Ha a kutya rázza a fejét

Lehet, hogy cukinak tűnik, amikor a kutya elkezdi rázni a fejét. Olyan, mintha azt mondaná, „nem”. Azonban a fej rázása általában valamiféle célt szolgál, és ha gyakran történik, az azt jelzi, valami nem stimmel. Mivel az ebeknek nincsenek kezei és ujjai, amivel meg tudják vakarni, ha valami viszket, más módszerre kell támaszkodniuk. Ugyanígy, kezek és ujjak híján nem tudják kiszedni, ha valamilyen idegen tárgy került a fülükbe.

Egyszóval, ha gyakorta rázza a fejét az eb, arra lehet gyanakodni, hogy valami nincs rendben. Ugyan a fejrázás oka lehet olyan banális dolog, minthogy egy bogár a fejére szállt, vagy egy kis víz került a hallójáratba pancsolás közben, de nem kizárt, hogy valamilyen egészségügyi ok áll a háttérben. És hát, bár a kutya is meg tudja dörzsölni a fülét a mancsával, vagy oda tudja dörgölni valamihez, azért ezek egyike sem olyan hatékony, mint egy alapos és erőteljes fejrázás.

Ha gyakran rázza…

A fejrázás tehát általában elég hatékony megoldás, ezért ha azt veszi észre, hogy az eb újra és újra rázza a fejét, és csak rövid szüneteket tart, akkor valószínűleg valamilyen probléma van, amit nem árt megmutatni állatorvosnak.  Íme néhány lehetséges egészségügyi ok, amelyek miatt a kutyák gyakran rázzák a fejük.

kutya hátra és kissé oldalra fordított fejjel ül

Fülfertőzés

A fülfertőzés meglehetősen gyakori betegség a kutyáknál. Okozhatja akár vízbe lógó fül, hallójáratba került víz, gombák és baktériumok, fülatkák, de akár allergia is. A fertőzés egyéb tünetei lehetnek a fej rázása mellett:

  • A kutya folyamatosan, szinte szünet nélkül vakarja a fülét, igyekszik mancsával dörzsölni vagy bármihez odadörgöli, amit ér.
  • Gyulladás és bőrpír látható a fül bőrén.
  • Bűzös váladék ürül a fülből, amely általában barna, zöld vagy sárga.

Ha ezen jelek bármelyikét észleli, azonnal meg kell kezdeni a gyulladt fül kezelését, ehhez pedig állatorvos szükséges, aki megállapítja, hogy pontosan mi okozza a gyulladást, és ennek tükrében rendeli el a kezelést.

Fülzsír felhalmozódása

A másik ok, amiért a kutya rázhatja a fejét, ha túl sok fülzsír halmozódik fel a fülében. Ez nem csak kényelmetlen érzés, de gátolja a levegő szabad áramlását, és akár fülgyulladást is okozhat. Ha a fül kellemetlen szagot áraszt, és akár barnás elszíneződést lát, de nincs se bőrirritáció, se váladékozás, akkor ideje alaposan kitisztítani a kutya füleit. Mivel a kutya füleibe nem szabad fültisztító pálcikával, sem más tárggyal benyúlni, érdemes az állatorvosra hagyni a fültisztítást.

Allergia

A kutyák is lehetnek allergiások, ráadásul elég sok mindenre: bolhacsípésre, pollenekre, ételekre. Ha azt látja, hogy az eb folyamatosan rázza a fejét, emellett pedig gyakorta nyalja a mancsait, vakaródzik, kiütések jelennek meg rajta, akkor kezdhet az allergiára gyanakodni.

Neurológiai rendellenességek

Ha minden egészségügyi lehetőséget kizártak az állatorvosi vizsgálatok, ám a kutya rendszeres időközönként elkezdi rázni a fejét, az akár neurológiai rendellenességekre is utalhat. Főleg akkor érdemes ebben az irányban keresgélni, ha egyéb tünetek, mint rendellenes járás vagy sántítás, az arc torzulása, egyensúlyvesztés és a fájdalmas sírás is kíséri a fejrázást.

labrador fél portré

Rázza vagy lerázza?

Van, hogy a kutya csak a fejét rázza, máskor egész testét, a füle hegyétől a farka végéig, pont úgy, mint amikor fürdés után a vizet rázza le magáról. Ez egy klassz technika számukra, amelyet általában feszült, stresszes helyzetben használnak, mintegy lerázva magukról a gondot, nyugtatva saját magukat.

Gyakran tapasztalható ez, amikor két kutya először találkozik. Kötelezően megszaglásszák egymást, majd alaposan megrázzák magukat. Megfigyelheti azt is, hogy az eb a feje tetejétől a farka végéig remeg, amikor más kutyákkal játszik. Ez is a testbeszéd egyik eleme, azt üzeni vele a többieknek, hogy ideje egy kis szünetet tartani. Sőt, megrázzák magukat a kutyák akár egy hosszú autózás után, vagy akkor, ha új, ismeretlen emberek veszik körül.

Mindez teljesen mormális és nem keverendő össze a fej gyakori rázásával.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.