Gyakori bőrproblémák kutyáknál

Igen sok eltérő véleménnyel lehet találkozni a kutyák bőrbetegségeinek okait és kezelését illetően. A viszketés, vakarózás, a bőr és szőr rágása leggyakrabban meleg időjárási körülmények között jelentkeznek, éppen ezért angolszász nyelvterületen „Hot Spot”-nak hívják. Ám nem mindig igaz e fenti állítás.

A legtöbb esetben az állatorvos diagnózisa ekcéma, pioderma, seborrhea, gombás fertőzés vagy allergia (bolha, étel, pollen, penész, stb.), vagy pajzsmirigy rendellenesség, esetleg autoimmun eredetű betegség kísérő tünete a bőrprobléma.

Nem szabad a viszkető bőrproblémákat minden esetben a bolha vagy a rüh „bűnének” tekinteni. A legtöbb szőrtüsző- vagy rühatka fertőzés könnyen diagnosztizálható bőrkaparék mikroszkópos vizsgálatával és hatásosan kezelhető a megfelelő szerekkel.

Demodicosis:  Ez az atkafajta (Demodex canis) a legtöbb kutyában megtalálható, de az esetek többségében egyáltalán nem okoz problémát jelenlétük, amíg az állat immunrendszere képes az élősködők jelenlétének kontrolljára. Az atka okozta bőrprobléma lehet öröklött, mivel bizonyos kutyafajták vérvonalában erőteljesebb a hajlam. Ezekben az esetekben az anya adja át a betegséget kölykeinek, a tünetek leggyakrabban a száj és a szemek körül jelentkeznek.

Rühatkásság (Sarcoptes)  Igen fertőző, akár életveszélyes állapotot is okozó megbetegedés, mely könnyen terjed állatról emberre is. A fertőzés felszámolásához az egész környezetet fertőtleníteni kell, ahogy a kutyát és minden más háziállatot is, amelynek esélye volt elkapni a betegséget.

Bár a kutyák bőrbetegségei között általában nincs konszenzus, de a tünetek leggyakrabban igen hasonlatosak. Sok esetben olyan erős a vakarózás, hogy a kutya elkezdi rágni, tépni magát, nem egyszer olyan intenzitással, hogy nyílt sebek, fertőzések, szőrhullás, vagy a bőr megvastagodása az eredmény.

A leggyakrabban veszélyeztetett testtájak a hát és a farok, a has, a lábak és a mancsok. Bár úgy tűnik, a tünetek fokozottabban jelentkeznek meleg és párás időjárási körülmények között, de korántsem ismeretlenek akár a sarkvidéki tájakon sem. Tehát a bőrbetegségek kutyák millióit érintik világszerte.

Egyes statisztikák szerint egyetlen fajta sem érintett jobban vagy kevésbé, sőt, a keverék kutyáknál ugyanúgy előfordulhatnak a bőrbetegségek, mint a fajtatisztáknál. Az életkor sem befolyásoló tényező, kölyköknél akár már igen korán ugyanolyan eséllyel és ugyanolyan hirtelenséggel jelentkezhet tünet, mint idős korban. A legtöbb esetben semmiféle előzetes kórtünet nem állapítható meg.

Vannak kutatók, mégpedig egyre növekvő számban, akik szerint összefüggést lehet találni a kutyák túlzott oltása és a bőrbetegségek között. Sokszor, ha a kutya bőrproblémái súlyosbodnak, a tünetek látványossá, sokszor kellemetlen szagúvá válnak, a család és sokszor a többi háziállat is kiközösíti az ebet, kizárja az életéből.

Ennek következményeképpen komoly depresszió alakul ki, mely akár agresszivitásba is átfordulhat.

Az elutasítás miatti stressz a kutyáknál hasonlatos a humán világban kialakuló stresszhez.

Sajnos azonban a legtöbb tulajdonos ilyen helyzetekben még mindig az állat elaltatása, mintsem drága és időigényes kezeltetése mellett dönt, sokszor akár a kezelések befejezését megszakíttatva.

Mivel olyannyira eltérőek a vélemények a komoly bőrbetegségek okait illetően, a kezelések módja is többféle lehet. A viszketések és a gyulladás kezelésére általában szteroidokat alkalmaznak, esetenként anti-hisztaminokat. Tudni kell azonban, hogy a szteroidos kezelés igen komoly mellékhatásokkal járhat, akár vese rendellenesség is bekövetkezhet huzamosabb ideig tartó használat esetén.

Amennyiben a kutya vakarózása nyílt sebek kialakulásához vezet, melyek akár el is fertőződhetnek, az állatorvos antibiotikumos kezelést javasol. Igen hasznosak a fájdalomcsillapítók és a fájdalomcsillapító krémek is. Azonban mindezek csak a tüneteket enyhítik, de nem kezelik magát a betegséget. A fájdalom időszakosan elmúlik, ám a viszkető érzés marad, és amint csökken a gyógyszer hatása, az egész fájdalmas kör elölről kezdődik.

Sok állatorvos a viszketés okát ételallergiában keresi. Kezelésként ilyenkor speciális diétát javasolnak, de a nem felderített hátterű bőr problémák esetében az esetek többségében hatástalannak bizonyul ez a fajta kezelés.

A gazdik sokszor olyan csodaszerekben reménykednek, mint a különféle gyógy samponok, teafa és aloe vera tartalmú samponok, de vannak, akik esküsznek az ecetes lemosásra. Ezek az elhibázott lépések sokszor csak súlyosbítják a problémát, ahogy például a bolhairtó sampon is okozhatja a nyílt bőrfertőzések további komoly irritációját.

Bár sok esetben a különféle terápiák átmeneti enyhülést hoznak a kutya számára, a kiváltó ok felderítése nélkül kísérletezni nem érdemes. Korábban voltak olyan jellegű kísérletek, amikor minden ismeretes kezelést egyszerre alkalmaztak. A cél annak kiderítése volt, hogy ez esetben milyen hatásfokkal gyógyul a bőrprobléma.  A végeredmény meglepő volt, ugyanis a kezelések nem bizonyultak hatásosnak, sőt, a kutyák közel 30 %-a mindenféle gyógykezelés nélkül is kigyógyult a bőrbetegségből. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy várni kell a csodát, de mindenképp ki kell deríteni az okot és a kezelést csak ennek birtokában érdemes elkezdeni.

Ajánlott cikkek