A bolha- és kullancsfertőzés kezelése

A bolhásság a leggyakoribb parazitafertőzés úgy a kutyáknál, mint a macskáknál. A teljesen kifejlett bolha alig tűfejnyi méretű, vöröses vagy barnás színű. Leggyakrabban a nyak körül vagy a faroktőnél szeret fészkelni. Maga a bolhafertőzöttség sokkal inkább kellemetlen, mintsem veszélyes.

Ennek ellenére nem szabad könnyedén venni. A nem, vagy nem megfelelően kezelt fertőzöttség bőrgyulladást, az intenzíven vakart területen szőrhullást, extrém esetben pedig akár vérszegénységet is okozhat. Ez utóbbi helyzet különösen veszélyes lehet kölyökállatok esetében. Ráadásul a bolhafertőzöttség a gazda életét is megkeseríti, a parazita ugyanis elbújik a szőnyeg rojtjaiban, a padló repedéseiben, és bizony az embert is megcsípi.

A bolháknak több fajtája is létezik, ektoparazitaként ismert, azaz a testen kívül, annak felszínén élősködik. Akárcsak a kullancsok és a rühatkák, a bolhák is a bőrön át szívják a gazdaállat vérét. A bolha jellegzetessége, hogy méretéhez képest hatalmasat tud ugrani, és ha az állat lenyel egy bolhát, könnyen galandféreggel fertőződhet.

A kullancsok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek úgy az állatokra, mint az emberekre. A csúnya csípés mellett Lyme kórt és agyhártyagyulladást is okozhatnak a fertőzött egyedek. Kullancs gyakrabban található kutyán, de esetenként a macska bőrébe is befészkeli magát.

Maga a kullancs elég nagy ahhoz, hogy szabad szemmel is látható legyen, és egy speciális csipesszel könnyen eltávolítható.

kullancs közelről


Mi a teendő bolhafertőzöttség esetén?

A legfontosabb teendő a bolha életciklusának megállítása. Ha csak a kifejlett bolhákat távolítja el a kutya szőréből, még nem segít, ha a peték és lárvák ott maradnak a bútorokban és a kárpitokban megbújva. Egyetlen felnőtt bolha életciklusa során képes 600 petét lerakni, melyek 2-4 hét múlva már kifejlett bolhák lesznek!

  1. lépés: Porszívózza fel az egész lakást, minden fotelt, kanapét, szőnyeget beleértve, a porzsákot pedig dobja ki.
  2. lépés: A felporszívózott területeket permetezze le olyan parazitairtó termékkel, melyet külön a környezet mentesítésére ajánlanak. Talál ilyet a kisállat boltokban, de az állatorvos is ajánlhat. Érdemes a teraszon és a kertben is elvégezni a permetezést azokon a helyeken, ahol a kutya/macska gyakran tartózkodik. Ha nagyon erős a bolhafertőzöttség, érdemes lehet profi rovarirtót kihívni, aki a család és az állatok távollétében kifertőtleníti az egész lakást, házat. Mossa ki a kutya/macska takaróit, párnáit, fertőtlenítse fekvőhelyét és tálkáit, de ha van másik kedvenc akkor annak alvóhelyét, alomtálját, stb. is.
  3. A ház, lakás kezelésével egyidejűleg kezelje az állatokat is. Erre a célra nagyon sokféle termék létezi, beleértve a samponokat, hintőporokat, bolhanyakörveket, spray-ket. Jelenleg a leghatásosabb termékek e célra a bőrre cseppenthető spot-on cseppek. Ezek egyébként megelőzésre is tökéletesen alkalmazhatók, és egyidejűleg hatásosak a kullancsok, atkák, egy részük pedig a szívféreg ellen is.

A bolháktól megszabadulni soha nem egyszerű dolog. Összetett és hosszan tartó folyamat. Éppen ezért a megelőzés mindig kifizetődőbb és célravezetőbb. A fent említett spot-on termékek havi-két havi védelmet nyújtanak a bolhák ellen, ha minden előnyüket összeadja, rájön, hogy minden szempontból érdemesebb használni. Kérjen tanácsot az állatorvostól, melyik terméket érdemes megvennie, ugyanis méretenként (testsúly alapján) más és más dózisú spot-on-ra lehet szükség. Ne felejtse el, hogy ha kutya és macska is él a családban, a kutya számára vásárolt spot-on a macskára nem használható, mert komoly mérgezést okozhat.

A jelenleg legismertebb és leggyakrabban használt spot-on termékek:

  • Stronghold
  • Vectra
  • Adantage és Advantage Multi
  • Frontline és Frontline Plus
  • Advantix (kutyáknak)/Bravecto (macskáknak)

Tények a bolhákról és kullancsokról

  • A bolha életciklusa a következő: pete, lárva, báb, kifejlett bolha. A petéből kifejlett bolhává érés nem tart tovább, mint 2-14 nap.
  • A bolha allergiás reakciót okozhat úgy állatoknál, mint embereknél, mely kellemetlen bőrgyulladásban nyilvánul meg.
  • Egyes kullancsok Lyme kórt terjesztenek, mely egy bakteriális fertőzés. Korai stádiumban tünetei láz, fejfájás, fáradékonyság, kör alakú kiütések. Antibiotikumokkal jól kezelhető a betegség.
  • A bolhák csak bizonyos gazdaállatokon élnek meg, de nem éppen válogatósak. A kutya/macska „bolhája” (Ctenocephalides canis/felis) kiválóan elvan akkor is, ha az ember vérét szívhatja.

Ajánlott cikkek