Közös utazások a cicával

Megkímélheti magát a stressztől, ha cicáját már apró kölyökkorban hozzászoktatja az utazásokhoz.

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem fog elbújni, ha meglátja a szállítódobozt, de azt igen, hogy mindkettejük számára kevesebb stresszel és idegeskedéssel jár majd az utazás.

Utazás autóval:

1. Ha motelbe vagy szállodába készül, indulás előtt érdeklődjön, hogy állatot beengednek-e.

2. Tartsa a cicát végig a dobozban. Ha nagy távolságra utazik, válasszon egy nagyobb dobozt vagy ketrecet, amelyben elfér egy kisebb alomtál is a sarokban.

3. Érdemes beszerezni egy macskahámot és az utazás idejére azt a cicára tenni. Ezen legyen egy biléta, rajta az ön elérhetőségével, felkészülve minden eshetőségre. Ha mindenképp ki kell vennie a dobozból a cicát, csatoljon rá pórázt. Persze ennek használatához is szoktatni kell korábban az állatot, de viszonylag hamar rákapnak az ízére.

4. Az utazásokhoz használjon eldobható alomdobozt. Ezek lehetnek akár vastagabb kartondobozok is, a lényeg, hogy praktikusak, hiszen sokkal könnyebben kezelhetőek az utazás során. Ha a célállomáson hosszabb ideig marad, akkor érdemes a műanyag alomtálat is betenni és a szállodában már azt használni. Ne feledkezzen meg a megszokott alomanyagról sem!

5. Csomagolja be a cica megszokott eledelét és vigyen magával otthonról egy palack vizet. A klórtartalom helyenként eltérő lehet, akárcsak a víz pH értéke, baktériumszintje, ezek pedig hasmenést okozhatnak az állatnál. Csomagolja be a megszokott tálkákat és az esetleges, rendszeresen használt gyógyszereket.

6. Legalább két-három játékot mindenképpen tegyen be. Legyen köztük olyan, amivel közösen tudnak játszani a hotelszobában, ez oldja a stresszt.

7. Tegyen a táskájába egy képet a cicáról arra az esetre, ha véletlenül elszökne.

8. Soha ne hagyja a cicát felügyelet nélkül a kocsiban! Még ha csak pár percre is áll meg, ne feledje, hogy a nyári nagy melegben az autó pillanatok alatt képes átforrósodni, ez pedig végzetes lehet az állat számára. Megtörténhet az is, hogy egyszerűen ellopják az autóból, ne adjon esélyt ennek!

Utazás repülővel:

1. Ha a cicával repülőútra készül, ellenőrizze a repülőtársaságnál, hogy tudnak-e a kabinban helyet biztosítani a dobozának.

2. Mivel a kisállatok szállítására szigorú szabályok vonatkoznak, időben biztosítsa a helyfoglalást és ne feledje el, hogy külön fizetni kell a cica után is. A légitársaság visszaigazolását a foglalásról nyomtassa ki és vigye magával.

3. Készítsen a táskájába minden szükséges dokumentumot: az állat útlevele a legfontosabb. Egyes országokba ezen kívül is kérnek állatorvosi igazolást. Ha a cica pedigrés, tegyen el egy másolatot a törzskönyvéről.

4. A légitársaságok komoly előírásokkal bírnak a ketrec vagy doboz méretére vonatkozóan. Ellenőrizze ezeket a szabályokat.

5. A szállítódoboz tetejére ragasszon egy „ÉLŐ ÁLLAT - LIVE ANIMAL” címkét. Még ha önnel is lesz a fedélzeten, ha bármi történik és elkeverednek egymás mellől, fontos, hogy tudják, mit tartalmaz a doboz. A címke mellett feltüntetheti saját nevét és elérhetőségét is.