Ha a kutya allergiás a bolhákra

Sok gazda azonnal lekezeli bolhaellenes szerrel kedvencét, amint észleli azok jelenlétét az eb szőrzetében. Azonban ez gyakorta nem nyújt megkönnyebbülést az állatnak, az tovább marja, harapdálja magát és természetesen vakaródzik is.

Érdemes megérteni a bolhák „működését”.
A gondos gazda naponta átvizsgálja kedvencét. Ez nem tart tovább pár percnél, azonban sok kellemetlenség, esetenként baj megelőzhető egy gyors átnézéssel. Ilyenkor a bolhák könnyen észrevehetők.

A felnőtt bolha nagyjából 1-4 mm hosszú, sötétbarna vagy fekete. Igen gyors mozgású, a gazda képtelen elkapni egyet is a bundában, mert azonnal továbbugrik.

A legszembetűnőbb jel, amint észre lehet venni, az a bolha ürüléke, mely száradt vérből áll.

Leginkább úgy lehetne leírni, hogy a kutya bundájában apró, fekete, fényes, bors-szerű lerakódások jelennek meg, leggyakrabban a far tájékán, a végbélnyílás körül. Itt a legvastagabb ugyanis a szőr, a bolhák pedig imádnak benne elbújni. Azt, hogy az észlelt lerakódás valóban bolhapiszok-e, vagy csak sáros lett a kutya feneke, könnyű ellenőrizni. Fogjon egy kis darab nedves vattát és törölje le vele a lerakódást. Várjon pár percet, majd nézze meg a pamacsot. Ha a letörölt piszok körül vöröses folt kezd terjengeni, az azt bizonyítja, bizony bolhával áll szemben.

Amint a bolha betelepedett a számára kellemes környezetbe, azaz kedvence bundájába, elkezd harapni és vért szívni. Ahhoz, hogy tojásait táplálja, bizony a nőstény bolha sok élelmet igényel, így akár napjában akár tizenötször is képes saját testtömegének megfelelő vért szívni magába. Amennyiben kutyája fiatal vagy éppen beteg, öreg állat, ez komoly vérszegénységhez is vezethet. Ez azonban csak az egyik ok, ami miatt távol kell tartani kedvencétől ezeket a vészívókat.

Mivel a bolha harapása viszketést okoz, ez kellemetlen az állat számára, de súlyos esetben akár komoly allergia is kialakulhat. A bolhaallergia sokkal gyakoribb, mintsem gondolná, a kutyák majd 15 %-át érinti.  Egyetlen bolhacsípés is okozhat szörnyű bőrirritációt, szőrhullást, a bőr kivörösödését, ezen okok miatt pedig levert, rosszkedvű kutyát. Ezek az allergiás reakciók azért következnek be, mert a kutya érzékeny a bolha nyálára. Kutatások szerint egyébként a bolhanyál a létező legirritatívabb dolgok egyike, ami azért nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a bolha alig 1 mm hosszú. Tehát a másik ok az élősködők távoltartása az allergia.

Van azonban még egy fontos tudnivaló.

A bolhák a galandférgek köztigazdái. Ha a kutya véletlenül lenyel egy fertőzött bolhát, miközben rágcsálja, harapja magát, könnyen fertőződik féreggel.

Ezért amennyiben bolhásságot észlel, mindenképpen kezelje féreghajtóval is a kutyát.

Nem szabad engedni, hogy a kutya bolhásságtól szenvedjen, egyrészt mert kellemetlen a számára, sőt, sokszor akár fájdalmas is. Másrészt a következménye komoly egészségügyi probléma is lehet. Azok a kutyák, amelyek extrém módon allergiásak a bolhacsípésre, sokkal fogékonyabbak a mellékhatásokra.

Amint felmerül önben a gyanú, hogy kedvence bolhás, azonnal keresse fel az állatorvost. Feltehetőleg javasolni fog olyan készítményt, mellyel hatékonyan ki tudja irtani mind a kutyából, mind környezetéből a már megtelepedett bolhákat és a petéket, de biztosan felhívja figyelmét a megelőzési lehetőségekre (spot-on, bolhanyakörv) is.

Ajánlott cikkek