Mindenképp nézzen körül a szalonban. Az eszközök legyenek tiszták, rendben tartottak, a környezet barátságos és hívogató.

A szalonban várakozó kutyák vidámsága, rendezettsége iránymutató lehet, akárcsak a szalon személyzetének viselkedése, barátságossága, segítőkészsége.

Amennyiben kellemes érzései vannak az ismerkedés után, egyeztessenek időpontot. Ha nem szeretné otthagyni kedvencét első alkalommal, kérdezze meg, várakozhat-e a szalonban, míg kutyáját rendbe teszik. Ez azért is hasznos, mert így megtanulhat alapfogásokat, melyeket a napi otthoni ápolás során alkalmazhat. Kérjen tanácsot, milyen fésűt és kefét szerezzen be otthonra, melyik a legpraktikusabb, milyen sampont válasszon. Egyáltalán: tegyen fel minden praktikus kérdést nyugodtan.

kölyökkutya mosóteknőben les

Általában nem szeretik a kutyakozmetikusok, ha a gazda ott áll a kutya mellett, miközben ők dolgoznak. Ez azért van, mert a kedvencek szinte mindig „hisztisebbek”, ha engedékeny gazdájuk a közelben van.

A legtöbb esetben sokkal gördülékenyebben megy a munka, ha nincs kinél segítségért könyörögnie az ebnek, hiszen a kozmetikázás gyakorlott kezekkel történik. Ám ezzel együtt az első alkalmakkor maradjon, figyeljen, tanuljon, de ne kezdje el kedvencét sajnálni, ne sápítozzon, ha egy-egy csomó kibontásakor nyekken egyet. Ha ön is határozottan viselkedik, a kutya tudni fogja, ennek bizony meg kell történnie, hamar megérti, hogy ha hagyja magát, előbb szabadul.

Ötletek az otthoni kozmetikázáshoz

Ha úgy dönt, otthon végzi el a kozmetikázást, nincs szüksége profi kozmetikusra, vagy legalábbis nem rendszeresen, akkor fel kell készülnie. Segítünk néhány ötlettel:

  • Olvasson utána szakkönyvekben vagy interneten annak, hogyan kell ápolni a kedvence szőrtípusával bíró kutyákat. Lehet, hogy érdemes legalább egy alkalommal konzultálni egy specialista kutyakozmetikussal, hogy biztosan a megfelelő eszközöket szerezze be.
     
  • A kozmetikázás mindig rövid ideig tartson, és legyen kellemes élmény a kutya számára. Tartson a keze ügyében sok finom jutalomfalatot, kapcsoljon be megnyugtató zenét, de segíthet egy levendulás füstölő is.

golden retrievert hajszárítóznak
 

  • A legjobb, ha már apró kölyökkorban elkezdi kedvencét a kozmetikázáshoz szoktatni, még akkor is, ha a szőrzete még nem igényli.
     
  • Ha a kutya fél a kozmetikázástól, vagy harapni kezd, keressen egy kutyakiképzőt, aki megtanítja önnek, hogyan érheti el, hogy a kozmetikázás kellemes, pozitív élmény legyen a kutya számára. A legtöbb esetben ehhez el kell sajátítani a pozitív megerősítésen alapuló nevelési technikákat, melynek során eljutnak a kozmetikázáshoz is.
     
  • Ne fürdesse túl gyakran a kutyát, ha csak a szőre nem igényli. A legtöbb fajta esetében a 4-6 hetenkénti fürdetés bőven elég.
     
  • Igyekezzen hozzászoktatni a kutyát a minél gyakoribb (akár naponkénti) fogmosáshoz.
     
  • Minden héten ellenőrizze a kutya karmait, és ha kell, vágja le.
     
  • Vannak dolgok, amiket jobb a profikra hagyni. Ne vágja le a karmokat, ha fél, hogy a kutya megharapja közben, és ne tépkedje ki a fül szőrét, ne nyomja ki a bűzmirigyét, ha nem tudja, hogyan kell jól csinálni. Ne gondolja, hogy minden, kettős szőrrel rendelkező kutyának jó, ha teljesen lenyírják a szőrét a nyári hónapokban, ugyanis a szőrzet a meleg ellen is képes védelmet nyújtani, úgyhogy ne essen neki nyírógéppel az ebnek.
     
  • Ha azt tapasztalja, hogy valami nincs rendben a kutya bőrével vagy szőrével – hámló vagy kopasz foltok, kivörösödés vagy zsírosodás, nyílt sebek, foltok, stb. – azonnal forduljon az állatorvoshoz. A bőr kóros tünetei sokféle betegségre utalhatnak, kezdve a allergiától a stresszes állapotig, cukorbetegségig vagy pajzsmirigy rendellenességig.

Ajánlott cikkek