Ismerkedés új emberekkel

A világ tele van különféle egyéniségekkel és személyiségekkel. Alapvető, hogy a kutya megtanulja, hogyan viszonyuljon másokhoz, hogyan kezelje azt, hogy a többi kutya, más állatok és az összes, őt körülvevő ember külön egyéniség.

Márpedig minden egyéniség másként néz ki, másként viselkedik, és másként viszonyul a kutyához is. Mindig dicsérje és jutalmazza a kiskutyát, ha az önnek kívánatos módon viselkedik.

Először nyugodt és kedves ismerőseinek mutassa be a kiskutyát, lehetőleg csak röviden és a saját otthonban.

Hívjon meg egy-két szomszédot egy kávéra vagy italra a kertben vagy a teraszon és közben vakargassa a kutya fülét. Mikor megdicséri a kölyköt, kérje meg a szomszédokat, hogy guggoljanak le lassan és hagyják, hogy a kutya megszimatolhassa őket, amíg akarja, engedjék, hogy a kutya közeledjen.  

Amikor ez már megy, vigye ki a kicsit a parkba vagy a kutyafuttatóra. Hagyja, hadd döntse el, kivel és milyen hosszan akar ismerkedni. Soha ne kényszerítse bele helyzetekbe a kutyát, ha abban az félelmet érezhet. Természetesen ön az, akinek tisztában kell lennie azzal, hogy a kutya által kiválasztott személy mennyire hajlandó a kutya közeledését fogadni. Vannak, akik félnek a kutyáktól, még akár egy kölyöktől is.

Fontos, hogy a kölyök különféle etnikumhoz tartozó, eltérő szociális háttérrel, korral és munkával bíró embereket ismerjen meg, mert sok kutyában ellenérzés alakul ki azokkal szemben, akik másként néznek ki, mint az imádott gazda, ezért pedig szokatlanok a számára.

Higgye el, ha időben szoktatja ehhez a kutyát, később igen hálás lesz a postás is.

Amint a kicsi elkezdi ismerni és élvezni a felnőttek társaságát, be lehet mutatni idősebb gyerekeknek, de mindig csak rövid időszakokat szánva az ismerkedésre.  Mindig felügyelje az ismerkedéseket, mert a gyerekek is képesek durván játszani, és akár sérülést is okozhatnak a kölyöknek.

Ha esetleg nem ismer gyerekeket, vigye el a kölyköt a parkba és biztos, hogy ő fog magának találni egy ismerkedésre kapható gyerkőcöt.  Még akkor is fontos a kutya gyerekekkel való megismertetése, ha nincs apróság a családban.

Ha egy kölyökkutya nem kerül korán kapcsolatba az apróságokkal, könnyen agresszív magatartást tud kialakítani velük szemben a későbbiekben. A kis gyerekek, akik állandóan rohangálnak és magas hangon, sokszor túl hangosan beszélnek, kiabálnak, könnyen zsákmánynak tűnhetnek egy olyan kutya számára, amely nem szokott ehhez hozzá.

Ajánlott cikkek