Azok a nyálas kutyapuszik

Amikor a gazdi szeretett kutyájától puszit kap, netalán belenyal a fülébe, orrába, szájába, gyakran hallani, hogy ugyan, a kutya szája tisztább, mint az embereké. Vajon tényleg így van? Nos, a válasz az egyszerű „igen” vagy „nem” szónál jóval összetettebb.

Ha egyenesen akarunk fogalmazni, akkor a válasz nem, a kutyaszáj nem tisztább, mint az embereké. A kutya szájában ugyanis több száz különböző baktériumfaj élhet, sőt még paraziták is. A mítosz valószínűleg abból az egyszerű tényből ered, hogy a kutya szájában lévő baktériumok különböznek az emberi szájban lévő baktériumoktól.

fehér kutya a gazdi állát nyalogatja

És hogy melyek ezek a baktériumok?

  • Pastuerella: ez a penicillin-érzékeny baktérium az egyik leggyakoribb probléma, ugyanis kutyaharapás által az ember bőrén keletkezett sebbe kerülve okozhat problémát.
  • Bartonella: A bartonellózist a Bartonella henselae baktériumok okozzák, amelyek a kutyák mellett megbetegíthetik a macskákat és az embereket is. Macskák esetében szájgyulladást, valamint embereknél macskakarmolási lázat okozhat, ha az állat megkarmolja a gazdáját
  • Salmonella, E. coli, Clostridium és Campylobacter: ezek midnegyike előfprdulhat a kutya szájában, akár ha fertőzött ételt eszik, akár ha székletet fal be, vagy ha végbelét, nemi szerveit tisztogatja. Ha ezek után megnyalja a gazdát, a bőrön vagy a nyálkahártyán át annak szervezetébe kerül.

Lehet, hogy a gazdit nem zavarja, ha a hátsó fertálya tisztigatása, vagy a kutyafuttatóban megkóstolt kutyakaki után kedvence belenyal a szájába, de nem árt tudnia azért, hogy a kutyapuszi által nem csak bélbaktériumok kerülnek a gazda szervezetébe, de kedvence szájában bélparaziták is előfordulhatnak. Teljesen mindegy, milyen tisztán tartja a kutyát a gazda, ha az székletet vagy akár szennyezett földet eszik az udvaron, esetleg belenyomja az orrát az érdekes szag miatt. Sőt, ha a kutya élete nagy részét zárt térben tölti is, elég, ha belekóstol bármely dísznövény földjébe, máris fennáll a veszélye, hogy orsóféregpetéket nyel le.

kutya a gazdi szemébe nyal

Az, hogy konkrétan milyen típusú baktériumok és milyen koncentrációban vannak a kutya szákában, nagyon sok körülménytől függ.

  • Étrend: ha a kutya száraztápon él, kosebb eséllyel telepszik meg lepedék és ezzel baktériumok a fogain, mintha konzervet eszik.
  • Genetika: egyes kistestű fajták sokkal inkább hajlamosak szájüregi és fogászati problémákra, mint nagyobb társaik.
  • Környezeti tényezők: ha a kutya séták vagy az udvari játék során rendszeresen szembesül szennyezett talajjal, vagy ürüléket eszik, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy ezek a baktérium a szájába kerülnek.

Milyen hatással vannak az emberre ezek a baktériumok?

Ha a kutya egyszer-gyszer véletlenül megnyalja a gazdi arcát, kezét, nem valószínű, hogy baj lenne. Persze akinek nem teljesen tökéletes az egészsége, immunhiányos problémáktól szenved, az inkább legyen óvatos, és ne engedje a nyalakodást.  A megbetegedés az alábbi módokon kerülhető el:

  • Ne engedje, hogy a kutya megnyalja akár az arcát, vagy akárármilyen sebet a  bőrén
  • Ne engedje, hogy a kutya szájába vagy az orrába nyaljon.
  • Mosson kezet, ha a kutyát simogatta vagy annak felszerelési tárgyait fogta.
  • Rutinszerűen tisztítsa, ápolja a kutya fogait.
  • Ne feledkezzen el a rendszeres féreghajtásról és a külső élősködők (beleértve a szívféreg is) elleni védekezésről.
  • Az állat székletének 6-12 havonta történő ellenőrzése bélparaziták szempontjából segít megelőzni az állat fertőződését, ezáltal azt is, hogy a paraziták a család tagjait veszélyeztessék.
  • Rendszeresen mossa le és el a kutya játékait, tálkáit és ágyneműjét forró, szappanos vagy mosószeres vízben.

kutya rágójátékkal a szájában, a fogai szép fehérek és tiszták

Az orális higiénia

A szájhigiénia minden kutyafajtánál fontos, de különösen a kisebb testűeknél bír kiemelt jelentőséggel. Egyrészt azért, mert a legtöbb kistestű kutya hajlamos a szájüregi és fogászati problémákra, másrészt mivel sok kistestű kutya idősebb korában hajlamos a szívbetegségre. Az emberekhez hasonlóan az ínyszövet erősen vaszkuláris, ezért a kutya ínyszövete az első számú hely, ahol a baktériumok bejuthatnak a véráramba. A szájüregi baktériumokból eredő vérmérgezés az endocarditis néven ismert szívbetegséghez vezethet, amely súlyosbíthat egyéb, már fennálló szívbetegséget.

A kutya fogainak tiszítása

Sajnos a kutyák nem tudnak fogat mosni, ezért a gazdájukra kell hagyatkozniuk fogaik tisztán tartásában. Soha nem késő elkezdeni a fogmosást, de ha már kölyökkorban hozzászoktatja a gazdi, akkor sokkal könnyebb a dolga. Különböző típusú fogkefék léteznek a kutyák számára, kezdve az ujjra húzhatótól a dizájnos kialakítású nyeles fogkeféig. Nagyon fontos, hogy ezekre a fogkefékre csak és kizárólag kutyák számára gyártott fogkrémet lehet tenni, és nem elsősorban az ízesítés miatt, hanem azért, mert a humán készítmények túl sok flourt tartalmaznak, ez pedig egészségtelen az eb számára.

Rágójátékok és fogtiszító rágcsák

Számos különböző márkájú fogápoló rágóka és játék kapható a kereskedelmi forgalomban. Legtöbbjük viszonylag biztonságosan etethető a kutyákkal, bár tény, hogy kevésbé hatékonyak, mint a fogmosás. A nyersbőrből készült fogtisztító rágókák esetében az odafigyelés, a felügyelet kifejezetten ajánlott és fontos, azaz csak akkor adjon ilyet az ebnek, ha felügyelni tudja, ugyanis a nyersbőr fulladásveszélyes lehet. Sajnos, vannak kutyák, amelyek megpróbálják egészben lenyelni a nyersbőrt, amint az elég puha lesz a rágcsálásától Léteznek olyan, ivóvízhez adható adalékok, amelyek szintén a lepedékképződést gátolják, emellett segítenek a rossz leheletet megelőzni, ám ezek sem annyira hatékonyak, mint a fogmosás. Azaz ezen termékek mindegyike kiváló lehet, abban az esetben, ha kiegészítőként használja a fogmosás mellé, de a fogmosást száz százalékban egyik sem váltja ki.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.