Segítség! Toklász ment a kutyámba!

Nyáron mindenki szeret sétálni, kirándulni, vagy akár csak kitelepedni a kertbe és élvezni a napsütést, a meleget. Ám a puha, selymes fű néha meglepő veszélyekkel is szolgálhat. Nincs gazdi, aki ne találkozott volna még a toklásszal. A toklász egy gyomnövény, az egérárpa (Hordeum murinum) megszáradt, széteső kalászának darabkája. A fű kaszálása után a kiszáradt növény termése megszárad, lehullik és bizony, akár veszélyes is lehet kedvenceinkre.

Mi a toklász?

A toklász tehát egy közönséges gyomnövény, az  egérárpa megszáradt, széteső kalászának egy darabja, és mivel nem haszonnövény, minden olyan helyen megtalálható, ahol a növényzet rendszeres nyírása elmarad. Nyírás híján a növény kalászai elkezdenek száradni, ez általában május végétől, június elejétől esedékes, de igazán komoly problémát július-augusztusban tudnak okozni, amikor már a nagy melegben teljesen megszáradtak és lehullanak.

A természet úgy alkotta meg a növénynek ez a részét, hogy a szúros vége által akárhová be tud fúródni, legyen az a kutya bármely testnyílása – szemei, orra, szája, füle, nemi szervei, stb. A rossz hír, hogy az állat mozgásával a toklász is mozog, egyre mélyebbre vándorol, és a nyílszerű kialakításának köszönhetően csak egy irányba – befelé, előre – tud vándorolni.

Persze tavasszal, amikor még élénk zöld és puha a növény, nem okoz gondot, sőt, a kutyák kifejezetten szeretik rágcsálni, és boldogan meg is eszik, ha tehetik.

toklász

Ha a kutyába fúrja magát

Sajnos, a toklász gyorsan és szinte észrevétlenül fúrja magát a kutya bőre alá. Gyakran észre sem vehető a gazdi számára, mivel az alattomos növény megbújik a szőrszálak között és csak apró jelek utalhatnak jelenlétére. Ilyen jel lehet, ha az állat gyakran nyalogatja teste egy bizonyos pontját, vagy rázza a fejét és féloldalasan tartja. Idővel az a pont, ahol a toklász behatolt, kisebesedik, levedzik és gennyesedik, sőt, ahogy halad előre a növény, fontos szerveket is károsíthat.

Sajnos, a testbe került toklász megtalálása sokszor még az állatorvos számára is komoly kihívás, de minden esetben szükséges a mielőbbi állatorvosi beavatkozás a veszélyes növény eltávolítására. Otthon ezzel próbálkozni nem szabad és nem is érdemes.

A leggyakoribb, hogy a toklász a kutya orrába kerül, esetenként a fülébe tapad, de megesik, hogy a lábujjak között talál utat, de nagyon fontos észben tartani, hogy bármely testrészen képes megtapadni és behatolni, akár a pillanat töredék része alatt.

Mely kutyákra veszélyes?

Mindegyikre! Bár él az a tévhit, hogy a hosszú szőrű vagy lógó fülű ebekre nézve veszélyes csak ez az alattomos növény, ez tévedés. A rövid szőrű vagy álló fülű fajták éppen úgy veszélyben vannak, mint többiek, csak éppen másként bújik be a bőrükbe a toklász.

Az is téves elképzelés, hogy csak a füves területen sokan sétáló vagy játszó ebek vannak veszélyben, ugyanis ez a gyomnövény egész Magyarországon megtalálható, leginkább az elhanyagolt területeken.

Mivel a városokban is akad ezekből jócskán, így egyetlen városi terület sem lehet mentes a toklásztól, sőt, az is pont elég, ha a szomszéd nem gondozza a kertjét.

A tünetek

Az, hogy milyen tüneteket produkál a kutya, miután toklász került a testébe, teljes mértékben attól függ, hol hatolt be a növény.

Hely

Tünetek

Szőrzet

– nincs látható gyulladás, tályog
– a szőrzet összecsomósodik

Fül belseje

– fül vakarása, dörgölése
– fejrázás
– ferdén tartott fej

Szem

– gyulladt szem(ek)
– könnyezés, váladékozás

Orr

– tüsszögés
– az orr mancsolása, dörgölése
– orrfolyás, esetenként véres váladék

Íny, nyelv, száj vagy torok

– gyulladás
– duzzanat

Lábujjak között

– kivörösödés
– duzzanat
– váladékozás
– az érintett mancs kímélése, sántikálás

Tüdő vagy más szervek (belégzés vagy a toklász vándorlása)

– fáradékonyság
– láz
– fogyás
– légszomj
– hányás
– egyéb, betegségségre utaló ismert jelek

Ha a séta, kirándulás, hosszas kerti tartózkodás után azt tapasztalja, hogy a kutya túlzottan nyalja, vakarja, dörgöli vagy rágja a teste egy bizonyos pontját; gyanakodjon toklászra, és keresse a bőrpír, gyulladás, irritáció és seb, váladékozás jelét. Amennyiben az eb különösen fáradtnak, levertnek vagy csökkent étvágyúnak tűnik, vagy bármilyen, akár aprócska arra utaló tünetet észlel, hogy toklász került a szerveztébe, azonnal vigye el állatorvoshoz.

toklász

Hogyan lehet eltávolítani?

Általánosságban elmondható, hogy addig tudja otthon, biztonságosan eltávolítani a toklászt, amíg az nem került a kutya testébe, azaz nem fúrta be magát. A szőrbe tapadt toklászt kézzel vagy kefével egy pillanat alatt ki tudja szedni, így megelőzhető, hogy a testébe hatoljon.

Ha már átszúrta a bőrt, vagy a kutya fülébe, orrába, stb. került, nem szabad próbálkozni, azonnal indulni kell az orvoshoz.

Mivel a toklász végén apró tüskék vannak, melyek visszafelé húzva szétnyilnak, a növény beszakadhat, és egy darabja a kutya testében marad. Ez a darab akár helyi gyulladáshoz és fertőzéshez vezethet, sőt, ugyanúgy tud előre haladni, mintha az egész benn maradt volna. Szóval a problémát egyáltalán nem sikerült megoldan, sőt!

A kezelés

A toklász sérülés kezelése először is magában foglalja a sérülés azonosítását, azaz hol hatolt be az állat testébe és meddig jutott. Elöször fizikális vizsgálatot végez az orvos, de ha szükséges, röntgen vagy ultrahang is használható a növény helyének lokalizálására. A kezelés célja, hogy sikeresen eltávolítsa magát a növényt, és eltávolítsa vagy meggyógyítsa az érintett szöveteket. Sajnos, nem kizárt, hogy akár műtétre is szükség lehet, vagy antibiotikum-terápia válik szükségessé, de gyakori a fájdalom és gyulladás elleni kezelés is.

Az orvos a látható behatolási hely esetén megnyitja a duzzanatot, és egy úgynevezett idegentest-fogóval eltávolítja a toklászt. Ha nem talál semmit az érintett területen, akkor lefertőtleníti és gyulladáscsökkentő krémmel bekeni, majd párakötést helyez fel. Ezt 1-2 napig kell fennhagyni, majd ezután ismételten átvizsgálja a területet.

A fülbe, orrba került toklászt csak bódításban lehet eltávolítani, mert még a legnyugodtabb, legbékésebb kutyát is megviseli ez a procedúra.

A megelőzés

Nehéz teljesen kizárni annak az esélyét, hogy a kutya érintkezésbe kerüljön a toklásszal, de néhány óvintézkedéssel megelőzhető a baj. Mivel ez a növény bármelyik kertben előfordulhat, főleg vidéken, vagy kevésbé forgalmas helyeken, nagyon fontos az állandó és rendszeres odafigyelés. Séta előtt és alatt figyelni kell az útvonalat, a kertben pedig rendszeresen nyírni kell a füvet, különösen ott, ahol az összeér esetleg nem gondozott részekkel, szomszédsággal. Vidéki séták esetén el kell kerülni a gazos mezőket, a nem gondozott útszéleket. Szintén kiemelten fontos, hogy minden séta után nézze át a kutya szőrét, bőrét, mert a csak megtapadt, de be nem fúródott toklász még kiszedhető vagy kivágható a bundából.

Összegzés

Sajnálatos módon a toklász nyáron komoly veszélyt jelenthet a kutyára. Ha a növény éles végei behatolnak a kutya testébe, az sérüléshez, fertőzéshez, betegségekhez és – extrém esetekben – akár halálhoz vezethet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél előbb eltávolítsa a toklászt, ha még nem hatolt be a kutya testébe, csak megtapadt a szőrében így elkerülhető a testbe fúródásnak a lehetősége. Ha már a bőrbe fúródott, semmiképp ne kísérletezzen, hanem mielőbb vigye állatorvoshoz. A legrosszabb forgatókönyv az, ha a toklász bejut az állat szervezetébe és károsít egyes létfontosságú szerveket. Éppen ezért a megelőzés mindig hatékonyabb, így mindig figyeljen a séták előtt, alatt és után is, és rendszeresen vizsgálja át a kutya testét.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.