Nyaralás kutyával

A legtöbb család nyáron útra kel és két-három hetet nyaralással tölt. Szerencsés esetben sikerül olyan úticélt választani, ahová kedvencüket is magukkal vihetik. Kölyökkutya számára mindenképp jobb, ha a családdal marad, de a felnőtt ebek sem szeretik hosszabb időre nélkülözni kétlábú barátaikat.

Minden esetben alaposan tanulmányozza a lehetőségeket, készítsen tervet a nyaralás idejére – mennyi időt akar tengerparton tölteni, hány napot járja a múzeumokat, templomokat, stb. – és ennek alapján döntsék el, magukkal viszik-e a kutyát vagy sem.

Akármennyire is sajnálnák otthon hagyni az ebet, ha napjuk nagy részét a zárt strandon vagy a múzeumok hűvösében töltik, lehet, hogy jobb ötlet otthon megfelelő megoldást keresni a kutyának.

Utazáskor az eb alapfelszereléseit is be kell csomagolni, így ha fekhelye nem is, de takarója mindenképp kerüljön be az úti pakkba, akárcsak tálkái, megszokott eledele – hátha nem vagy nehezen beszerezhető az adott országban -, kedvenc játékai és természetesen póráza, nyakörve, útlevele. Ne feledkezzen el az eb gyógyszereiről sem, ha rendszeresen szednie kell.

Amikor a család elkezdi tervezgetni a nyári pihenést, érdemes utánajárni a következőknek. Ha kempingbe mennek, akkor általában egyszerű a helyzet, mert a legtöbb kemping kutyabarát és bár felszámolnak némi pótdíjat a négylábúért, de ott tartózkodása nem jelent problémát. Természetesen az eb nem csatangolhat felügyelet nélkül az egész területen, ezért érdemes elvinni mobilkennelét.

Elvárható, hogy az utazásra az eb már ügyesen használja szállítódobozát, így rövidebb időre – bevásárlás, zuhanyozás – ebben is pihenhet. Attól függően döntsön az ideiglenes „kutyalakás” hogy lakókocsiban, sátorban vagy faházban pihennek-e.

Az apartmanok, nyaralók egy része szintén kutyabarát, de indulás előtt mindenképp egyeztetni kell erről.  Természetesen egy zárható épületben könnyebb a kutya elhelyezése, de kedvenc tárgyai legyenek mellette, nehogy unalmában vagy az idegen hely okozta stressz miatt a bútorokat kezdje el kóstolgatni. Csak olyan kutyát hagyjon magára az épületben, amelyik jól viseli az egyedüllétet, mert a szakadatlan ugatást és vonyítást még a leginkább kutyabarát szállásadók sem tolerálják.

Hotelekben és panziókban szintén szoktak kutyákat fogadni, felár ellenében, de vannak helyek, ahol például az épületen kívül elhelyezett kennelben kínálnak elhelyezést a négylábúaknak, vagy korlátozzák a szállodán belüli mozgást. Érdemes minden esetben előre érdeklődni.

Aki kutyával nyaral, annak illik kulturáltan viselkedni. A tengerpart nem hatalmas kutyafuttató, a végterméket ott is fel kell szedni, nem pedig arra várni, hogy a tenger majd eltünteti.

Az eb nem lehet mások terhére, nem zavarhatja folyamatos felugrálásával, puszilkodásával vagy esetleg ugatásával a többi pihenésre vágyó embert. A kutya is piszkos lehet a nyaralás során, de a strandok nem az eb fürdetésére valók, ahogy a kempingek közös fürdői sem. A kerti csap tökéletes lehet az eb megtisztításához, ha pedig a tengerben akarnak fürdeni, játszani, érdeklődjön, melyik partszakaszon és milyen időintervallumban tehetik ezt meg.. Szállodában a törülközőket nem a négylábúaknak készítik ki fekvőhely vagy nyáltörlés céljára, ezért érdemes néhány darabot külön az ebnek otthon becsomagolni.

Az étteremben nem igazán kellemes a gazdi számára sem, amikor kutyája mancsát a hófehér abroszra helyezve kunyerál, őrülten ugat az asztal alatt várva egy cupákot, vagy éppen végigjárja az összes asztalt némi falatért. Vannak vendéglátó egységek, ahol csak a kerthelyiségben vagy a teraszon lehet kutyával helyet foglalni, ám ha be is engedik az ebet az étterembe, csak akkor vigye magával az étkezésekhez, ha már megtanította helyesen viselkedni és fegyelmezetten várakozni.

Kisebb testű kutyákat érdemes dobozban vagy hordozó táskában elhelyezni, így biztosan nem lesz terhére senkinek. Általában ezeket a fajtákat szívesebben is látják a nyaraló- és vendéglátó helyeken, pedig a nagytestű, megfelelően szocializált kutyákkal ugyanolyan zökkenőmentes lehet a nyaralás.

Ajánlott cikkek