Vízparton - kutyával

A forró nyári napokat legtöbben vízparton szeretik eltölteni. Ma már nagyon sok szálloda, panzió, kemping nyitja meg ajtaját a kutyák előtt is, persze nem ingyen, ám sok helyütt elfogadható árért kedvencünk is velünk nyaralhat.

Tudni kell azonban, hogy bár a szálloda beengedi az ebet, a legtöbb strandra, de még tó- vagy tengerparti fürdőhelyre sem teheti be tappancsát egy négylábú. Aki tehát kutyával indul nyaralni, jobb, ha olyan szállás után néz, amely nem a hivatalosan kijelölt strandok mellett fekszik. Már csak azért is érdemes így tenni, mert a kutyák nagy része amint vizet lát, rakétaként robban előre és nincs az a gazda, aki megállítaná. A bajt elkerülendő tehát érdemes a kiválasztott nyaralóhely környékét feltérképezni kutyafürdés-ügyileg.

Bár az előbb azt írtam, a legtöbb kutya szereti a vizet és a pancsolást, azért nem érdemes általánosítani. Vannak félénkebbek, amelyek mennének is, meg nem is. Inkább megrettenve állnak a parton, pedig igencsak sóvárognak a hűsölés után. Nem érdemes próbálkozni a vízbe hajigált bottal vagy labdával, kizárt, hogy elindul utána a félős eb. Sőt, a hűs habokba hajítani sem érdemes, ez a radikális megoldás egy életre elveszi kedvét a pancsolástól.

Ám ha jó a kapcsolat eb és gazdája között, meg lehet próbálkozni egyszerűen a hívogatással, bár ennél sokkal jobb megoldás, ha ott van egy négylábú cimbora, az pedig kutyanyelven elmagyarázza, milyen klassz is a víz simogatása.

Mivel nem elkerülhető, hogy az eb nyeljen a vízből, sőt, ha megszomjazik, nagyokat lefetyeljen is belőle, csak olyan helyre szabad vinni úszni, ahol nem fertőző a víz. Az önkéntelen nyelés nem akadályozható meg, de a hűtőtáskában elfér egy palack friss nedű az ebnek is, abból kínálgatva viszont garantáltan nem kap kedvet a tó vagy folyó vizéhez.

Meleg napokon egyáltalán nem kell törölgetni és szárítgatni a bundát, bár tény, hogy a vastagabb szőrzet igen kellemetlen szagot áraszt, ha hagyják magától megszáradni. Ám a kutyák nem csak kánikulában mennek a vízbe. Vannak fajták, melyek ha tehetik, télen-nyáron is örömmel ugranak bele bármilyen kis vízbe is. Nyáron is vannak hűvösebb napok, amikor nem árt a bunda átdörgölése, esetleg a szállásra visszatérve akár szárítása sem. A büdire száradt loboncot felesleges naponta fürdetgetni, egyszerű szárazsamponos kikeféléssel vagy kutyaparfümmel időszakosan elviselhetővé tehető az eb. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát.

A kutyák könnyen kapnak hőgutát. Testhőmérsékletük magasabb, mint az emberé, így kevesebb idő is elég a napon ahhoz, hogy egy négylábút kiüssön.

Aki vízpartra megy kutyájával, ne csak magának, de az ebnek is biztosítson árnyékos helyet, megfelelő hűsölési lehetőséget. A felforrósodott testű kutyát sem szabad azonnal a vízbe engedni, előtte érdemes lelocsolgatni, kissé hűteni és csak ezután engedni a habok közé.

A sós tengervíz nem csak az emberi bőrnek nem kellemes, a kutyának sem. Ha a kutyát nem tudja lezuhanyozni, a szállodában mindenképp mossa le a szőrére-bőrére rakódott sót, mert az aljszőrben lerakódott só komoly viszketést okozhat, allergiát válthat ki. Olyan kutyát pedig, amelyik hajlamos a bőrallergiára, érdemes egyáltalán nem beengedni a tengerbe.

Vannak betegségek, melyek eleve kizárják, hogy a négylábú gazdáival pancsolhasson, ilyen esetben pedig jobb nem is levinni a partra, ne szomorkodjon. Krónikus betegséggel küzdő állat esetében érdemes az állatorvossal konzultálni még indulás előtt, mit szabad és mit nem a nyaralás során-

A fagyi nagyon finom! A kutyák is így gondolják, így hát nyálcsöpögtetve figyelik a gazdik nyalakodását. Lehet nekik is adni – lehetőleg külön tölcsérben és szigorúan kicsi adagot -, de ügyelni kell arra, hogy az eb ne egyszerre kapja be és nyelje le az egész gombócot, mert akkor garantált a torokgyulladás. Tessék szépen az ebnek is elnyalogatni a jeges finomságot. Ugyanez igaz a jégkrémre is, azzal a kitétellel, hogy a pálcika nem ennivaló. Sőt, komoly sérülést okozhat, ha az eb lenyeli vagy akár csak megakad a fogai között nagy mohóságában.

Kutyával együtt nyaralni nagy felelősség – felelősség a kutya és a nyaralótársak iránt is. Némi plusz gond és költség, de megéri, mert a kutya is kizökken a hétköznapok megszokott ritmusából és olyan önfeledt pillanatoknak lehetünk tanúi, ami a következő nyárig bőven ad témát nagy kutyás beszélgetésekre.

Ajánlott cikkek