Miért ragadnak össze a kutyák párzáskor?

Aki először látja a kutyák párosodását, megijedhet a látványtól, amikor hosszabb időn át nem tudnak elszakadni egymástól, azaz összeragadnak. Régen nagyon sokféle elmélet volt ezzel kapcsolatban, ugyanis az emberek java része az összeragadást valamiféle, a párzást követő dolognak tartották, azaz egyféle „utórezgésnek”. Pedig ez az összeragadás igazából nem más, mint magának a párzásnak, azon belül is az ejaklulációnak igen fontos fázisa.

Maga a párzás három fázisból áll. Az első egy igen rövid, maximum 1 percig tartó folyamat. Ezalatt egy kis mennyiségű és víztiszta folyadék ürül, mely spermiumtól mentes és a „feladata”, hogy előkészítse a terepet a spermiumok számára. Ennek a folyamatnak a lezárása az úgynevezett összeragadás, amikor már nem láthatók a jellegzetes párzó mozdulatok, a kan pedig lefordul a szukáról. A következő, azaz második fázis szintén rövid ideig tart, nagyjából 1-2 perces, és ilyenkor ürül a tejfehér, sűrű váladék, azaz a spermium. Ezt követi a harmadik, azaz leghosszabb szakasz, amikor a legnagyobb mennyiségű váladék ürül, mely víztiszta és híg, valójában prosztata váladék. Ez a folyamat akár 20-30 percig, vagy extrém esetben még tovább is tarthat.

Látható tehát, hogy az összeragadás fontos része magának a párzásnak, hiszen az a célja, hogy a kan teljes egészében be tudja fejezni az aktust a minél biztosabb termékenyülés érdekében.

Miután az ejakuláció lezajlott, a látszólag kényelmetlen helyzetből gyorsan szabadulnak az állatok, bekövetkezik az elernyedés és szétválnak.

két foxi jellegű kutya párzik

Magát az összeragadást az úgynevezett „bulbus glandis” teszi lehetővé. Ez valójában két mirigy, melyek a pénisz tövének két oldalán találhatók. Amikor a kutya izgalomba jön, a mirigy megtelik vérrel, megduzzad és a pénisz tövének két oldalán két jól látható dudor lesz. Ezek a dudorok akadályozzák meg azt, hogy az ejakuláció befejezése előtt a kan pénisze kihúzódjon.

A 21 naponként termékeny macskákkal ellentétben a kutyák, pontosabban a szuka kutyák csak évente kétszer kerülnek párosodásra alkalmas állapotba, azaz évente két alkalommal tüzelnek. Evolúciós szempontból az összeragadás az, ami segít nekik minden lehetőséget kihasználni, hogy utódokat szüljenek, hiszen növeli annak valószínűségét, hogy a sperma eléri a petesejteket azáltal, hogy a duzzadt és a szukába "ragadt" pénisz előrenyomja az aktív hímivarsejteket, és dugóként működik, hogy a spermát a szukában tartsa.

Mennyi ideig?

Ahogy fentebb is írtuk, átlagosan 20-30 percig tart az összeragadás, de nem ritka akár 45 perces időtartam sem. Amikor a második fázis befejeződik, a kan lefordul a szuka hátáról és már nem végez párzó mozdulatokat, ugyanakkor a nemi szerveknél a pumpáló mozgás még megfigyelhető. Gyakorlatlan kutyáknak jól jöhet a segítség a lefordulásban, ugyanis gyakran megfigyelhető, hogy az először párosodó kan ijedten kapaszkodik a szuka hátába, vagy megpróbál elmenekülni a helyzetből. Érdemes segíteni nekik, és megakadályozni, hogy akármelyik is kitépje magát az összeragadásból, mert az komoly sérülésekhez vezethet. Amíg biztonságban, maguktól el nem válnak egymástól, segíteni kell nekik nyugodtnak maradni.

két csivava összeszimatol

Biztos vemhes?

Minél hosszabb ideig ragadnak össze a kutyák, annál nagyobb az esélye, hogy a sperma eléri a petesejteket, de ez még egyáltalán nem garancia a vemhesülésre, ám az állatorvos nagyjából három hét után már ultrahanggal meg tudja állapítani, vemhesült-e a szuka.

Nem feltétlenül kell azonban állatorvoshoz menni, mert a harmadik héttől egyéb jelek is utalhatnak a várható kiskutya áldásra. A szukának általában megnő az étvágya és gyarapszik a súlya is, a hasa kidudorodik kissé, a mellbimbók sötétebbek lesznek és cseppet megnőnek. Esetenként a kutyáknál is megfigyelhető az étvágycsökkenés és a hányás, bár jelentősen ritkább, mint az emberek esetében.

Össze tudnak-e a ragadni az ivartalanított kutyák?

Nos, az ivartalanítás lényege a nem kívánt szaporulat elkerülése, de ritka, ám nem lehetetlen esetekben bizony az ivartalanított kan is össze tud ragadni egy szukával, hiszen az ivartalanítás során a bulbus glandis nem kerül eltávolításra. Olyankor fordul ez elő általában, ha a kutyát nem túl régen ivartalanították és a tesztoszteron szintje még viszonylag magas. A tesztoszteron ugyanis az, ami növeli a kutya nemi vágyát, és befolyásolja a bulbis glandis duzzanatát is. Megeshet, hogy később, kevesebb hormon mellett is izgalmi állapotba kerül a kutya és párzani akar, sőt, össze is ragad a szukával, ám mivel ivartalanítva volt, így ennek a párzásnak nem lesz eredménye, azaz utódok nem fogannak.

pomerániai kan szaglássza a szuka hátsóó felét

Mi a teendő?

Nos, ha a párzás a gazda szándékából történt, a legjobb, ha nyugodt helyet biztosít az állatoknak, és ott zajlik le az aktus. Végtére is az állatok esetében is egy intim csekeményről van szó, és így nincs semmiféle zavaró körülmény – más állatok, jövés-menés, stb. – ami megijesztheti a kutyákat, arra kényszerítve őket, hogy az összeragadásból szabaduljanak. Emellett érdemes folyamatosan felügyelet alatt tartani őket és ha szükséges, nyugtatni, megogni az állatokat, nehogy sérülés legyen a nyugtalanság vége.

Ha nem akarta, hogy párosodjanak az ebek, és nem vágyik kiskutyákra, ám elmulasztotta ivartalanítani a kutyákat, lehet, megfordul a fejében, hogy megpróbálja szétválasztani őket. Nos, ez nem jó ötlet, hiszen mind a két kutya megsérülhet, akár súlyosan is, ráadásul ez nem akadályozza meg magát az elkerülni szándékozott vemhesülést. Ebben az esetben is a fentiek érvényesek, azaz tartsa nyugodtan és biztonságban a kutyákat és várja meg, míg maguktól szétválnak, majd keresse fel az állatorvost. Egyrészt ő tud megfelelő módszert ajánlani a nem kívánt kölykök ellen, másrészt érdemes vele megbeszélni a mielőbbi ivartalanítást, hogy máskor ne fordulhasson elő ilyen esemény.

A nem kívánt vemhesség elkerülése érdekében tartsa távol a kan kutyákat a tüzelő szukától. Egy szuka a tüzelés kezdete után nagyjából négy héttel válik termékennyé, általában akkor a legtermékenyebb, amikor a véres váladék már nem ürül a pérájából. Ebben az időszakban a kutyát kutyafuttatóba, kutyaiskolába vinni nem szabad, és a séták alatt szigorúan pórázon kell tartani.

Egy kan kutyát távol tartani egy tüzelő szukától néha nagyon nehéz. A párzásra kész nőstény illata olyan mértékben vonzó és csalogató a kan számára, hogy ilyenkor nem ismer semmiféle akadályt. Sok kutya veszett már el ilyen helyzet miatt, és nagyon sok sérült meg a szuka utáni loholásban. A nem kívánt vemhesülés elkerülésének legbiztosabb módja a kutyák ivartalanítása.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.