Nyárutói macskás kiruccanás

Utolsókat rúgja a nyár, közeledik az ősz, de még sokan szeretnék kihasználni a kellemes meleget, a nyaralási lehetőséget, a fürdőzést. Van, aki csak most indul hosszabb útra, más pedig szeretne még élményeket adni a gyerekeinek az iskolakezdés előtt.

Sok család számára a nyaralás, az utazás megszervezése komoly logisztikát igénylő feladat. Nem elég, hogy össze kell szervezni minden családtag életét, munkáját, szabadságát, de gondoskodni kell a ház, a lakás biztonságáról, a növények, virágok öntözéséről. Ha pedig még kutya vagy cica is akad a családban, indul a dilemma: mi legyen az állattal.

Vannak, akik azt gondolják, ha már szabadságra mennek, akkor szabadságolják magukat az állattartás feladatai alól is, és vagy megkérnek valakit, hogy vigyázzon az állatra, vagy panzióban helyezik el. Mások szeretnék a nyaralásukat is megosztani négylábú családtagjaikkal, és meg sem fordul a fejükben, hogy a kutya vagy a cica ne utazhatna velük.

Persze kutyával ez is könnyebb, hiszen az ebbel el lehet menni sétálni akár a Balatonnál, akár a tengerparton, lehet együtt túrázni a hegyekben, de városnézés közben is csak múzeumlátogatáskor okoz fennakadást. Macskával talán nem ennyire könnyű a dolog, hiszen őt cipelni mindenhová nem egy élmény, se neki, se a gazdiknak. Kiengedni a táskából nem lehet, akkor meg minek.

cica a vezetőülésen kapaszkodik az autóban

Ám ha olyan cicája van, aki nagyon ragaszkodó, akinek fontos, hogy a gazdi, a család körülötte legyen, akkor nem lehet gond a közös nyaralás sem, vigye magával nyugodtan.

Persze néhány dologról gondoskodni kell, de ez legyen a legnagyobb gond.

  1. Először érdeklődjön a kiválasztott szálláshelyen, hogy macskával meg tudnak-e szállni. A legtöbb helyen elfogadják az állatokat, bár néhol minimális összeget fizetni kell utánuk is.
  2. Mindig ellenőrizze időben az állat oltási könyvét. Igen, macskáknak is kell állatútlevél, még az unión belül is.
  3. Ha repülővel utaznak, érdeklődjön a légitársaságnál, milyen feltételekkel szállítanak macskát, és igazodjon az előírásaikhoz. Az állatot mindig előre be kell jelenteni a légitársaságnál, mert a legtöbb társaságnál maximalizálják a szállítható állatok számát. Általában a doboz mérete sem mindegy, erre vonatkozóan is vannak előírások, amelyek légitársaságonként eltérőek lehetnek.
  4. Vonatozás esetén is érdemes érdeklődni az állatok szállítására vonatkozó szabályokról, költségekről, hiszen ezek országonként eltérőek lehetnek.
  5. Meleg időben érdemes ventilátort szerelni a szállítódoboz ajtajára, de akár jégkockával töltött zacskót is köthet a box ajtajára.
  6. Akár kocsival, akár vonattal, repülővel utaznak, a dobozon mindig legyen feltüntetve minden fontos adat: gazda neve, címe, telefonszáma, esetleg a cica neve.
  7. Soha ne hagyja felügyelet nélkül a kocsiban az állatot, még a dobozában sem. A zárt jármű egyetlen pillanat alatt életveszélyesen felforrósodhat, de akár ki is lophatják. Ne kockáztasson! Megállásokkor vegye ki a cicát, itassa meg, kicsit simogassa. Ha hozzá van szoktatva, ilyenkor felteheti a hámot, pórázt, és kicsit sétálhatnak, hogy ürítsen a cica, és megmozgassa utazástól elgémberedett lábait.
    cica hordozó dobozból jön ki
  8. Az utazáshoz vigyen magával eldobható alomtálat (ez lehet akár egy erősebb kartondoboz is), a szálláshelyre pedig egy stabil alomtálca legyen kihelyezve. Csomagolja be a megszokott alomanyagot is. Nem biztos, hogy a célhelyen kap ugyanolyat, addig is, amíg hasonlót nem szerez, legalább nem piszkít mindenhová a cica.
  9. Soha ne hagyja otthon a cica megszokott fekhelyét, kedvenc játékait. Ha kaparós, akkor egy kisebb kaparófa is kerüljön a csomagba, ne a szálloda berendezésen élesítse a karmait. Ugyanígy a megszokott eledelt is csomagolja be, ne bízzon abban, hogy bárhol lehet kapni. Ha nem is visz nagy mennyiséget, valamennyi legyen a pakkban, mert ha más tápot kap, a váltás akkor sem lesz így hirtelen. Ne feledje, a hirtelen tápváltás hasmenést okozhat!
  10. A szállítódoboz legyen a cica helye. Ha hajlamos kaparni, akkor távollétük idejére tegye a dobozba.
  11. Vannak, akik sétáltatják a cicájukat. Ha már kiskorától hozzászokott a hámhoz és a pórázhoz, nyugodtan vigye magával városnézésekre, fürdőzéshez. Arra figyeljen, hogy a megszokott hám legyen rajta, még akkor is, ha egyébként elég a nyakörv. Idegen környezetben, megriadva, egy pillanat alatt kihúzhatja a fejét a nyakörvből.

Ugye, hogy nem olyan bonyolult? Persze a cicával utazás is szervezést igényel, de higgye el, semmivel sem többet, mint az állat otthoni felügyeletének megszervezése. Talán az első közös út előtt stresszesebb lesz a gazdi, de amint megérkeznek a vágyott nyugalomba, rájön, sokkal megnyugtatóbb, hogy kedvence is a család mellett van.