Kutyával a hosszú hétvégére

Közeledik az ünnep, a hosszú hétvége. A nyár utolsó napjait is ki lehet használni egy kis kiruccanásra. Sok család indul útnak a gyerekekkel, és persze sokan magukkal viszik négylábú kedvencüket is, még azok is, akik a hosszabb, tengerparti nyaralás alkalmával inkább otthon, a megszokott környezetben hagyják az ebet. Hiszen két-három nap nem a világ, hadd élvezze az eb is. Ilyenkor temérdek fontos kérdés felmerül. Persze útnak indulni csak jól nevelt, megfelelően szocializált kutyával lehet.

Nem csak azt kell kitalálni, hogyan utazzanak, de olyan szállást sem árt találni, ahol örömmel fogadják a kutyákat. Az sem mellékes, milyen tevékenységekkel tervez a család a pár napra, hiszen másként kell felkészülni a városnézős, múzeumlátogatós, a strandolós, vagy a kempingezős napokra.

Az első és legfontosabb teendő a szállás kiválasztása, hiszen csak úgy érdemes elindulni, ha tudjuk, hogy lesz fedél a fejünk felett. A kempingekben általában nem probléma, ha kutya is érkezik a családdal. A szállodák, szálláshelyek esetében a foglalás előtt érdemes rákérdezni, szívesen látott vendég-e a négylábú, illetve ha igen, milyen plusz költségekkel kell számolni. Lehet, hogy a szobába felviheti, de a közös helyiségeket (étterem, bár, medence, stb.) kutyával nem látogathatja. Erre is kérdezzen rá.

Egyetlen hotel vagy más szálláshely sem fog örülni, ha a gazdi a szobában hagyja a kutyát, ám az unalmában rág, rombol, vagy esetleg szakadatlanul ugat. Ismernie kell kedvence reakcióit, tudnia kell, hogyan fog viselkedni, ha elmennek valamilyen programra, és esetleg pár órára magára hagyják. Csak akkor hagyja egyedül a szobában, ha biztos abban, hogy semmiben nem tesz kárt. Kétség esetén küldje dobozába, hogy ott pihenhessen, de ne felejtse el, hogy hosszú órákra nem hagyhatja bezárva. Az sem egy hátrány, ha az ajtóra távozásukkor kirakják a „ne zavarjanak” táblát, nem biztos, hogy a kutya pihenését megzavaró takarítónő boldogan fog reagálni a nyakába ugró, vagy éppen az idegent érzékelve vadul csaholó ebre.

kutya tengerparton, mögötte csónakok

Nézzen utána, hogy a környékbeli éttermekben lehet- e kutyával tartózkodni. A múzeumokba általában nem lehet őket bevinni, ha ilyen programot terveznek, akkor vagy a szálláshelyen kell hagyni az ebet, vagy valakinek kinn kell maradnia vele, amíg a többiek művelődnek. A tengerparton sok helyütt lehet kutyával strandolni, itthon azonban vadászni kell az ilyen fürdőhelyeket. Nézzen utána, hol van a kiválasztott nyaralóhely közelében kutyás strand.

Nem minden családnak van kocsija, de ez ne keserítse el, hiszen ha kölyökkortól hozzászoktatja kedvencét, akkor biztonságosan és kényelmesen tudnak vonaton, buszon együtt utazni, de távolabbra akár repülővel is mehetnek. Persze minden esetben érdemes utánanézni, milyen feltételekkel szállítható az eb a járművön. A legszigorúbb szabályozás a repülőn van, itt a légitársaságnál jó előre le kell foglalni a kutya helyét is, és csak az általuk meghatározott méretű szállító dobozban lehet utaztatni, nem kevés pénzért. Kérdezzen rá a vasúttársaságnál, vagy a távolsági busz üzemeltetőjénél is az állatszállítás feltételeire, és szerezze be az előírt kellékeket (szállítódoboz, szájkosár, stb.).

Persze kocsival menni a legkényelmesebb, hiszen akkor állnak meg, amikor akarnak, az eb folyamatos felügyelet alatt van, és nem kell alkalmazkodniuk senkihez. Ha autóval mennek, a szállító doboz vagy a speciális kutya biztonsági öv elengedhetetlen kellék, egyrészt a kutya, másrészt az utasok biztonsága érdekében, vagy nagyobb kutya esetén a hátsó ülés vagy a kombi csomagtartója is megfelelő, ha hálóval el van választva a vezetőüléstől és/vagy utasoktól. A dobozba vagy ahol a kutya utazik, tegyen takarót, vagy a párnáját, hogy kényelmesen fekhessen az úton.

Teljesen mindegy, hogy itthon pihennek, vagy külföldre mennek, a kutya oltási könyve, illetve útlevele szükséges. Külföldön bárhol ellenőrizhetik, és ha bármi baj történik (baleset, harapás) számon kérhetik, akár a határon belül, akár azon túl.

Ugye a mikrocsip mellett van biléta is a nyakörvén? Nem mindenhol rohangálnak csipleolvasóval, a bilétán viszont azonnal látszanak a gazdi adatai, ha elveszne a kutya. Emellett ne felejtse el becsomagolni az állat fekhelyét, vizes és eledeles tálkáját, kedvenc játékaiból néhányat. Ha a szőrét rendszeresen kell ápolni, a nyaralás nem lehet kifogás, tessék bepakolni a fésűt és a kefét is, ahogy a póráz és a nyakörv se maradjon otthon. megszokott eledel is kerüljön a pakkba, arra a pár napra nem kell olyan hatalmas mennyiség. A tápváltás mindig stressz a szervezet számára, ne nehezítse a pár pihenős napot azzal, hogy a hasmenéses ebbel rohangál. Ja, és nem árt a kutyakaki-szedő apparátot sem bepakolni, vannak helyek, ahol bizony komolyan büntetik a gazdit, ha nem szedi össze kedvence végtermékét.

kutya kisgazdával homokozik a tengerparton

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hétköznapokon általában akkor indulnak útnak az ebbel, ha orvoshoz vagy kozmetikushoz kell menni. Ahhoz, hogy a szállítódoboz, az autó látványa ne sokkot váltson ki belőle, és ne valami kellemetlen dologgal kösse össze, sokat kell foglalkozni vele. Ne csak az évi egy-két alkalommal történő nyaralásokkor vigye magával a kutyát jó élményeket gyűjteni. Szokja meg, hogy a távolabbi parkba, kirándulni is együtt mennek, nem árt, ha a doboz, a kocsi látványát jó élményekkel is össze tudja kötni. Akár a doki után is elmehetnek egyet sétálni, vagy a kozmetikus után még beiktathatják a kutyafuttatót. Ha ez a felkészítés folyamatos és sikeres, akkor örömmel fog indulni a nyaralásra, a hosszú hétvégére is.

Városnézésre csak olyan kutyával induljon, amelyik kellően szocializált, nem fél a nagyobb tömegben sem, és mindenféle embert, más állatokat jól tolerál. Persze ehhez is korán elkezdett neveléssel lehet szoktatni az ebet, de megéri a törődés, hiszen a pihenés napjai felhőtlenek lesznek.

Minden esetben a nevelés, a szocializáció a kulcs az önfeledt, nyugodt, valóban pihentető kutyás nyaraláshoz. Nem kell otthon hagynia az ebet, hiszen sok gazda nem azért vállalt kutyát, hogy ne csak a taposómalomtól, a munkától, a stressztől, de tőle is megszabaduljon, amikor nyaralni, pihenni megy. Ám ehhez sok közös munka, játék, egymás elfogadása és megismerése kell. Próbálja ki, megéri!

Ajánlott cikkek