A kölyök játékigénye

Egy gyerek számára sem elegendő fizikai és mentális kihívás, ha leültetik a számítógép vagy a tévé elé, azzal a felkiáltással, hogy játsszon. Legalább ennyire nem elég a kölyökkutyának sem, ha csak úgy "elvan" a lakásban, vagy a kertben.

Igazából teljesen mindegy, hogy fiatal vagy öreg, kölyök vagy aggastyán az eb, minden nap szüksége van mozgásra, de bizony arra is, hogy agyának fogaskerekeit megmozgassa.

Az a legideálisabb számára, ha a mentális és fizikai kihívás együtt jár.

Tehát célszerű a nagyobb sétákat úgy kivitelezni, hogy azok egyúttal élvezetes és játékos foglalkozások legyenek a számára.

Amíg nagyon kicsi a kölyök, igen sokat alszik, két alvásidő között pedig eszik, ürít, illetve a maradék időben felfedezi a környezetét. De már az alomban is megfigyelhető, hogy testvéreivel játszik, birkózik. Ezzel nem csak megmozgatja a testét, de tanul is, mégpedig nagyon sok viselkedési formát. Ahogy nő, fejlődik, érik, úgy lesz egyre nagyobb a mozgásigénye is.

A kutya mérete és fajtája meghatározó abból a szempontból is, hogy milyen az állat aktivitási szintje.

Logikus tehát, hogy egy dalmata kölyök több mozgást igényel, mint egy lhasa apso. Éppen ezért fontos, hogy amikor fajtát választ, vegye figyelembe saját életstílusát és aktivitását, azt, hogy mennyi időt tud szánni a kutyájával közös mozgásra.

Legalább ennyire fontos a játék is, mégpedig minden életkorban, nem csak a kölykök esetében. A kutya persze örül, ha kap néhány szép, drága játékot, elrágcsálja őket, dobálja magának a labdát, futkorászik utána, de a játék akkor igazán jó és hasznos, ha azt a gazdával közösen végezheti.

Mivel a játék a szocializáció és a tanulás fontos része, így nagyon lényeges, hogy erre elegendő időt szánjunk.

Valójában a szocializáció nem más, mint játékos ismerkedés a körülvevő világgal, a világ ingereivel.

Szeretnénk adni egy kis útmutatást ahhoz, hogy egyes kutyák milyen aktivitási igénnyel bírnak kölyökkorban. Persze nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy adott fajtán belül is millió különféle személyiségű kutya van, így nem lehet általános szabályt adni arra vonatkozóan, hogy mennyit kell játszani és mozogni a kutyával.

A törpe fajták aktivitási szintje alacsony. Nagyjából ötpercnyi közös játék, napi néhány alkalommal kielégítő a számukra. A terrierek közepes-magas aktivitási szinttel bírnak, fajtától függően. Napi 10-20 percnyi játék, 2-3 alkalommal elegendő a számukra. A retrieverek igen energikus kutyák, napi 2-3 alkalommal legalább 15-20 percnyi játékot igényelnek. A vadászkutyák hasonló aktivitási szinttel és igénnyel bírnak.

Mindig ügyeljen arra, hogy a kölyök megkapja az igényeinek megfelelő játékidőt, mert csak így fejlődik egészséges és boldog kutyává. Nem mellékes, hogy a közös játék csak erősíti a kutya és gazdája kapcsolatát. Egy jól megválasztott rágójáték pedig nagyszerűen leköti a kutyát addig, amíg a gazdival közös játékidő el nem érkezik.

Ajánlott cikkek