Allergiás a kutya?

Allergia bizony nem csak nálunk, embereknél fordulhat elő, de a kutyáknál is. A legtöbb allergiát valamilyen környezeti tényező okozza, például pollen, fű, rovarcsípés, valamilyen étel, stb. A környezeti allergia bizony elég gyakori a kutyáknál, ételallergia pedig előfordulhat önmagában vagy más allergiával egyidejűleg.

Ételallergia

Allergia akkor fordul elő, amikor a szervezet immunrendszere egy anyagot invazív fenyegetésként azonosít, amelyet meg kell támadni. Tehát az allergia a szervezet téves immunválasza, mert olyan anyag, molekula ellen védekezik, mely a szervezetre ártalmatlan, és egészséges emberekben semmilyen tünetet nem okoz. Ez az immunválasz gyulladást okoz a szervezetben.

Az ételallergia általában hirtelen jelentkezik a kutyáknál, leggyakrabban olyan esetekben, amikor hosszú időn át találkozott a szervezete az allergiát okozó anyaggal, például egy adott étel valamely összetevőjével.

Ez leggyakrabban a protein. Az ételallergiával küzdő kutyák jó részére jellemző, hogy hosszú időn át ugyanazt a tápot ették.

kiskutya a fülét vakarja

Az ételallergia tünetei

Az ételallergiával küzdő kutyáknál leggyakrabban bőrtünetek jelentkeznek, mint viszketés, kiütések, kipirosodott bőr, kopasz foltok a szőrzetben, szőrhullás, hámlás, kérges elváltozások. Az allergiához gyakran társul krónikus fülgyulladás is. Előfodulhatnak gyomor-bélrendszeri problémák, például hányás és hasmenés is. Kevésbé gyakran, de a gyomor- és bélrendszeri problémák önmagukban is jelentkezhetnek, bár ez inkább utal étel intoleranciára, semmint allergiára.

Az ételallergia leggyakrabban kölyökkorban, hat hónapos kor előtt, vagy felnőtt korban, öt éves kor felett alakul ki a kutyáknál.

Az ételallergia diagnózisa

Az állatorvos, mielőtt kimondaná az ételallergia diagnózisát, először kizárja, hogy más betegség állna a bőrtünetek hátterében.Emellett teljeskörű fizikális vizsgálatot végez, és keresi az ételallergiára utaló specifikus jeleket.

kutya felszegett fejel vakarózik

Alapvető elvárás, hogy a kutya rendelkezzen bolha elleni védelemmel, hiszen ezáltal kizárhatók a bolhacsípés okozta bőrreakciók. Ki kell zárni a környezeti hatások okozta allergiákat is, megeshet, hogy az orvos antihisztamint és viszketés elleni szert rendel e célból. Ha bőr- vagy fülfertőzések is jelen vannak, akkor van esély arra, hogy antibiotikumos kezelés vár a kutyára, és fülcseppet is rendel.

Az ételallergia kezelése

Legelőször is arra kellene rájönni, hogy az étel mely összetevője okozza az allergiát a kutyánál. Ennek egyetlen módja az, ha speciális étrendet etet a kutyájával, körülbelül 8–12 héten át. Bár vérmintából és bőrkaparékból, laboratóriumi körülmények között ki lehet mutatni egyes allergiákat, de - szemben más allergiákkal - az ételallergia esetében sok állatorvos ezt nem tartja túl megbízhatónak.

Eliminációs diéták kutyáknak

Ennek a diétának a célja a lehető legtöbb, potenciális allergén eltávolítása a kutya étrendjéből. Általában a fehérje az, amin változtatni szoktak azáltal, hogy másféle fehérjeforrással bíró tápot kap az eb, vagy hidrolizált fehérjéből készült étrendre állnak át.

A megfelelő tápértékkel bíró, kiváló összetételű táplálék kiválasztásában az állatorvos tud segíteni, ügyelve arra, hogy ez a táplálék egy adott - tehát nem többféle - ferhérjeforrásból származzon.

Ha új fehérjeforrást próbálnak ki, az azt jelenti, hogy a táp nem megszokott fehérjeforrást tartalmaz, azaz általában vad, kenguru, kacsa, nyúl, stb. állat húsából származik. Emellett természetesen ezek a tápok szükséges vitaminokból, ásványi anyagokból és tápanyagokból állnak, amelyek mind alapvetőek ahhoz, hogy egy kutyaeledel teljes értékű és kiegyensúlyozott legyen.

Vannak állatorvosok, akik a speciális állatorvosi diétákat részesítik előnyben a kereskedelmi forgalomban kapható étrendekkel szemben, mivel ezeket a tápokat és konzerveket az élelmiszer-allergiákat szem előtt tartva fejlesztették ki.

A hidrolizált fehérje diéta lényege, hogy a fehérje arra van „képezve”, hogy részlegesen eméssze meg a szervezet, vagyis “hidrolizálja”. A proteolitikus enzimek lebontják a fehérjét, vagy felhevítik savak segítségével. Mindkettő utánozza az emésztési folyamatot és az ép fehérjék szétbomlanak szimpla aminosavvá és kisebb aminosav-peptid szálakká.

kölyökkutya vakarózik

Szigorú rendszer

Amikor egy ételallergiás kutyánál új étrendet próbálnak ki, nagyon fontos a szigorú következetesség. Ez azt jelenti, hogy a limitált összetételű, állatorvos ajánlotta tápot, és csak azt szabad a kutyának kapnia, mégpedig általában 8-12 héten át.

Emellett semmiféle más ételt, jutalomfalatot nem kaphat, kivéve, ha az adott jutalomfalat pontosan és kizárólagosan ugyanazokat az összetevőket tartalmazza.

A családban mindenkinek igazodnia kell ehhez az elváráshoz, és ügyelni kell arra is, hogy semmiféle módon ne juthasson más táplálékhoz a kutya, azaz véletlenül se tudjon elcsenni valamit.

Folyamatosan figyelje a bőrtüneteket, és a legapróbb változást is jegyezze fel, említse meg az orvosnak. A próbaidőszak végén a doki értékeli majd az eredményt, ehhez újra meg fogja vizsgálni a kutyát és kikérdezi a gazdát a tapasztaltakról. Ha ezek pozitívak, akkor maradhat a táp, de előfordulhat, hogy azt fogja javasolni, lehet tenni egy kéthetes próbát a korábbi táppal, esetleg ajánlja más fehérjeforrások fokozatos bevezetését is, hiszen így megfigyelheti a reakciókat. Ezek a próbák segítenek neki abban, hogy kiszűrje, pontosan melyik összetevőre lehet allergiás a kutya.

Megeshet, hogy a kutyának egész életében speciális étrendet kell ennie az ételallergia miatt, de az is lehet, hogy csak egy-két fehérjetípusra érzékeny, és minden mással jól elvan. Minden esetben az állatorvos az, aki ezt a lehető legnagyobb odafigyeléssel és biztonsággal meg tudja állapítani, és ő az, aki megmondja, mi az, ami legnagyobb valószínűség szerint nem okoz majd problémát.

Ajánlott cikkek