Bolhabajok nyáron

A régi mítosz megdőlt! Manapság már a bolhák nem csak nyáron, de egész évben problémát jelentenek. A házak klímarendszere, a kertek és a parkok, de még a szőnyeg, a padló repedései is ideális túlélési helyek a számukra a hideg téli napokon.

Ám tény, hogy általában nyáron jelent nagy problémát a bolhák tömeges megjelenése, amikor a meleg és a páratartalom felgyorsítja életciklusukat. Az állatvilág gazdagsága és a szabadban élő állatok nagymértékben növelik a bolhák populációját. Mindezek a tényezők együttesen okozzák azt, hogy nyáron megnövekszik a bolhásság veszélye.

Nagy a különbség aközött, hogy a kutya mintegy „átutazóként” felszedi valahol a bolhát, vagy éppen környezetében - otthon, kertben, parkban - fertőződik meg vele. Azok a kifejlett bolhák, melyek a kutya szőrében megtelepszenek, a környezetből „érkeznek” – akár fertőzött otthoni környezetből, kertből vagy parkból. A környezetben megbúvó petékből kikelő bolhák azonnal a házi kedvenc bundájába ugranak. Ha mindez a szabadban történik és az állat rendszeresen megelőző kezelésben részesül, ezek az élősködők csak átutazó vendégek lesznek. A megelőző kezelés hatásos, mert még az előtt megöli az élősködőt, hogy az petét tudna rakni. Amennyiben az állat a lakásban szedi fel a bolhát, az azt jelenti, hogy bizony otthona petékkel fertőzött.

A bolhák életciklusa nyáron sokkal gyorsabb, így ha nem kezeli rendszeresen kedvencét, az átutazó bolhák túlélők lesznek, peték százait rakják és elkezdenek szaporodni. Ezek a peték nem tapadnak meg a bundában, hanem kipotyognak, amerre a kutya csak jár, és sötét helyeken megbújnak – akár a szekrény alatt, a padló repedéseiben is. A petékből lárvák, majd abból rövid idő alatt bolhák lesznek, melyek aztán ideális túlélő helyet keresnek – a kutya bundájában. És a körforgás folytatódik…..

Az otthon fertőzöttsége független annak tisztaságától. Az egyetlen lehetséges védekezés a megelőzés – egész éven át. Amint ezt felfüggeszti – mondjuk a téli időszakra – az átutazók azonnal túlélőkké válnak és elkezdik petéikkel teleszórni a lakást. Bár a téli időszakban az életciklus lassabb, a fertőzés biztosan bekövetkezik és nyárra már láthatóvá, érzékelhetővé válik. Olyannyira, hogy akár az embert is meg-megmarja egy-egy elvetemült élősködő.

A lakókörnyezet is menthető, ha elérte a fertőzöttség, de ez időbe telik. Minden állatot le kell kezelni havi rendszerességgel, minimum 3 hónapon át, de inkább tovább. az aktuális kezelések célja a bundában levő bolhák azonnali kiirtása, ezáltal a peterakás megelőzése. Ugyanakkor ezek a szerek nem óvják meg a kutyát attól, hogy a bolha beleugorjon a bundájába és nem hatásosak a már megtelepedett petékkel szemben. Éppen ezért tehát meg kell várni, míg a peték kikelnek és azelőtt irtani, mielőtt újabb petéket raknának. Figyelje meg, ha rendszeresen lekezeli kedvencét, idővel a bolhavész meg fog szűnni.

Ajánlott cikkek