Legjobb a megelőzés

Mindenki szereti a tavaszt. Ez az az évszak, amikor az idő végre kezd melegedni, a napsütés jókedvre derít és jó móka, hogy a szabadban élvezhető a friss levegő. Különösen örömteli, ha ezt a gazdi a kutyájával közösen élheti meg. A tavasz azonban számos sérülést vagy betegséget hozhat magával, ha felkészülés nélkül vág bele a kalandokba.

A térd és a lágyszövetek sérülései

Mit kell tudni

Az ínszalagsérülések, a ficamok és a húzódások mind a lágyszöveti sérülések körébe tartoznak, és nagyon gyakoriak tavasszal. Ha egy kutya egész télen javarészt a lakásban van, akkor az izomzata jelentősen gyengül, és ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb a kockázata, hogy a hirtelen tavaszi terhelés hatására sérülés történik. Ha ez megtörténik, akkor előfordulhat, hogy a kutya sántít, az egyik lábát emeli, azaz kíméli járás közben, vagy furcsa testhelyzetben fekszik.

fehét, bichon jellegű kutya a tavaszi réten szimatol

A megelőzés

Télen, a hidegebb napok alatt is próbáljon megtenni mindent annak érdekében, hogy a kutya aktív maradjon. Lehet, hogy mi, emberek annyira nem kedveljük a hideget, de mozgásra akkor is szükség van. Igen, nekünk is, és a kutyának is. A kevesebb mozgás nem szabad, hogy azt jelentse, legfeljebb az egészségügyi séta erejéig mennek le az ebbel, hanem időjárástól függetlenül szüksége van a kutyának napi egy, nagyobb, kiadósabb sétára és futásra, szaladgálásra. Persze szakadó esőben, farkasordító hidegben a kutyát sem verik ki, ahogy a mondás tartja, ám ilyenkor a négy fal között lehet mozogni, ha korlátozottabb mértékben is. Ráadásul szerencsére nem ilyen mostoha a tél minden napja.

Emellett a tavasz beköszöntével bizony vissza is kell fogni kissé a kutyát. Még ha télen is eljártak mozogni, akkor sem tökéletes az edzettsége, így esélyes, hogy ízületei, izmai kicsivel merevebbek. Hogy elkerüljék a sérüléseket, csak fokozatosan engedje mozogni, ne rögtön a maratoni futással kezdjék. Először csak nagyobb sétákra induljanak, aztán jöhet a bandázás a kutyafuttatóban, és így tovább.

A nyak problémái

Mit kell tudni

A nyaki sérülések bizony a nyakörv húzódásából származnak. Gondolja át, hogyan sétálnak? A kutya sétáltatja a gazdát, aki zászlóként lobogva rohan utána és közben folyamatosan feszül az eb nyakán a nyakörv? Nos, nagy az esély arra, hogy kedvencét nyaki problémák fenyegethetik. Amikor egy kutya előre húzza a pórázt, a nyakörv megfeszül a nyakán, nyomást gyakorolva a nyakra és a nyaki területre, ez pedig akár sérülést is okozhat. Amennyiben ez megtörténik, biztosan észre fogja venni, ugyanis a kutya nyakához, fejéhez érve, azt megsimatva máris fájdalmasan sír, sőt, az evés és ivás is fájdalommal jár, hiszen a  tálkához le kell hajtania a fejét.

kutya rohan a virágos tavaszi réten

A megelőzés

Ez esetben is a fokozatosság a fontos. Kisebb, rövid séták alkalmával gyakorolják a pórázon való sétát, ha az eb elfelejtette volna ezt a téli napok röpke sétái alatt.

A harapások

Mit kell tudni

A hosszú, hideg és sötét téli napok után, amikor beköszönt a meleg idő, a legtöbb gazdi boldogan viszi kedvencét a futtatóba. Sok boldog eb egy csapatban, ám a játék hevében megeshet, hogy egy kutya agresszív lesz. Bizony, a vita hevében egy pillanat alatt történhet harapás.

Emellett érdemes gondolni a vadon élő állatokra is, a rókák és sólymok a réteken, erdőkben megejtett kirándulások alatt jelenthetnek veszélyt, hiszen a vadon élő állatok harapással nagyon sokféle vírust adhatnak át a kutyáknak. Kockázatot jelentenek a pókok, a méhek, a darazsak is, és ilyenkor egyre nagyobb számban támadnak a bolhák és kullancsok.

fekete-fehér kutya piros pipacsokat szimatol

A megelőzés

Az első és legfontosabb feladat, hogy az oltások, valamint a paraziták elleni védelem mindig naprakész legyen, azaz a kutya védettségében a gazda biztos lehessen. Ezen túl tanítsa meg neki, hogyan viselkedjen más kutyákkal szemben. Ha a futtatóban vannak, és bármelyik kutya agresszívan kezd viselkedni, azonnal hívja magához kedvencét és menjenek ki, hogy elkerüljék a további konfliktust. Harapás esetén mindenképp vigye állatorvoshoz az ebet.

Erdőn, mezőn sétálva ügyeljen a vadon élő állatokra. Ha kedvence kicsi vagy toy méretű, soha ne hagyja egyedül a szabadban.

Ajánlott cikkek