A babavárás és a kutyás élet fogas kérdései

Sokan azt hiszik, mindent tudnak a babával és kutyával való együttélés rejtelmeiről. De biztos, hogy nem dől be minden tévhitnek?

Vannak, akik azt tanácsolják, vigyen haza valaki a kórházból egy pelenkát a baba illatával, még mielőtt a picike hazaérkezne. Ezzel szemben a szakértők szerint ennek nincs jelentősége. Amikor vendég érkezik a házhoz, ő sem küldi előre egy ruhadarabját, hogy a család kutyája megszimatolja. Miért kellene akkor ezt tenni a kisbabával? Nem a baba illata az, ami izgatja a kutyát, hanem sokkal inkább a változások, melyek a baba érkezésével az életében bekövetkeznek.

Sokkal jobb ötlet a baba birodalmával és holmijaival megismertetni az ebet, olyan tárgyakkal, mint a babahinta, a zenélő forgó az ágya fölött, a játékok és a baba kozmetikumai. Így a kutya már a baba érkezése előtt megismeri ezeket a tárgyakat és tisztában lesz azzal, valami változás várható körülötte.

A nevelés nem akkor kezdődik, amikor a baba hazaérkezik. Butaság elhinni, hogy ráér várni ezzel. Ideálisan már jóval korábban, a várandósság felismerésekor el kell kezdeni a kutya szoktatását az új helyzethez.

Minden kutyának ismernie kell az alapvető parancsokat és tudnia kell ezekre megfelelően reagálni. Érdemes már időben elkezdeni a kutya napirendjének lassú és fokozatos átalakítását, mert egy kisbaba mellett a korábbi életrend már nem lesz tartható. És bár nehéz feladat, de el kell kezdeni kevesebb figyelmet szentelni a kutyának, hiszen amint a baba megérkezik, már nem jut annyi idő rá. Jó, ha időben megszokja az elkerülhetetlent.

Miért is nem lehet a kutyát a babához közel engedni? Sokan azt tanácsolják, ne legyen egymáshoz túl közel a kutya és a baba. Hányan megtapasztalhattuk, hogy vannak, akik az örömhír bejelentésével egyidőben azonnal elkezdenek kardoskodni a kutya eltávolítása, elajándékozása mellett.

Nem szabad! Még ha ki is zárja a kutyát és nem távolítja el, az eb akkor is haszontalannak és nem kívánatosnak érzi magát, ez pedig komoly viselkedési problémákhoz és komoly féltékenységhez vezethet. Legjobb, ha engedi, hogy a kutya óvatosan megszimatolja a babát, mindig figyeljen oda, de hagyja, hogy ismerkedjenek, barátkozzon az új családtaggal.

Ne gondolja, hogy a legnehezebb időszak a baba hazaérkezésének időszaka. Lehet, hogy első nap jól kijön a kutya a gyerek jelenlétével, de ez még nem jelenti azt, hogy minden rendben van. A szülők természetes módon a baba megérkezésére fókuszának, de az a cél, hogy később is megmaradjon a jó kapcsolat.

Amint a baba hat hónapos lesz, már figyel az ebre. Engedje, hogy közelről is ismerkedjen az állattal.

Egyszerűen hagyja, hogy a kutya és a gyerek szimplán egymás mellett éljenek. Azt nem szabad elvárni, hogy a baba mindig kedves és barátságos legyen az ebbel, ahogy azt sem, hogy a kutya mindig nyugodtan reagáljon fülei és farka cibálására. És hogy mi lesz a következő kihívás? Nos, az, amikor a baba elkezd kúszni-mászni.

Sose gondolja azt, hogy ha a gyerek és a kutya jól kijönnek egymással, akkor biztonságosan egyedül is lehet őket hagyni. Nem számít, hogy mennyire szereti a kutyáját, nem fontos, mennyire bízik benne! Soha ne feledje el, hogy a kutya egy állat, melynek viselkedése és reakciói nem mindig kiszámíthatóak.  Egy baba és egy kutya soha nem tartózkodhat egy szobában felügyelet nélkül. Még akkor is parancsolja ki a kutyát a szobából, ha csak a mosdóba megy. Ne feledkezzen meg arról, hogy bárki, aki a babára vigyáz, ugyanezt a szabályt betartsa.

Ajánlott cikkek