E-mail: pet4you@pet4you.hu

A kölyök fejlődésének szakaszai

A kölyök fejlődésének szakaszai

Mielőtt kidolgozna bármilyen stratégiát egy kölyökkutya szocializálására, fontos tudnia, hogyan fejlődnek a kiskutyák. Ahogy a gyerekek fejlődésének is megvannak a maga szakaszai, úgy a kutyáknál sincs ez másként. Van bébi, totyogós, ovis, kisiskolás, stb. kor, pontosabban ennek megfelelője.

Azt is tudni kell, hogy a koroknak megfelelően leírtak nem kőbe vésett szabályok. Minden egyes kiskutya más és más. Igazi egyéniségek, éppen ezért a fejlődési ütemük is eltérő lehet és lesz is. Megijedni pusztán akkor kell, ha extrém eltérést tapasztal a kölyök fejlődésében, legyen az fizikai vagy mentális.

7-8 hetesen

Sok tenyésztő ebben a korban már felkészíti a kölyköt új otthonára. Ez a legideálisabb kor az örökbefogadásra vagy vásárlásra, mert ekkor kezdődik az önállóvá válás folyamata, a környezet felfedezése.

8-10 hetesen

A félelmi szakasz. A kölyök riadtan vagy visszafogottan szemléli a környezetet, igyekszik a gazdájához közel maradni, mert könnyen megijed. Próbálja minél inkább csökkenteni a zajt és az új, megtapasztalandó dolgok ne legyenek ijesztőek. Higgye el, sokkal jobb ebben az időben a gyerek szülinapit partiját a közeli parkba szervezni és arra nem „meghívni” a kiskutyát.

10 hetesen

A kölyök kiskamaszkorba lép, amikor sokkal érdeklődőbb, kíváncsibb, készen áll környezete felfedezésére. Ez a korszak majdnem felnőttkorig tart. Fantasztikus egy korszak, de tele nehézségekkel, amikor meg kell ismertetni a kölyköt új élményekkel és sokat kell dolgozni a szocializációján. Ne felejtse el, hogy sok kölyök 4-5 hónapos korában átesik a második félelmi időszakon.

Kutya, Növendék, Szocializáció, Pszichológia és szocializáció