Kullancsok és bolhák által terjesztett betegségek veszélyei

Kullancsok és bolhák által terjesztett betegségek veszélyei

Annak ellenére, hogy a bolhák és kullancsok már szinte egész évben támadnak – igaz, eltérő intenzitással -, a legtöbben mégis így tavasz táján kezdünk keresgélni a legjobb lehetőség, megoldás után. Azt, hogy a különféle élősködők ellen védenünk kell kedvenceinket, minden felelős gazda pontosan tudja. Igyekszünk megtalálni azt a megoldást, szert, alkalmatosságot, amely egyrészt a lehető legteljesebb körű védelmet nyújtja négylábú társaink számára, másrészt ár-érték arányban is megfelelő a számunkra.

Mindig voltak és lesznek divatok még az élősködők elleni védekezésben is. Ahogy a tudomány fejlődik, egyre változatosabb védekezési módok alakulnak ki, így az emberek számára egyre több lehetőség nyílik kedvenceik megóvására.

Éppen ezért a gazdák felelőssége kiválasztani a lehető legjobb megoldást a rendelkezésre álló kínálatból.

A spot-on termékek megjelenésével és divatjával egyidejűleg kissé kiszorultak a piacról a bolhanyakörvek. Míg a cseppek globális védelmet kínáltak nem csak a bolhák, de a kullancsok ellen is, a nyakörvek alig tudtak megújulni, ráadásul egyre többen hangsúlyozták esetleges balesetveszélyét. Aztán megjelent a lepkeszúnyog, és vele a Leishmania  veszélye, mely ellen sokáig csak tablettával lehetett védekezni, majd a cseppek már erre is megoldást kínáltak.

élősködő a kézben

Ám minden terméknek lehet veszélye, ellenjavallata. A tablettát sok esetben nehéz beadni, a cseppek esetében előfordulhat allergia, ilyenkor pedig a nyakörv a lehetséges megoldás. Szerencsére ma már kapható olyan nyakörv, amely minden igényt kielégít, közel 100%-os védelmet nyújt, ráadásul a balesetveszély is kizárható használatával.

A Beaphar új terméke, a Canishield olyan nyakörv, amely már hét hetes kortól nyugodtan alkalmazható, illetve már egy hét elteltével hatékony védelmet nyújt a kutyák számára.

A védekezés szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy 16 hétig garantáltan hatékony a bolhák, 5,5 hónapig a lepkeszúnyogok, és 6 hónapig a kullancsok ellen! És hogyan működik? Nos, a Beaphar Canishield hatóanyaga, a deltametrin, fokozatosan szabadul fel a nyakörvet alkotó polimer mátrixból és kerül a nyakörv felületére. Innen a hatóanyag a kutya testfelületét borító lipidrétegbe kerül. A deltametrin erősen lipofil (azaz zsírkedvelő) anyag, így a bőrt és a szőrzetet borító zsír-/faggyúréteg segítségével terül szét; a teljes testfelületen történő eloszlása a nyakörv hatékonysági idejének teljes tartama alatt zajlik.

Sok gazda számára jelentett komoly aggodalmat, hogy a kutya a kertben, játék közben, vagy erdei séta, kirándulás során esetleg fennakad a nyakörvvel. Az aggodalom miatt a felügyelet nélkül hagyott kutyáról levették a nyakörvet, ezáltal pedig a fertőzés veszélye fokozódott. A Beaphar Canishield nyakörv olyan speciális zárral van ellátva, mely megfelelő erőkifejtés hatására enged – így a kutya önállóan is ki tud szabadulni a szorult helyzetből.

bolhás kutya fürdetése

Sokkal inkább fenyegetőek azok a betegségek, melyeket a paraziták okozhatnak. A bolhásság következtében komoly bőrproblémák jelentkezhetnek, a viszketés, bőrgyulladás pedig másodlagos bőrbetegségek kialakulásához vezethet, kialakulhatnak bakteriális és gombás felülfertőződések. Sok esetben allergia jelentkezik, de a bolhák a galandférgek köztigazdái is, tehát férgességgel is számolni kell.

Nem szabad elfelejteni, hogy a féregfertőzés az emberre is átterjedhet, leggyakrabban a gyermekeket fenyegeti, akik hajlamosak elfeledkezni játék közben a higiéniáról.

A hazánkban honos kullancsfajokból három veszélyezteti kedvenceinket. A kutyákon általában két faj található, a harmadik eseti behurcolással kerülhet az ebre. A kullancsok egyébként több fertőző betegség kórokozójának terjesztésében játszanak komoly szerepet, bár ezek közül vannak, amelyek kizárólag emberek, mások csak vadon élő vagy háziállatok megbetegedését okozhatják.

A leggyakrabban előforduló, igen komoly és veszélyes, kullancs által terjesztett betegségek egyike a babéziózis. A Babesia canis nevű kórokozó olyan egysejtű élősködő, mely a kutya vörösvértestjeit támadja meg.

A Lyme kór szintén kullancs okozta betegség, mely az egész szervezetet és nem csak az egyes szerveket érintő betegség. Jellemző tünetei a kokárdaszerű bőrpír, láz, influenzaszerű állapot,  ízületi-és izomfájdalom, szívritmuszavar.

A kullancsencephalitis és meningitis, azaz agyvelő- és agy­hártyagyulladás jellemző tünetei az influenzaszerű állapot, láz, hányás, fejfájás, szédülés, bénulás, izom- és ízületi fájdalom. Ez a betegség kutyáknál jellemzően tünetmentes, leggyakrabban az embereket érinti, mégis védekezni kell ellene, hiszen a fertőzött kullancs akár a kutyáról is átkerülhet a gazdára. 

Az Ehrlichiosis, azaz vérzéses kullancsláz fő tünetei a láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak. Ebben az esetben a kórokozó az ereket támadja meg, ezért bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzés tapasztalható, leggyakrabban íny- és orrvérzés kíséretében. A betegség a kutyák számára igen veszélyes.

kullancs fehér szőrben

Kevésbé ismert, ám szintén veszélyes, kullancs okozta megbetegedés a Q-láz, más néven kérdőjeles láz, mely kutyáknál általában tünetmentes, azonban a fertőzött állatról terjedhet az emberre és a kórokozó a tüdőt, a májat, vagy az ivarszerveket is megtámadhatja.

Előfordulhat még tibola, melynek fő tünete a kullancscsípés helyén jelentkező pörkös fekély, nyirokcsomó-duzzanat stb.

Látható tehát, hogy a kullancsok elleni védekezés egyrészt állataink védelme miatt fontos, másrészt azzal, hogy őket óvjuk, magunkat is védjük nagyon sok veszélyes, fertőző betegségtől, hiszen a kullancs a kutyáról akár ránk, gazdákra is átkerülhet, minket is megmarhat.

Az elmúlt évtizedben kezdtünk el ismerkedni a lepkeszúnyogok okozta betegségekkel. A mediterrán vidékeken a lepkeszúnyog sokféle betegség kórokozóját terjesztheti, hazánkban egyedül a leishmaniasistól kell tartanunk. Hasmenés, láz, nem vagy csak lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások, vagy száj- és orrnyálkahártya fekélyek, duzzadt nyirokcsomók utalhatnak a fertőzésre az emberek esetében. A leishmaniasis egyébként egy apró, ostoros egysejtű által okozott betegség. Állatról emberre is terjed, leggyakrabban kutyák kapják el. A szúnyog először a kutyába, majd az emberbe csípve terjesztheti a kórokozókat.

Nem véletlen tehát, hogy a gazdák igyekeznek olyan komplex megoldást keresni, mely az összes súlyos, gyakorta végzetes betegség ellen védelmet tud nyújtani kedvencei számára. A gyógykezelés szerencsére sok esetben lehetséges, ám nem szabad elfelejteni, hogy a fájdalmas állapotok mellett sokszor a kezelés is kellemetlen, nem mellékesen pedig igen sok pénzbe is kerül. A megelőzés mindig kíméletesebb, humánusabb, és jóval olcsóbb megoldás.

A Beaphar Canishield nyakörvéről a hatékony bolha-, kullancs- és lepkeszúnyog elleni védelem mellett az is elmondható, hogy kifejezetten gazdaságos, tehát ár-érték arányban kiváló. A megközelítőleg fél éves komplex védelmet nagyjából olyan áron érhetjük el vele, mint amennyibe egy hasonlóan mindegyik élősködő ellen védelmet nyújtó csepp egy havi adagjára áldozunk.

Aki tehát kutyája legteljesebb körű védettségét szeretné biztosítani a bolhák, kullancsok és lepkeszúnyogok támadásával szemben, ezzel együtt pedig fontos számára saját és családtagjai megóvása is, mindezt biztonságosan és gazdaságosan szeretné tenni, az próbálja ki a Beaphar Canishield nyakörvet, vele pedig a nyugalmat a tavaszi-nyári élősködő szezonban.

Ajánlott cikkek