Hogyan birkózzon meg a kutya az új élményekkel

A porszívó azért elég sokkoló és ijesztő lehet egy kölyök számára. Vallja be őszintén: ön sem rajong a hangjáért. Nem éppen zene füleinek, ráadásul emiatt nem is akkor használja, amikor feltétlenül szeretné. Egyszerűen szükséges rossz.

Minden csendes és akkor hirtelen ez a zajos szörny életre kel és felszippantja a szőrszálakat, meg a morzsákat a szőnyegről. Ha meg akarja óvni a rossz élményektől, és nem akar a riadalomtól elcsöppentett pisifoltokat takarítani, fokozatosan szoktassa a kölyköt minden újhoz.

Nem csak a porszívó okozhat kellemetlen, stresszes perceket a kölyök életében. Ugyanígy zajos és szokatlan, így hát félelemkeltő számára az autó, a busz zaja, bűze, de akár a hajszárító zúgása, vagy a kisgyerek lendkerekes vagy elektromos játékautójának hangja és mozgása.

Hagyja, hogy a kölyök a még csendes porszívót/autót/gyerekjátékot/hajszárítót megvizsgálhassa. Tegye le, engedje, hogy szimatolja, vagy akár tologassa az orrával.

Aztán helyezze kellő távolságba a szerkezettől, mielőtt bekapcsolná. Az se baj, ha jó messzire rakja, ahonnan az érzékeny kutyafülek számára nem olyan rettenetes a zaj, de azért még láthatja.

Először csak 1-2 percre hagyja bekapcsolva.  Amint kikapcsolta, hívja oda a kölyköt és jutalmazza meg. Ismételje többször a leckét, növelve az időt, amíg a szerkezet működik. A végén hívja oda a kutyát, miközben a gép működik. Higgye el, a végére rá fog jönni, sem ezek, de a tévé/rádió/mosógép sem egy ördögi szerkentyű.

Ajánlott cikkek