A kölyök fejlődésének szakaszai

Mielőtt kidolgozna bármilyen stratégiát egy kölyökkutya szocializálására, fontos tudnia, hogyan fejlődnek a kiskutyák. Ahogy a gyerekek fejlődésének is megvannak a maga szakaszai, úgy a kutyáknál sincs ez másként. Van bébi, totyogós, ovis, kisiskolás, stb. kor, pontosabban ennek megfelelője.

Azt is tudni kell, hogy a koroknak megfelelően leírtak nem kőbe vésett szabályok. Minden egyes kiskutya más és más. Igazi egyéniségek, éppen ezért a fejlődési ütemük is eltérő lehet és lesz is. Megijedni pusztán akkor kell, ha extrém eltérést tapasztal a kölyök fejlődésében, legyen az fizikai vagy mentális.

7-8 hetesen

Sok tenyésztő ebben a korban már felkészíti a kölyköt új otthonára. Ez a legideálisabb kor az örökbefogadásra vagy vásárlásra, mert ekkor kezdődik az önállóvá válás folyamata, a környezet felfedezése.

A legtöbb tenyésztő semmilyen okból sem ad ki korábban kölyköt, ám a legtöbben úgy vélik, hogy a hosszas késlekedés is negatívan hat a kölyök fejlődésére. Ez ilyen korán az alomból kikerült kutyák nagy része alultáplált, válogatós, evési problémákkal és viselkedészavarokkal küzdő eb lett.

Amennyiben a kiskutyák héthetes kornál jóval tovább maradnak az alomban, hajlamosak hierarchiát kialakítani maguk között. Lesz, amelyik dominánssá válik, míg mások félősebbé válnak. Ezek a problémák később is megmaradnak náluk, és viselkedésproblémás felnőtt ebekké nőnek.

A szocializációs periódus 3-14 hetes kor között zajlik, azaz ilyenkor tanulja meg a kutya, hogyan is legyen igazából kutya.

Miközben játszik alomtársaival, rengeteg fontos tudást sajátít el. Ilyen a testbeszéd, a zsákmány megszerzése, de bizony a szexuális viselkedés is. Fontos szerepet kap az alomban történő tanulás során a dominancia és a megadás gyakorlása. Ideálisan a kölykök, azaz az alom olyan környezetben fejlődik, ahol folyamatosan nyomon tudja követni a család, az emberek életét és tevékenységeit, ezáltal megtanulja, hogyan viszonyuljon a kétlábúakhoz.

A szocializációs periódus első felének lezajlása után a kölyök fizikailag és idegrendszerét tekintve is készen áll arra, hogy új környezetbe kerülve új ismereteket sajátítson el.

8-10 hetesen

A kiskutya ideálisan már nem alomtársai és anyja mellett van, hanem új családja szeretetében fürdik. A kölykök ilyenkor kezdik felfedezni igazán a körülöttük levő világot, ilyenkor szermbesülnek temérdek új tapasztalattal.

A kölyök ebben a korban még akkor is apró, ha egyébként nagytestű eb. Sokat alszik, sokat játszik, és rengeteg figyelemre van szüksége.

Sok kölyöknél ez bizony a félelmi szakasz. Riadtan vagy visszafogottan szemléli a környezetet, igyekszik a gazdájához közel maradni, mert könnyen megijed, különösen, ha egyszerre túl sok inger éri. Segítsen neki, és próbálja minél inkább csökkenteni a zajt és az új, megtapasztalandó dolgok ne legyenek ijesztőek, ne egyszerre zúduljon minden a kölyökre. Higgye el, sokkal jobb ebben az időben a gyerek szülinapi partiját a közeli parkba szervezni, és arra nem „meghívni” a kiskutyát., mintsem a kertbe vagy a lakásba.

10 hetesen

A kölyök kiskamaszkorba lép, amikor sokkal érdeklődőbb, kíváncsibb, és készen áll környezete felfedezésére. Mutasson meg neki sok új dolgot, legyen az másféle talaj (kő, fa padló, lépcső, stb.), mindenféle embereket, tárgyakat. Ilyenkor könnyű megismertetni a porszívóval és a hajszárítóval, szóval mindenféle zajos és félelmetes szerkezettel, mert a türelmes, fokozatos ismertetéssel elérhető, hopgy kedvence ne féljen ezektől.

A kicsi egyre kevesebbet alszik, és az ébren töltött órák alatt egyre több új tudást sajátít el. Mivel általában még tart az oltási időszak, és nem ajánlott közösségbe, utcára vinni a kiskutyát, ilyenkor általában egyre több vele a gond, hiszen egyre többet mozog, egyre elevenebb.

Ha eddig nem tette meg, célszerű elkezdeni a ketrechez/dobozhoz szoktatást, ez akkor is nagy segítség lehet, ha a szobatisztaság még nem tökéletes.

Fel kell készülni arra, hogy hamarosan mehetnek sétálni, szóval a nyakörvhöz és pórázhoz szoktatást is ideje elkezdeni, és gyakorolni otthon.

Ez a korszak majdnem felnőttkorig tart. Fantasztikus időszak, de tele nehézségekkel, amikor meg kell ismertetni a kölyköt új élményekkel, és sokat kell dolgozni a szocializációján. Ne felejtse el, hogy sok kiskutya 4-5 hónapos korában átesik a második félelmi időszakon.

Ajánlott cikkek