Biztonságos nyaralás kutyával

Úgy élvezem én a strandot – szól a dal. És igen, a nyár a strandolás, a móka, a kacagás, az önfeledt pihenés időszaka. Ezzel együtt a nyár nagyszerű lehetőségeket kínál arra, hogy sok időt töltsön kedvencével, tele mókával és játékkal, lehetőleg a szabadban.

Ugyanakkor nagyon fontos figyelembe vennie azt, hogy a hőség bizony veszélyes a kutyára nézve, így mindig ügyelni kell, nehogy hőgutát kapjon vagy megerőltesse magát a melegben.

A melegben leggyakrabban előforduló veszélyek a hőguta, a kiszáradás, a leégés – ám ezek mindegyike megelőzhető. Nyáron mindig figyelje a tüneteket, még akkor is, ha nem érzi annyira melegnek az időt, és az első jelre keresse az állatorvost.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, ezért néhány ötlet:

Autó

Soha ne hagyja a kutyát felügyelet nélkül a kocsiban. A figyelmeztetés ellenére minden nyáron történnek tragikus kimenetelű balesetek az átforrósodott autóba zárt kutyákkal. Lehet, hogy nem is tűnik túlzottan melegnek a kinti hőmérséklet, az autóban nagyon rövid idő alatt képes kritikus szintre melegedni. Tehát minden kiszállásnál vigye magával a kutyát! Nem elég csak az ablakot lehúzva hagyni egy résnyire, mert a karosszéria így is át tud melegedni, a kis rés pedig nem biztosít elegendő légáramlást. Ha nincs más lehetősége, vigyen magával segítőt, aki sétál a kutyával, amíg a dolgát intézi, vagy egyszerűen hagyja otthon.

Játék a szabadban

Forró, napos időben kerülje a hosszú, kimerítő sétákat és a futást. Soha ne tegye ki hosszan tartó napsugárzásnak a kutyát, nem csak a napszúrás, de a leégés veszélye miatt is. Ugyanis a kutyák is le tudnak égni. Léteznek fényvédő termékek a kutyák számára is, de ha hosszabb időt szeretne a szabadban tölteni kedvencével, inkább keressen kellemesen árnyékos helyet és mindenképpen vigyen magával elegendő vizet. A hosszabb sétákat tartogassa a kora reggeli vagy késő esti, hűvösebb időszakokra. Ne feledje, hogy a forró aszfalt bizony igencsak kellemetlen kutyája lábainak is.

Rendezvények

A legjobb otthon hagyni a kutyát, ha nagy szabadtéri fesztiválra vagy partira megy. A nagy tömeg nyomasztó lehet kedvence számára is, ráadásul a sérülésveszély is nagyobb. A kutya könnyen kiszáradhat vagy kimerülhet, míg a gazdi önfeledten bulizik. Mindemellett a partikon temérdek egészségtelen vagy akár mérgező étel csábításának van kitéve az eb. A tűzijátékok és egyéb zajos események könnyen megijeszthetik a kutyát, elszaladhat ijedtében vagy akár meg is sérülhet. Ha mégis úgy dönt, nem hagyja otthon az ebet, tartsa rövid pórázon, láb mellett és figyeljen rá, valamint a lehetséges veszélyekre.

Úszás és egyéb „vizes” dolgok

Mindig maradjon a kutya közelében, ha úszni viszi, legyen az tó, folyó vagy tenger. A közhiedelemmel ellentétben nem minden kutya veleszületetten jó úszó, de még a leggyakorlottabb eb is hullámtörésbe, örvénybe kerülhet, vagy találkozhat veszélyes vízi élőlénnyel, növénnyel. Ne engedje, hogy a kutya igyon a vízből. A sós tengervíz kiszáradást, hányást, hasmenést okozhat, de a folyók, tavak vize is tartalmazhat baktériumokat, parazitákat, melyek lenyelése betegséghez vezethet. Ezért úszás előtt mindig kínálja meg tiszta, friss ivóvízzel a kutyát.

Csónakázásnál, vitorlázásnál a mentőmellény kötelező viselet a kutya számára is. Bármikor vízbe eshet, de akár bele is ugorhat, így nem árt megelőzni a bajt. Minden kutya számára, mely hosszabb időt tölt víz közelében, kötelező a saját mentőmellény.

Paraziták és egyéb veszélyes lények

A szabadban töltött sok-sok idő egyértelműen a parazitákkal és más élősködőkkel való biztos találkozást is jelenti. Mindig ellenőrizze a séták, kirándulások után, nincs-e kullancs a kutyában. A bolhásság megelőzése elkerülhetetlen és nagyon fontos, a rendszeres védelem sokféle termékkel megoldható. Sok országban komoly veszélyt jelent a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, így ennek megelőzésére is fordítson figyelmet. Lehet, hogy egy borz vagy egy kígyó látványa érdekes különlegesség, de a kutya számára veszélyt jelenthet, de a pókok, méhek, darazsak csípése is lehet veszélyes. Mindig ügyeljen ezekre!

Tartsa biztonságban kedvencét!

A legfontosabb, hogy egyik szeme mindig a kutyán legyen. Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, de emellett a veszélyei is, ám ha tisztában van a kockázati tényezőkkel, sokkal könnyebb megelőznie őket. Ha ismeri a figyelmeztető jeleket, tudni fogja, mikor kell hívnia az állatorvost, de tegye ezt mindig, ha kétségei vannak. A fentiekben felsorolt kockázatot nem azt jelentik, hogy állandóan pánikolnia kell, ha kutyájával kimozdul, sokkal inkább az a cél, hogy a lehetséges eseményeket ki tudja védeni, így a közös nyaralás élvezetes és emlékezetes legyen.

Ajánlott cikkek