Mitől véd a védőoltás?

A kutyák rendszeresen kapnak védőoltásokat. Van, amelyik kötelezően előírt, mások pedig csak ajánlott védőoltások. Mit is jelent ez pontosan?

Mikor kölyökkutya kerül a házhoz, jó esetben már legalább egy vagy két védőoltással rendelkezik. Ezek az oltások súlyos, gyakran végzetes kimenetelű fertőző betegségek ellen adnak védettséget. Ám azt minden gazdának tudnia kell, hogy a védettség kialakulása hosszabb folyamat eredménye, egy vagy két oltás nem elegendő.

A tenyésztő a kiskutya hathetes kora után kezdi el beadatni az oltásokat, két-három hetes intervallumban. Azt, hogy mely oltások mikor kerüljenek beadásra, az állatorvos dönti el, mindig az adott időszakban aktuális járványügyi helyzet figyelembevételével.

Általában hat fertőző betegség ellen javasolt immunizálni a kölyköket.

A parvovirusos bélgyulladás igencsak fertőző betegség, általában halálos kimenetelű. Legelső oltásként, általában nyolc hetes korban e betegség ellen kap oltást a kölyök, melyet négy héttel később megismételnek.

A szopornyica, a leptospirosis és a fertőző májgyulladás elleni védelmet egyetlen, úgynevezett kombinált védőoltásban kapják a kölykök, második és negyedik oltásként, azaz tíz és tizennégy hetes korban. Mind a három betegség súlyos lefolyású, gyakran végzetes kimenetelű.

A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a kölyökkori alapimmunizálást féléves korban érdemes megerősíteni egy ismételt vakcinázással, majd ezek után elegendő évente egy alkalommal egyetlen emlékeztető oltást adatni a kutyának, mely mindegyik betegség ellen véd.

Bár ezek az oltások nem kötelező, hanem ajánlott védőoltások, egy felelősségteljes gazda ezen nem spórol.

A kölykök immunrendszere gyenge, nem tud védekezni a fertőzések ellen. Éppen ezért nem is szabad sétálni vinni addig, amíg az oltásokat meg nem kapja, hiszen beteg vagy a betegséget még csak hordozó, de tüneteket nem produkáló kutyával találkozva pillanatok alatt megfertőződik. Elég, ha csak a két kutya összeszagol és kész a baj.

A betegségek a kutya számára fájdalmasak, az állat szenved, az orvosi költségek pedig igen magasak lehetnek még akkor is, ha sajnos a kezelés sikertelen. A szeretett állat elvesztése fájdalmas a családtagok számára, lelküket pedig terheli a lelkiismeretfurdalás is, hiszen kis beruházással megelőzhették volna kedvencük szenvedését és elvesztését. Aki kutyát vállal, annak tudnia kell, hogy költségeket is vállal. Az oltási költségek kölyökkorban magasabbak, ellenben ha a rendszeres oltással kialakul a kölyök védekezőképessége a betegségek ellen, az évi egy oltás már nem terheli meg annyira a családi kasszát.

Magyarországon a veszettség elleni védőoltás beadatása kötelező. Évi egy alkalommal kell megejteni, a beadást az állatorvos regisztrálja.

Ám a veszettség ellen is ki kell alakítani az alapvédettséget. Az első oltást három hónapos kor után lehet beadatni, és fél éven belül még egy vakcinát kell kapnia az ebnek. Ez után mondható ki teljes bizonyossággal, hogy az állat veszettség ellen védett. Miután a veszettség emberre is veszélyes, halálos kimenetelű fertőző betegség, az oltást igen komolyan kell venni.

Amennyiben oltással nem rendelkező kutya harap embert, sajnos a kétlábút mindenképp kezelni kell veszettség ellen, ez pedig fájdalmas injekciósorozatból áll. Nem érdemes hát kockáztatni!

Ajánlott cikkek