Doboz vagy ketrec – avagy hogyan szoktassuk hozzá a kutyát

Mi mindenre lehet jó a szállítódoboz?

Ugye, nem gondolja, hogy csak akkor lehet elővenni, amikor éppen állatorvoshoz viszi kedvencét, vagy éppen nyaralni indulnak? A doboz, ketrec vagy mobil kennel lehet biztonságos, kényelmes kuckó is ám! Sőt, a gazdi életét is megkönnyíti, amikor szükséges.

Szóval egy szállítódoboz vagy egy ketrec nem csak utazáskor lehet hasznos. Egy idősebb kutyát megtanítani a doboz használatára otthon garantálja, hogy az ebnek lesz egy nyugodt és békés helye, ahová bármikor visszahúzódhat, amikor szükségét érzi. Ám alkalmas arra is, hogy oda irányítsa a kutyát, amikor nem szeretné, hogy láb alatt legyen – például nagytakarításkor, vagy ha vendégek jönnek. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha megtanítja neki a „helyedre” parancsszót.

Hogyan kezdje a tanítást?

Fogjon egy jutalomfalatot a jobb kezébe. Tegye fel a kutyára a nyakörvet és a pórázt, és sétáljon vele a dobozhoz vagy ketrechez. Ültesse le a kutyát, majd mondja neki, hogy helyedre. Ezzel egy időben tegye a jutalomfalatot a dobozba és a pórázzal irányítsa a kutya a nyitott ajtó felé.

Amint a kutya a dobozban van, érezni fogja a póráz feszülését. Ekkor csukja be a doboz ajtaját, majd dicsérje meg a kutyát. Amint a kutya megette a jutalomfalatot, nyissa ki az ajtót és egy szóval jelezze neki, hogy szabad. Amint kijön, jutalmazza és dicsérje meg alaposan. Négy ismétlést végezzen, majd vegye le a nyakörvet és a pórázt, adjon a kutyának még egy jutalomfalatot, majd csukja be a doboz ajtaját.

Húsz perc múltán térjen vissza és ismételjék meg a gyakorlatot. Amint úgy látja, hogy a kutya kezdi érteni a parancsot, csak minden harmadik alkalommal adjon neki jutalomfalatot. Mire ide elérnek, azt fogja tapasztalni, a kutya már szinte a parancs kimondása előtt rohan a dobozába, ám ilyenkor mondja, hogy „nem” és húzza el a doboztól. Ne jutalmazza.

Ne feledje: ha ön nincs ott, akkor bármikor bemehet a helyére, ám most az a cél, hogy a parancsot megtanulja, azaz várnia kell az adott szó elhangzására és csak akkor mehet a helyére. Persze az emberi agy számára ez kissé zavarosan hangzik, de higgye el, a kutya meg fogja érteni.

Miután kihozta a dobozból a kutyát, az várni fogja a „helyedre” parancsot. Mondja hát ki és jutalmazza meg a kutyát. Megfigyelheti, hogy a kutya néz, figyel és várja a mágikus szó elhangzását, mely a jutalomhoz vezet. Persze a jutalom nem csak falat lehet, de akár az eb kedvenc játéka is.

A lényeg, hogy legyen valamilyen motivációs eszköz. Annak oka pedig, hogy mindezt a póráz használatával tanítja meg az, hogy a kutya akkor is teljesítse a parancsot, ha éppen nincs ott a jutalomfalat vagy a játék. A cél tehát az, hogy minden körülmények között elvégezze, amit várnak tőle.

Ajánlott cikkek