A zöldkagyló csodája

Lehet, hogy a zöldkagyló említése inkább tűnik valamiféle gasztronómiai ínyencségnek, finomságnak a tenger gyümölcsei között, pedig ez a puhatestű igen fontos szerepet játszik az ízületek védelmében.

A Perna canaliculus, azaz az új-zélandi zöld ajkú kagyló, más néven új-zélandi kagyló, zöldhéjú kagyló a Mytilidae családba tartozó kéthéjú kagyló. Ezt tudni lehet róla, de hogyan segíthet ez az állat az ízületi bántalmak kezelésében?

Nos, a válasz a maoriknál keresendő, azaz azoknál az őslakosoknál, akik Új-Zélandon élnek. Megfigyelték, majd kutatásokkal igazolták, hogy azok a maorik, akik a  tengerparton éltek és rendszeresen fogyasztottak zöldajkú kagylót, igen ritkán szenvedtek ízületi problémáktól, szemben a szárazföld belsejében élő, kagylót nem fogyasztó társaikkal.

Az ízületi gyulladás, más néven degeneratív ízületi betegség, a kutyák krónikus fájdalmának leggyakoribb oka.

Öt kutyából több mint egynél fokozatosan súlyosbodó osteoarthritis, ízületi fájdalom és diszfunkció alakulhat ki, néhány kutyánál már akár egyéves korban is. Az osteoarthritis leggyakoribb tünetei a sántaság, ízületi duzzanat, izomvesztés, valamint az ízületi membrán megvastagodása és hegesedése. Az állapot súlyosságától függően előfordulhat, hogy a kutya nehezen tud felmenni a lépcsőn, nem szívesen mozog, akár a sétát is megtagadja, sántikál és fájdalmat érez, ha simogatják az érintett ízületek közelében. Mindez nagy hatással lehet úgy a kutya, mint a gazda életminőségére.

kutya játékosan lelapul a mellső lábaival

Persze számos tényező járulhat hozzá a kutyák ízületi gyulladásához: életkor, súly, fajta, ismétlődő stressz, csonttörések és -diszlokációk, csípő- vagy könyökdiszplázia és ízületi műtétek. Annak ellenére, hogy az 1 évesnél idősebb kutyák 20%-át és a 8 évnél idősebb kutyák 80%-át érinti az ízületi gyulladás, általában csak idősebb korban fordítanak erre fogyelmet a gazdák. Pedig van jó megoldás:

A zöldkagyló.

A zöldajkú kagyló (Perna canaliculus) a tengeri akvakultúra terméke, amelyet kifejezetten étkezési céllal termesztenek Új-Zéland partjainál, a tiszta vízben. Nevét a kagyló ajkán belül látható élénkzöld csíkról kapta.

A Clemson Egyetem kutatói vizsgálták a zöldajkú kagyló összetevőit, melynek során omega-3-at és más zsírsavakat, valamint más, a természetben előforduló olyan vegyületeket találtak, amelyek javíthatják az ízületek kenését, csökkenthetik a gyulladást, a merevséget és az ízületi fájdalmat, valamint javíthatják a mobilitást és a mozgástartományt. Emellett ez a puhatestű az egyik legjobb eikozatetraénsavnak (ETA) forrás, melyről kimutatták, hogy a nem szteroid gyulladásgátlókkal közel egyenértékű fájdalomcsillapítást nyújt. Emellett a zöldkagyló olyan komponenseket is tartalmaz, amelyek a további károsodás megelőzéséhez, a sérült ízületi porcok és ízületi folyadék esetleges regenerálásához szükségesek. Kimondható, hogy a zöldkagyló glükozaminoglikánokat (GAG), vitaminokat (C-vitamin, E-vitamin, B6-vitamin, B12-vitamin), valamint ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl. kálcium, magnézium, vas, jód, kálium), illetve omega-3-zsírsavat.tartalmaz, mindezeknek olyan forrása, amelyek fentieken túl segítik a bőr és a szervek egészségét és a betegségek megelőzését.

Mit tudunk még?

  • A zöldkagyló készítmények közel olyan hatékonyak lehetnek a gyulladás csökkentésében, mint egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek, de azok kellemetlen mellékhatásai (hányás, hasmenés, vérzés, stb.) nélkül.
  • Az új-zélandi vizeket, ahol a kagylókat termesztik, rendszeresen tesztelik biotoxinokra, és ha a szint meghaladja a határértékeket, a kagylókat nem takarítják be. Emiatt nagyon alacsony a biotoxinokat tartalmazó kagylótermékek kockázata.
  • A zöldkagyló minden életkorban biztonságosan adható a kutyának, nincs életkori korlát. Így a fiatal, fejlődő kutya ízületeinek támogatására is kiválóan alkalmas. Sőt, biztonságosan adható gyógyszerekkel együtt is, a kutatások szerint nem kerülnek kölcsönhatásba azokkal és nem befolyásolják hatékonyságukat.

terrier jellegű kutya vidáman szalad a zöld fűben

Az orvos szerepe

Osteoarthritis kialakulásakor az orvos általában a fájdalom és a gyulladás csökkentésére, az életminőség javítására és a betegség kialakulásának lassítására összpontosít. A kezelés gyakran multimodális, és magában foglalhatja az esetleges súlycsökkentést, a fizioterápiát, esetenként akár az akupunktúrát, a műtétet és az ízületet támogató étrendkiegészítők kombinálását. A zöldkagyló klinikai vizsgálatai kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő kutyáknak megfelelő ideig szájon át adott zöldkagyló csökkenti az ízületi fájdalmat és gyulladást, valamint javítja a mobilitást, ezáltal pedig az állat életminőségét. Ezzel együtt minden esetben konzultáljon az állatorvossal és csak az ő javaslatára adjon bármilyen gyógyszert vagy étrendkiegészítőt a kutyának.

Ajánlott cikkek