Hogyan tisztítsa a kutya füleit?

A kutyák nem igazán szeretik, ha a füleiket piszkálják, így hát nem éppen könnyű a gazda dolga, amikor ki akarja tisztítani azokat. A legjobb, ha még mielőtt nekikezdene a fültisztításnak, megtanulja, hogyan csinálja, hogyan lesz elviselhető a kutya számára ez a nem túl kellemes akció.

A fülek megérintése

Gyakorolja, hogyan kell finoman a fülekhez érni. Próbálja meg gyengéden megmasszírozni kívül, miközben finom jutalomfalatot kínál kedvencének. A jutalomfalat minden macerás, a kutya által kevéssé kedvelt tevékenységhez szoktatás hasznos része, de a nevelésben, tanításban mindenkor fontos szerepe van. A jól kiválasztott jutalomfalat garantálja, hogy a kutya könnyen és gyorsan tanul és fogad el dolgokat. Persze a megfelelő termék kiválasztásához ismernie kell kedvence ízlését, de ebben a webáruházban könnyen szűkítheti a keresést kutyája mérete, kora és igényei alapján.

Addig folytassa, amíg a kutya élvezi és tolerálja, hogy a füleit tapogatja. Amint ezt a fajta érintést elviseli az eb, próbálja meg vattapamaccsal átdörgölni, persze változatlanul finom mozdulatokkal.

A kutyafül

Azoknál a kutyáknál, melyeknek nehéz, lelógó fülei vannak, sokkal gyakrabban kell megejteni a fültisztítás műveletét, mint álló fülű társaiknál. Az álló fül sokkal jobban tud szellőzni, így tisztulása is jobb. Ha a kutya fülében (belül) sok szőr van, szintén több odafigyelést igényel: a gyakoribb fültisztításon kívül a szőrt is ki kell szedni időnként.

Amennyiben a kutya gyakran vakarja a fülét, érdekes szagot érez, kivörösödött vagy egyértelműen gyulladt egyik vagy mindkét fül, vagy az eb erősen rázza a fejét, érdemes ellátogatni az állatorvoshoz. A fenti tünetek mindegyike fülfertőzésre, vagy egyéb problémára utalhat.

A fülek tisztítása

A heti rendszerességgel megejtett fültisztítás garantálja, hogy a fülek tiszták, lerakódástól és fülzsírtól mentesek maradnak. Ha tudja, hogyan néz ki kedvence füle, amikor egészséges, könnyen felismerheti, ha valamilyen probléma adódik.
Fültisztító folyadékot lehet vásárolni a kisállat boltokban, webáruházakban, de az állatorvos is tud ajánlani. Emellett szükség lesz vattapamacsokra, és nem árt egy segítő pár kéz sem, aki tartja a kutyát és persze a jutalomfalatot is.

Egyes kutyák fülének belsejében igen sok szőr van. A szőrszálakon könnyen megtapadnak a szennyeződések és a fülzsír lerakodása is könnyebb.

Az állatorvos vagy a kutyakozmetikus könnyen, gyorsan és fájdalommentesen ki tudja szedni a felesleges fülszőrzetet, de meg is tanítják, hogyan kell ezt elvégezni. Csak akkor vágjon bele a szőrzet kitépésébe, ha biztos a dolgában, mert ha nem megfelelően végzi, akkor kellemetlen érzettel, esetenként fájdalommal járhat, ez a negatív élmény pedig a későbbi fültisztításokra rossz hatással lehet.

Ha már nincs felesleges szőr a fülben, kezdődhet a tisztítás. Ennek mindig tiszta, frissen mosott kézzel lásson neki, és készítsen minden szükséges felszerelést a keze ügyébe.

Öntsön egy kevéske fültisztító folyadékot a hallójáratba. Nem kell belenyomni a flakont a fülbe, mert könnyen sérülést okozhat, ha a kutya elrántja a fejét. Bőven elég, ha csak a flakon csúcsát illeszti a hallójárathoz. Amint a fültisztító folyadék a fülben van, gyengéden masszírozza meg a fül tövét, hogy a tisztítószer eloszoljon a fülben. Ne lepődjön meg, ha a kutya elkezdi rázni a fejét.

Fogjon egy vattapamacsot és törölje át vele a fül belső felét, de ne nyúljon mélyen a hallójáratba. A fültisztító folyadék hatására a szennyeződések és a fülzsír a felszínre kerülnek, így egy gyors mozdulattal ki lehet törölni. Ne használjon fültisztító pálcikát, mert ezzel könnyen sérülést okozhat. A vattapamacs vagy egy rongydarab tökéletesen megteszi.

Ha a kutya nem tolerálja a fültisztítást vagy ön nem biztos abban, hogy jól csinálja, hagyja szakemberre a műveletet, azonban a rendszerességről ez esetben se feledkezzen meg.

Ajánlott cikkek