A kutya első látogatása az állatorvosnál

A gazda elsődleges felelőssége kedvence egészségnek biztosítása. Az oltásokkal és a rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel sokat tehet ezért. Érdemes összeállítani egy listát, amelyen olyan pontokat sorol fel, melyek az orvosválasztásban és az első látogatáskor sokat segítenek.

Minden kölyökkutyát a lehető leghamarabb, azaz nem sokkal a családba kerülése után meg kell mutatni az állatorvosnak, hogy az felmérhesse egészségi állapotát és meg tudja határozni a szükséges kezeléseket, oltási rendet.

Ideálisan a kiskutya microchippel és a korának megfelelő alapoltásokkal ellátva, féregtelenítés után kerül új gazdájához.

Ám ez nem jelenti azt, hogy már nincs is vele állatorvosi teendő. Ahhoz, hogy a kölyök fertőző betegségek ellen védett legyen, bizony még jó pár oltásra szüksége lesz. Emellett folytatni kell a féregtelenítést is, és a bolhák, kullancsok ellen sem árt felvértezni. Emellett évente rendszeres oltásokra és kontroll vizsgálatokra is szükség lesz, az állat egész életén át.

Az állatorvos nagyon sok hasznos tanácsot tud adni, akár etetési, sőt, nevelési kérdésekben is partner. Tehát az állatorvos legalább olyan fontos egy kutyás család életében, mint a háziorvos.

Tehát, mint fentebb is írtuk, érdemes összeállítani egy listát, amelyen olyan pontokat sorol fel, melyek az orvosválasztásban és az első látogatáskor sokat segítenek.

  • Elsőként keressen olyan orvost, akit ismerősei, barátai tiszta szívvel tudnak ajánlani.
  • Hívja fel a rendelőt és kérjen egy időpontot. Érdeklődjön az árakról, nehogy sokk érje a számla kézhezvételekor.
  • Írja fel egy papírra a kérdéseit, aggodalmait, így egyet sem felejt el.
  • Érkezzen időben a megadott időpontra, ugyanis a legtöbb rendelő szoros időbeosztás alapján dolgozik. Amennyiben kicsi a kutya, vigye magával egy szállítódobozban. Ha nagyobb, mindenképp tartsa pórázon.
  • Amennyiben vannak korábbi állatorvosi papírok – oltási, műtéti, stb. – vigye magával azokat, így az orvos rögzíteni tudja a kutya egészségügyi előéletét.
  • Hagyja, hogy a vizsgálat során az orvos nyugodtan, az ön segítsége nélkül végigtapogassa a kutyát. Ne avatkozzon közbe, mert az zavaró lehet. Ez idő alatt inkább tegye fel a kérdéseit.
  • Ha elégedett a látogatással, nyugtázza ezt az orvos felé is.
  • Fizesse ki a számlát és kérdezzen rá az orvosnál, mikor aktuális a következő látogatás. Kölyökkutya esetében ez az időpont elég gyorsan jön el, a soron következő oltás miatt. Idősebb kutya esetében, hacsak nincs rendszeres kezelést igénylő betegség, elegendő az évi rendszeres ellenőrzés.
  • Tegye vissza a dobozba vagy vegye pórázra a kutyát, és vigye haza.
  • Jutalmazza meg a kutyát és dicsérje a jó viselkedést, így kellemes emlékei maradnak a rendelőbeli látogatásról.

Ajánlott cikkek