Miért nyalogatják a kutyák a mancsukat?

Sok oka lehet annak, ha egy kutya nyalogatja a mancsát, amíg ez nem állandósult, gyakori és erőteljes nyalogatás, addig nincs gond. A legegyszerűbb ok, hogy csak tisztogatják a talpukat, mert valami rátapadt, piszkosnak érzik. Ám ha az eb folyamatosan vagy agresszíven nyalogatja a lábát, akkor komolyabb problémára (fertőzés, seb, stb.) kell gondolni.

A miért…

A kutyák időnként nyalogatják a mancsukat, mintegy kozmetikai kezelés alá vetve magukat. Még azok az ebek is csinálják ezt, amelyek egyébként nem sok gondot fordítanak a saját ápolásukra. Ha csak időnként tapasztalja ezt a gazdi, nincs miért aggódni, teljesen normális dolog. Ám ha gyakran, rendszeresen vagy agresszívan nyalogatja a talpát, esetleg rágcsálja is, akkor vagy egészségügyi vagy viselkedési problámára kell gyanakodni.

kutyamancs

Amennyiben úgy véli, hogy kedvence abnormális módon nyalogatja a mancsait, ne adj’ Isten rágja is, akkor első körben meg kell vizsgálni az összes kutyatalpat, nincs-e nyoma elváltozásnak, idegen testnek, sebnek, sérülésnek. A gyakori nyalogatás oka lehet viszketés, fájdalom vagy irritáció, melyet a vakarás képességének híján így tud csillapítani az állat.

Sérülések

Egy sérülés vagy idegen tárgy a talppárnák, ujjak között magyarázatot adhat a hirtelen fellépő mancsnyalásra. Lehet, hogy a kutya rálépett valamire, ami kényelmetlenséget, esetleg apró sérülést okoz, például éles tárgyra, forró járdára vagy jégre. Lehet, hogy megcsípte vagy megharapta egy rovar vagy más állat. Az is előfordulhat, hogy egy tárgy vagy anyag ragadt a mancsára, vagy a talppárnák közötti szőrbe, és segítségre van szüksége annak eltávolításához. Idegen tárgyak, például fa- vagy fém, esetleg üvegszilánkok vagy fűszálak, toklász, stb. beágyazódhatnak a mancsok közé, vagy akár a mancsokba is, és irritációt okozhatnak.

A kinövések

Megeshet, hogy a kutyának az egyik mancsán rendellenes kinövés található, például ciszta vagy daganat. Az ízületi gyulladás, esetleg sérülés a mancs lágyszöveteiben vagy csontjaiban bár szabad szemmel nem látható, de fájdalmas az állat számára, így nyalogatásra készteti.  Amennyiben kedvence az egyik mancsra jobban összpontosít, mint a többire, akkor akkor bizony nem árt alaposan megvizsgálni, és ha nincs látható probléma, érdemes az állatorvosnak is megmutatni.

kutya keresztbe tett mancsai

Allergia

Az allergiák gyakran viszketést vagy irritációt okoznak, ez pedig jelentkezhet akár a talppárnákon is. Márpedig ha viszket, akkor a kutya megnyalja, hiszen megvakarni nem tudja. A különféle ételallergiák és a környezeti allergiák gyakorta okozzák a mancs viszketését.

Fertőzések

Nem ritka, hogy a kutyáknál bakteriális vagy gombás fertőzés alakul ki a mancsokon, ez pedig azt jelenti, hogy állatorvoshoz kell vinni. Ezek a fertőzések előfordulhatnak akár másodlagos allergiák, de ismeretlen okok miatt is. Amikor egy kutya gyakran nyalja a mancsát, az nedves marad, így pedig érzékenyebb a baktériumokra és gombás fertőzésekre. A külső parazitafertőzések, például a bolhák, a rüh vagy a kampósférgek szintén erős mancsviszketést tudnak okozni.

Viselkedési problámák

Ha nincsenek egészségügyi okok a mancs rendszeres, folyamatos vagy agresszív nyalogatásának hátterében, akkor érdemes viselkedési problémára gondolni, bár ez sokkal kevésbé gyakori. Nem kizárt, hogy a kutya unatkozik, esetleg fél, stresszes, szorong. Ha az unalom miatt nyalogatja a talpát, akkor ez idővel olyan szokássá fejlődik, amely pihentető vagy kielégítő az álalt számára, ezért semmi nem indokolja, hogy abbagyja. Súlyos esetekben az állat akár kényszeres hajlamot is mutathat, azaz megszállottként nyalogatja a mancsait.

kutyamancsok

Mi a teendő?

Ha úgy érzi, hogy a mancsok nyalogatása már túllépi a normális mértéket, vegye közelebbről szemügyre az állat lábait. Vizsgálja meg a láb tetejét és alját, a karmokat, valamint a talppárnák közötti részt. Keressen idegen tárgyakat, vágásokat, zúzódásokat, vérzést, duzzanatot, bőrpírt, kérgesedést, varasodást, váladékozást, törött vagy beszakadt karmokat, kellemetlen szagot és bármi mást, ami abnormálisnak tűnik. Ha szükséges, nyújtson elsősegélyt.

Vegye figyelembe, hogy a túlzott nyalogatás miatt a szőr gyakorta nyálfoltos. Ez a rozsdaszín elszíneződés akkor vehető észre a legkönnyebben, ha világ szőrzetű az eb, és egyértelműen arra utal, hogy kedvence gyakran nyalja a mancsait. Minden esetben fontos, hogy beszéljen az állatorvossal, függetlenül attól, hogy esetleg nem tapasztal semmi eltérőt a mancsok állapotában. Az állatorvosnak ki kell zárnia az egészségügyi problémákat, mielőtt a viselkedési problémák kezelésére gondolnának.

Mit tesz az orvos?

A doki először is megvizsgálja a kutyát, áttekinti anamnézisét, és a diagnózis alapján kezelési javaslatokat tesz. Ez lehet akár gyógyhatású szerekkel történő lábáztatás, spray, vagy egyéb helyi szerek az irritáció vagy fertőzések kezelésére. Orális antibiotikumokra a bakteriális fertőzés kezelése esetén lehet szükség, míg ha gombás fertőzés van, gombaellenes gyógyszereket írhat fel. Amennyiben kinövést vagy idegen testet talál a talppárnán, műtétre lehet szükség annak eltávolításához és a sérülés helyreállításához. Ha nincs fizikai oka annak, hogy az eb túlzottan nyalja a mancsát, akkor fennáll a lehetősége a viselkedési problémának.

A viselkedési problémák

Amennyiben sikerült kizárni minden egészségügyi okot, akkor a viselkedési probléma kezelésére kell a hangsúlyt helyezni. A probléma megoldásának egyszerű módja, ha eltereli az eb figyelmét. Vigye el sétálni, játsszon vele gyakrabban, és kínáljon neki olyan játékokat, amelyek hosszan lekötik a figyelmét. Nem szabad szidni a mancsát nyalogató kutyát, és ne is jutalmazza őt finomságokkal, hogy azzal terelje el a figyelmét. Ha ezek a módszerek nem működnek, akkor  bizony vissza kell menni az állatorvoshoz tanácsért, esetleg a kutyaiskolában kérni segítséget, hogyan szüntethető meg ez a kényszeres viselkedés.

A megelőzés

A láb és a mancsok egészségének megőrzése a legjobb módja annak, hogy a kutya ne nyalja azokat. A karmokat tartsa rövidre nyírva, és szükség szerint fürdesse meg az ebet. Rendszeresen ellenőrizze a mancsokat és a lábujjak közét is, különösen miután szabadban voltak. Kerülje a a nagyon meleg vagy extrém hideg időben történő sétákat. Használjon mancsápoló balzsamot, amely megvédi az extrém körülményektől, de szükség esetén cipőt vagy csizmát is húzhat a lábakra.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.