Amit tudni kell a parazitákról és irtásukról

Amit tudni kell a parazitákról és irtásukról

Egy apró kölyök mindenben a gazdájától függ – így az egészséggondozás, beleértve a paraziták elleni védekezést is, a gazda feladata. Persze, szívünk szerint nem is gondolnánk ezekre a fránya élősködőkre, de tény, hogy a legtöbb kölyök előbb vagy utóbb átesik valamilyen parazitafertőzésen.

Sőt, ami még rosszabb, jó néhányuk már a családba kerüléskor élősködőkkel érkezik.

Érdemes összefoglalni, mit kell tudni a parazitákról, mert a védekezés csak akkor lehet hatásos, ha tudja, mi ellen is kell küzdenie.

A leggyakoribb, kölyköket veszélyeztető paraziták

  • Szívférgesség, amely szúnyogcsípéssel terjed
  • Orsóféreg: az anyaállat is átadhatja a kölyöknek, de akár a föld vagy az ürülék „megkóstolásával” is a szervezetbe kerülhet
  • Kampósféreg: „beszerezhető” szennyezett talaj nyalogatásával, megkóstolásával, de csak a séta során is
  • Ostorféreg: talaj vagy ürülék nyalogatásával vagy evésével kerül a szervezetbe
  • Galandféreg: bolhák közvetítésével terjed

A kölykök még akár az anyaméhben is fertőződhetnek féreggel, vagy későbbi életkorban, annak lenyelése által. Az orsóféreg és a kampósféreg átjut a placentán, ha az anyaállat fertőzött, de eljutnak ezek az élősködők a tejmirigyekbe is, így a szoptatás során is fertőződhet a kölyök.

Ha az anyaállat nem volt rendszeresen féreghajtózva a vemhesülés előtt, nagy az esély arra, hogy a kölykök féregfertőzöttek lesznek.

Könnyű elkapni a fertőzést petéket, fertőző lárvákat tartalmazó föld vagy ürülék nyalogatásával, ne adj’ isten elfogyasztásával is. Az ostorféreg és a kampósféreg petéi igen szívósak, képesek évekig elélni a talajban. Ha a kutya lenyeli, vagy mancsain a környezetébe hordja a petéket vagy az abból kikelő lárvákat, elindul a fertőződés folyamata.

Kampósféreg fertőzés kialakulhat a fertőzött fekália lenyelése által, akár ha az állat saját mancsait vagy bőrét nyalogatja. A galandféreg a bolhákkal kerül a szervezetbe, ha a kutya lenyeli azt.

A parazitafertőzöttség általános tünetei

  • fogyás
  • hasmenés
  • halvány fogíny
  • letargia
  • püffedt has

Kölykök esetében a leggyakoribb tünetek a fogyás és a hasmenés. Komoly fertőzöttség esetén a kutya vérszegény lesz, az íny elhalványodik, a szőrzet minősége gyengül, a has felpüffed, az állat fáradékonnyá válik.

A parazitafertőzöttség kezelése

Ha bármilyen parazita fertőzi meg az állatot, hetekbe vagy hónapokba telik, míg kifejlődik, addig pedig az élősködő lárva vagy pete formájában él a szervezetben. A legtöbb féreghajtó szer csak a kifejlett férgek ellen hatásos, a peték és lárvák ellen nem. Mivel egy kölyökkutya egymás után többször is fertőződhet férgekkel, célszerű olyan terméket használni, amely a lárvákat és petéket is kitakarítja a szervezetből. A kezeléseket időszakosan ismételni kell, célszerűen a kölyök 2, 4, 6, 8 és 12 hetes korában, majd később egy-háromhavonta.

Ajánlott cikkek