Miért éhes folyton a kutya?

Vannak kutyák, amelyek nagyon táplálék-motiváltak, ezért természetes, hogy izgatottak, amikor eledel kerül a szemük elé. Ám ha úgy látja, túlságosan is motivált lehet az étel iránt, vagyis mindig ugat és nyafog az eledelért, még etetés után is, érdemes tovább keresni az okokat.

Nem megfelelő étrend

A táplálék elsődleges funkciója, hogy megfelelő tápanyagokat biztosítson a kutya szervezete számára. A túl- vagy aluletetés azt eredményezi, hogy az állat folyamatosan éhes lesz. Az állatorvossal vállvetve igyekezzen kiválasztani a kutya igényeihez és életmódjához leginkább igazodó étrendet.

beagle kutya habzsol a táljából

Tápanyag felszívódási zavar

Lehet, hogy tápanyagban gazdag táplálékkal eteti a kutyát, de ha a szervezete nem, vagy nem megfelelő módon képes felszívni ezeket a tápanyagokat, mindig több ételre lesz szüksége. Tápanyag-felszívódási zavar különböző okok miatt lehetséges, beleértve a parazita fertőzéseket, a gyomor-bélrendszeri rendellenességeket, a hasnyálmirigy megbetegedéseit, a baktériumok túlszaporodását a belekben vagy akár a daganatot is. Érdemes az állatorvos segítségét kérni, aki alapos kivizsgálással megállapíthatja, van-e probléma, és ha igen, mi okozza.

Anyagcsere- és hormonális zavarok

A cukorbetegség inzulinhiányt okoz annak ellenére, hogy a kutya véráramában túl sok glükóz van, ez pedig mintegy csapdába zárja a glükózt a szervezet sejtjeiből, és üzenetet küld a kutya agyának, jelezve, hogy még mindig éhes. Az inzulin és a speciális étrend segíthetnek a cukorbetegség kezelésében. A hyperadrenokorticizmus, más néven Cushing-kór egy olyan hormonális rendellenesség, amely túlzott glükokortikoid-termeléshez vezet. Ez a hormon segít a kutyáknak a stressz kezelésében, ám megnövekedett étvágyat eredményez. A diagnózis felállítása után az állatorvos által felírt gyógyszerrel kezelhető a probléma.

westie kutya szájában húsdarabbal

Gyógyszerek

Tudjuk, hogy számos gyógyszernek lehet mellékhatása a megnövekedett étvágy. Nos, igen, ez kissé a 22-es csapdája.  Amennyiben a kutya rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, például pajzsmirigy problémára, esetleg kortikoszteroidot, nyugtató hatású vagy görcsoldó gyógyszert, megeshet, hogy állandóan enni akar. Kérje meg az állatorvost, hogy változtassa meg az adagot, vagy rendeljen egy másik gyógyszert. Amennyiben ez nem lehetséges, a folytonos éhségérzet csillapítására keressenek megfelelő ételt, pédául alacsony glikémiás zöldségeket.

Pszichológiai tényezők

Lehet, hogy a kutya egyszerűen megtanulta, hogy ha kunyerál, akkor kap, és most arra használja a tudását, hogy bűntudatot ébresszen a gazdiban. Ha ez a helyzet, tud tenni ellene, bár tény, nagyon nehéz ellenállni a könyörgő, esdeklő kutyaszemeknek. Egyszerűen készíteni kell egy etetési rendet, és csak az ütemterv szerint adni enni a kutyának. Ehhez szükség van minden családtag együttműködésére, azaz a szabályok szigorú betartására. Étkezési időn kívül nassolnivalót adni nem szabad, és érdemes megtanítani, valamint használni az ültetést, valamint a „várj” parancsot etetés előtt.

A másik ok, amiért az eb mindig éhes az, hogy bizonytalannak érzi magát a környezetében, ez pedig szorongásként nyilvánulhat meg. Bármilyen stressz, amelyet átél, kiválthatja a „jóllakottság vagy éhínség” érzését, és arra késztetheti, hogy mindent megegyen, amire csak rá tudja tenni a mancsát. Meg kell találni, mik azok a tényezők, amelyek bizonytalanná teszik a kutyát, és lehetőség szerint minél előbb megszüntetni őket.

Ajánlott cikkek

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Mit jelent a kutya ízületi gyulladás és mit lehet tenni vele?

Ez a cikk bemutatja a kutya ízületi gyulladás tüneteit és diagnosztizálási folyamatát. Megtanulja, hogy mikor kell észre venni a kutyájában az ízületi gyulladás jeleit, és hogy hogyan kell elvégezni az állatorvosi vizsgálatot.