A nevelés és a szocializáció haszna

A nevelés és kiképzés hosszútávú és szoros kapcsolatot épít ki a kutya és gazdája között. Egy jól nevelt kutya sokkal aktívabb és kellemesebb családtag. Egy megfelelően szocializált ebbel könnyebb a nyaralás, a parkbéli séta vagy akár egy látogatás a barátoknál, családtagoknál.

Nem mindegy, hogy ezek a társas események mennyire stresszesek a gazdának és ezáltal a kutyának is. A nevelés és a kiképzés is következetességet, motivációt és időt igényel. A legnagyobb gond általában az, hogy a gazdák egy része nem ismeri fel, hogy a nevelés legalább annyira hasznos és fontos a gazda számára, mint amennyire az a kutyának. A kutyák nem úgy gondolkodnak, mint az emberek, de mi, emberek tudunk úgy gondolkodni, ahogyan ők. Éppen csak meg kell tanulnunk.

A kutya falkaállat, és egy falkának mindig van vezetője. Egyszerűen el kell sajátítani a falkavezér szerepet. Ennek kulcsa a kommunikáció.

Mindig az alfa-állat, azaz a falkavezér diktál, ő szabja meg a határokat, és azt, mi elfogadható és mi nem. Ha a gazda úgy neveli a kutyáját, hogy tudatában van saját falkavezéri szerepének, akkor meg tudja értetni kutyájával, hogy ki miért felelős.

Szocializáció

A szocializáció a kutya temperamentumát építi. Egy nyugodt, higgadt kutya sokkal kevésbé valószínű, hogy agresszív lesz, vagy félni fog, sokkal kevesebb viselkedési problémával kell majd megküzdenie.

Az a kutya, amely több különféle helyzettel, kutyával, más állattal, emberrel és tárggyal ismerkedik meg, sokkal könnyebben nevelhető. 

Amennyiben ez nem történik meg, úgy az eb félni fog az ismeretlen dolgoktól és minden változástól, ami a megszokott napirendjét éri. Mielőtt a szocializációt megkezdené, a kutyának át kell esnie az alapvető immunizáláson, azaz meg kell kapnia minden szükséges oltást.

Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, hogy a kutyákat olyan alapvető dolgokkal is meg kell ismertetni, mint például a homok. Még egy igen jól szocializáltnak hitt kutya is komolyan megriadhat, ha a nyaralás során az addig ismeretlen homokba süllyed a tappancsa.

Vagy egy másik példa: nem tudhatja, mikor kell új otthonba költöznie. Ha a kutya korábban sosem látott lépcsőt, akár a bejárat két lépcsőfokától is megrettenhet. Fel kell tehát készülni minden lehetséges helyzetre és ezekkel idejekorán szembesíteni a kutyát.

Minden gazda célja, hogy kutyája jól nevelt és szépen viselkedő eb legyen.

Ez pedig csak szocializációval és neveléssel érhető el, a kettő csak együtt működik.

A mozgás

A kutyák napról napra a stressz és az energia jó adagját halmozzák fel, ez pedig meghatározza azt, hogyan viselkednek a gazdával és a családtagokkal. A kutyának minden nap szüksége van a mozgásra, mert csak azáltal tudja a felgyülemlett stresszt és energiát csökkenteni. Erre pedig minden nap szükség van! Az a kutya, amelyik unatkozik, „rossz” kutya lesz, míg az, amelyik eleget mozog, nyugodt, jól viselkedő eb.  Ne felejtse el: a kifáradt eb nem tesz semmi rosszat. Pont olyan, mint a gyerek, amelyik egy nagy futkározás és játék után szinte beájul az ágyba – boldogan és fáradtan.

A mozgás és a játék együttese nagyon jó a kutyának is!

Vegye elő a labdát vagy a frizbit, és induljanak a parkba! Keressen megfelelő helyet, ahol szabadjára engedheti ebét, hadd rohangáljon egy nagyot! A hosszú séta is segít, de a futás a legjobb a felgyülemlett energia és stressz levezetésére. Hagyja, hadd legyen a kutyának ideje saját magára, azaz olyan időszak, amikor azt tesz, amit akar, amikor igazán kutya tud lenni: ugrálhat, szaladgálhat, rágcsálhat és áshat. Persze erre a megfelelő helyet is meg kell találni.

A kutya természetes viselkedése általában az, amit a gazda egyáltalán nem akar, még látni sem. Nem igazságtalan ez?

A kutyák általában ugrálással, körbeszimatolással üdvözlik egymást.  A falkában az üdvözlés igen fontos dolog, harc a figyelemért, egyúttal pedig növeli is az energiaszintet. Az, hogy az üdvözlés formája marad-e az ugrálás és a fenékszimatolás, a gazdán múlik. Tanítsa meg neki, hogy az önök falkájában mi az elfogadott viselkedés – ehhez nevelés és következetesség kell.

Ne felejtse el, a három legfontosabb a nevelés, a szocializáció és a mozgás! A többi már egyszerű lesz!

Ajánlott cikkek