Kutyával úton-útfélen

Sok család gondolkodik úgy, hogy a nyaralás nem az igazi a család kedvenc négylábúja nélkül.  De a közös utazás komoly odafigyelést igényel. A szállítás, az utazás módjának meghatározása mellett azt is el kell dönteni, hol fognak megszállni, milyen tevékenységekben fognak részt venni.

Érdemes az alábbi tíz ötletet átgondolni a felelősségteljes, a nyaralást megkönnyítő döntés meghozatala előtt.

Ügyesen válasszon szállást

Mikor szállodát választ, érdeklődjön, milyen előírások vannak a házi kedvencek vonatkozásában. Egyes helyeken van súly- és mérethatár, egyes fajták tiltólistán lehetnek, és a legtöbb helyen előre be kell jelenteni, ha valaki kutyával vagy macskával akar érkezni.

Ezek az információk a szállodák weboldalán megtalálhatók, de a foglalás előtt célszerű minden kérdést pontosítani, így érkezéskor nem fogadja meglepetés. Érdemes érkezéskor elkérni a listát, mit tehet és mit nem, hiszen nem biztos, hogy a szálloda szabályzata engedi, hogy a bárba vagy a medence partjára is magával vigye kedvencét.

gazdi lába mellett kutya és holmik

Az odajutás – repülő, vonat, busz vagy kocsi?

Érdemes indulás előtt átvizsgálni az érintett országok tömegközlekedési eszközeire vonatkozó utazási szabályait. Van, ahol a buszra és a vonatra csak segítő kutyákat engednek fel. A repülőjáratokon előzetes helyfoglalás szükséges a kutya vagy macska számára is, de komoly előírások vannak a szállítódoboz méretére vonatkozóan is.

Ezeket minden légitársaság honlapján megtalálja.

Egyértelműen az autózás a legideálisabb közös utazás. Így az állat folyamatos felügyelet alatt van, ráadásul saját megszokott dobozában, ismerős illatok és emberek között.

Akkor áll meg, amikor kedve tartja, vagy arra igény mutatkozik. Az egyetlen, amire ügyelnie kell, hogy olyan helyen álljon meg, ahol a szigorúan pórázra vett eb is nyugodtan kinyújtóztathatja elgémberedett végtagjait és könnyíthet magán.

Még egyszer a repülésről

A légi utazás közel sem olyan egyszerű egy állattal, bár előzetes tervezéssel és kellő odafigyeléssel a stressz csökkenthető. Általában csak kisméretű kutyákat engednek az utastérbe és csak korlátozott számban, a nagyobb ebek csak a csomagtérben utazhatnak, az előírásoknak megfelelő dobozban.

A négylábúak létszámlimitje miatt érdemes időben lefoglalni kedvencünk helyét is az utazáshoz, függetlenül attól, hogy utas- vagy csomagtérben fog-e utazni.

Mindenképp figyelembe kell venni a légitársaság előírásait a szállítódoboz méretére vonatkozóan, függetlenül attól, hol fog utazni kedvence.

Ha tudja, hogy kedvence nehezen viseli a dobozba zártságot és hisztis lesz, ne ragaszkodjon az utastérben való közös utazáshoz, hiszen ezzel az önnel együtt utazók életét pokollá teszi.

kutya és gazdi naplementekor a tengerparton

Ne feledkezzen meg az útlevélről

Nem csak a gazdinak van szüksége utazási dokumentumokra, de a kutyának és a cicának is. A célország előírásait kell figyelembe venni. Van, ahol elegendő az állat útlevele a megfelelően igazolt oltásokkal, másutt a parazitamentesítés igazolását is előírják.

Vannak országok, ahová csak akkor léphet be kedvencével, ha az indulás előtt állatorvosa igazolja, hogy az állat környezetében bizonyos időintervallumon belül nem fordult elő veszélyes fertőző megbetegedés.

Más helyütt, mint Nagy-Britanniában és Svédországban vértesztet kérnek arra vonatkozóan, hogy az eb megfelelő védettséget szerzett a veszettség ellen.

Amennyiben kutyája valamilyen krónikus betegségben szenved, jegyeztesse be az útlevélbe a betegség tényét és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját.

Készítse fel az állatot az utazásra

A kutyát és a cicát is fel kell készíteni az utazásra. Tudniuk kell, hogy amikor az autóba rakják őket, akkor nem a hőn utált orvosi rendelő lesz a cél, hanem valami izgalmas dolog. Szoktassa idejében hozzá hát a kocsikázáshoz, összekötve azt kellemes élményekkel.

Ráadásul, ha aktív pihenést tervez sok kirándulással, erdőjárással vagy úszással, akkor győződjön meg arról, hogy kedvence kondíciója megfelelő ahhoz, hogy részt vegyen a közös programokban. Próbálják ki teherbírását még a nyaralás előtt: menjenek el rövidebb-hosszabb kirándulásokra, ússzanak együtt a közeli tóban.

Ha városnézésre készülnek, biztosnak kell lennie abban, a kutya nyugodtan és fegyelmezetten viselkedik nagy tömegben is. A cica csak akkor lesz kellemes társ a nyaralás során, ha idegen környezetben is képes rombolás nélkül viselni gazdája távollétét. Erről úgy tud megbizonyosodni, ha indulás előtt rövid időszakokra ismerőseinél hagyja, természetesen megszokott játékai és felszerelései társaságában.

Vigye magával kedvence megszokott ételét és akár vizét is

Biztos, hogy a gazdi minden helyi finomságot meg akar majd kóstolni, hiszen a kulináris élvezetek a nyaraláshoz tartoznak. De a kutya számára vigye magával annak megszokott ételét, mert az új ízekkel való ismerkedés könnyen megterheli kedvence emésztését és a nyugodt éjszakák helyett az utcát kell majd járnia háborgó gyomrú kedvencével.

A hasmenés megelőzésére vigyen magával az otthoni vízből, vagy palackozott vízzel kínálja a kutyát.

Nyakörv, biléta és mikrocsip

A megszokott nyakörv valamint az azonosító biléta nélkül nem szabad elindulni.  A mikrocsip feltétlenül szükséges, hiszen ezzel könnyen azonosítható az elveszett kutya, ám ez egy távoli országban akár napokba is telhet.

A legjobb, ha a nyakörvre még egy bilétát is akaszt az éppen aktuális tartózkodási hellyel és egy telefonszámmal.

gazdi kutyával pórázon a tengerparton fut

A póráz

Idegen környezetben még a legfegyelmezettebb kutyát is pórázra kell venni. A közeg ismeretlen, új szagok és élmények terelik el a kutya figyelmét. Ráadásul a környezetben levő emberek számára is biztonságosabb érzetet kelt egy, a pórázon nyugodtan sétáló, mint egy felajzottan rohangáló és szimatoló kutya látványa. Ráadásul sok olyan hely van a világban, ahol komoly előírások vonatkoznak a kutyák közterületen való sétáltatására.

Ne felejtse otthon a kutya ágyát vagy dobozát és kedvenc játékát

Ha van gyereke, akkor tudja, milyen fontos, hogy a kedvenc takarót és alvótársat, játékot becsomagolják az útra. Ugyanez a helyzet a kutyával is, hiszen sokkal nyugodtabb lesz, ha a megszokott ágyában vagy dobozában pihenhet, a megszokott szagok között.  Fontos a kedvenc játék vagy játékok, hiszen ezekkel el tudja foglalni magát, amíg a gazdák az étteremben vacsoráznak. Mindenképp érdeklődjön a szállodában, mert van, ahol előírás a kutya dobozban tartása a gazda távolléte esetén.

Ha mégis otthon kell hagyni a kutyát

Ha előre tudja, hogy kedvence a nyaralás nagy részét egyedük töltené a szállodai szobában vagy éppenséggel antiszociális, agresszív vagy félénk bizonyos új helyzetekben, jobb, ha otthon hagyja. Ilyenkor persze megfelelő felügyeletről kell gondoskodni. Akár egy barátot vagy családtagot kér meg a kutya vagy cica gondozására, akár panzióba viszi erre az időre, mindenképp készítse fel az állatot a változásra és bizonyosodjon meg arról, a lehető legkevesebb stresszel járó megoldást választotta.

Ajánlott cikkek