Meddig tudja visszatartani a kutya a szükségét?

A legtöbb ember nagyon mozgalmas életet él a mai rohanó világban, ám akár ügyeit intézi, akár az irodában dolgozik, az idő múlásával legtöbbünk elkezd a kutyája miatt. Mennyi ideig marad nyugodtan, mielőtt ki kell mennie dolgát végezni? Meddig bírja egy kutya visszatartani a székletét? Egyáltalán, mennyi ideig lehet magára hagyni otthon egy kutyát?

Meddig tudja visszatartani a kutya székletét?

A legtöbb egészséges, felnőtt kutya egy órával étkezés után általában már el tudja végezni a dolgát, ám szükség esetén sokkal tovább tudják tartani a székletüket. Vannak kutyák, amelyek étkezés előtt gyorsan kiürítik a beleiket, hogy legyen elég hely az újabb finom falatoknak.

Egy egészséges felnőtt kutya többnyire 12 órán keresztül vagy akár tovább is képes megtartani a székletét, tehát ha a gazdi elakad a dugóban vagy túlórára kényszerül az irodában, nem kell nagyon aggódnia.

Azonban attól, hogy egy kutya több órán keresztül képes megtartani a székletét, még nem biztos, hogy ez tetszeni is fog neki.

Gondoljon csak arra, amikor szükségét érezve kétségbeesetten keresett egy nyilvános vécét, vagy csak azért kért egy kávét a presszóban, mert sürgősen ki kellett mennie. Ugye, hogy nem volt komfortos érzés?

kutya székletet ürít a mezőn

Sajnos a kutya nem mindig tudja, mikor ér haza a család valamelyik tagja, hogy végre kiengedje. Tehát ha a gazdi tudja, hogy későn fog hazaérni, érdemes kutyasétáltató segítséget keresni, hogy kedvencének ne kelljen órákon át feszengve várnia. Minden kutyának más az ürítési szokása, néhány kutya esetében teljesen normális, hogy naponta csak egyszer kakil, mások akár minden séta alkalmával leraknak egy-egy csomagot. Iránymutatásként érdemes szem előtt tartani, hogy egy kutyának legalább nyolc óránként lehetőséget kell kapnia arra, hogy elvégezhesse a szükségét.

Természetesen ez a nyolc órás szabály a kutya életkorától függően eltérően érvényes, hiszen a kölykök vagy idős kutyák nem fogják tudni olyan sokáig tartani a székletüket, mint a felnőttek.

A kölyökkutyák minden hónapfordulókor körülbelül plusz egy órát tudják tartani a székletüket, tehát egy 2 hónapos kölyökkutya csak két órán keresztül, a három hónapos már egy órával tovább. Ez az egyik oka annak, hogy egy kölyökkutya nem maradhat egyedül néhány óránál tovább, ám bármennyire is fárasztó ilyen gyakran kiengedni, akár még éjjel is, megkímélheti a kicsit a stressztől, hogy ilyen sokáig kell visszatartania a szükségét, és saját magát is attól a frusztrációtól, hogy egy összepiszkolt lakásba ér haza.

Ugyanez a helyzet az életkor előrehaladtával, amikor is a kutyák már egyre kevésbé képesek megtartani a székletüket. Az életkorral összefüggő változások, mint például az inkontinencia, a kutyák kognitív diszfunkciója vagy más fiziológiai változások, megakadályozhatják, hogy kibírják a teljes nyolc órát.

kutya boldog arccal sétára indul

Mi akadályozhatja meg a széklet visszatartását?

Különféle betegségek és egyéb tényezők is akadályozhatják a kutyát abban, hogy megtartsa székletét. A bélparaziták, a hasnyálmirigy-gyulladás, az ételallergiák, a bakteriális fertőzések, de akár a hirtelen táplálkozási változások is hasmenést okozhatnak, ezáltal nehezítik a széklet visszatartását, ugyanis a hasmenésben szenvedő kutya szinte biztosan nem fogja tudni tartani a székletét addig, ameddig normális esetben képes. A krónikus betegségek, például a gyulladásos bélbetegségek is akadályt okozhatnak a széklet visszatartásában.

Egészségügyi akadályok

Érzelmi stresszt okozhat a kutyának, ha hosszabb ideig vissza kell tartania a székletét. Attól a pillanattól kezdve, hogy az otthoni szobatisztaságra nevelés elkezdődik, a kutya a gazdi kedvében szeretne járni azzal, hogy amíg ki nem engedik, visszatartja a szükségét. Ám ha már egyáltalán nem tudja tovább tartani, az hihetetlenül megterhelő lehet a számára. Ha tehát a dugóban vagy az irodában eltöltött órák után úgy ér haza, hogy baleset történt a házban, semmiképp se büntesse vagy szidja meg a kutyát, mert csak további stresszt okoz neki, viszont a megtörtént dolgokon már nem változtat. Inkább gondolja át, hogyan előzhető meg a továbbiakban ez a probléma.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.