Útmutató a kölyök szocializációjához

A kutyák teljesen másként szocializálódnak, mint az emberek. Jelentős mértékben támaszkodnak szaglásukra és a testbeszédre, valamint részben a hangokra is. Akármilyen hihetetlen is, de maga a szocializációs folyamat már alig egyhetes korban kezdődik.

Apró korban minden idegen kutyától távol kell tartani a kölyköt, amíg az oltási program végére nem ér. Ugyanakkor az alomtestvérek között zajlik a szocializációs folyamat, és jó esetben kialakul a megfelelő kommunikációs rendszer. Aztán eljön a kamaszkor, amikor előfordulnak kellemetlen találkozások és esetek úgy a korábbi kutyabarátok között, mint ismeretlenekkel, különösen nagytestű fajták esetében.

Az a kölyök, melyet korábban jól szocializáltak, hirtelen elkezd félni, esetleg a félelem agresszivitást vált ki belőle. Az is lehet, hogy a séták során hirtelen szembesül a kölyök más kutyákkal. A dolgok trükkje nem más, mint hogy lassan és fokozatosan ismertesse össze kedvencét más kutyákkal. Azonban ha nincs más lehetősége, be kell dobnia kedvencét a mély vízbe, azaz feltétlenül kutyákkal teli helyre kell menjenek, van egy pár lehetőség.

Kisebb csoportok

  1. Szervezzen randikat – Keressen olyan kutyás ismerőst, vagy ismerkedjen meg eggyel, akinek hasonló méretű kutyája van. Nem célszerű egy félős yorkie kölyök mellé egy méretes dogot „fogadni” játszótársnak. A lényeg, hogy a másik kutya barátságos legyen, de nem árt, ha játékos, nyugodt is. Várja meg, míg kedvence elkezdi követni a másik ebet, és ellesi tőle a kommunikációs jeleket.
  2. A séta – A pórázas kutya más kategória, mint a póráz nélküli. Minden gazdit kérjen meg, vegye pórázra kutyáját, mielőtt elkezdik az ismerkedést. Figyelje a másik kutya viselkedését: vajon elég nyugodt-e? A gazdája kellően tudja kontrollálni? Laza pórázon tartva hagyja, hogy ismerkedjenek, de álljon készen arra, hogy visszahúzza, ha kell.
  3. Parkok és kutyafuttatók – Keressen olyan időpontot, amikor a park vagy a kutyafuttató szinte teljesen üres. Figyelje meg az esetleg ott levő kutyákat, mielőtt bemennének. Mekkorák, milyen fajtájúak vagy keverékek, hogyan viselkednek és játszanak egymással. Ha az agresszivitás legapróbb jelét is látja, inkább sétáljanak haza. Akkor is hagyják ott a terepet, ha azt látja, a gazdák nem figyelnek kedvenceikre. Tartsa kutyáját rövid pórázon, hogy a legkisebb probléma esetén is vissza tudja húzni őt.

Nagyobb csoportok

  1. Kutyanapközi – Bizony, már ilyen is van! Mindig legyen valaki, aki a kutyákra figyel. Egy emberre ne jusson több mint tíz kutya. Jó, ha van olyan hely, ahová a kicsi elbújhat, ha a többiek túl durvák, vagy ha megijed.
  2. Kutyaszitter – Sokan vállalnak kutyaszitterkedést, de jó tudni, hogy legtöbbjük egyszerre több kutya sétáltatását vállalja. Célszerű kérni, hogy lehetőleg nyugodt, békés, méretben hasonló kutyákkal együtt sétáltassa a kölyköt.
  3. Kutyafuttató – Ha el akarja kerülni a többi kutyát, kora hajnalban induljon a futtatóra. Amennyiben később mennek, hagyja, hadd figyelje a kicsi a többieket egy ideig, és csak utána vigye be. A kutyákkal teli futtató elég kaotikus tud lenni, ezért figyelje a kutya mozgását, kövesse őt legalább szemmel.

Az agresszivitás és egyéb problémák kifejezetten jól kezelhetők megfelelő neveléssel és képzéssel. Ám soha ne próbálkozzon azzal, hogy a kiskutyát úgy ismerteti össze más ebekkel, hogy nem biztos benne, mi lesz a reakciója. Vannak fajták, melyek hajlamosak az agresszivitásra más kutyákkal szemben, ezért több kutyából álló csoportba vinni őket nem ajánlatos.

Ismerkedjen a kutyát testbeszédével.

Amint elsajátította ennek minden elemét, máris könnyen tudja kezelni az adódó problémákat. Nem udvariatlan dolog más kutyáját „helyretenni”, amíg azt kedvesen, pozitív módon és hatásosan teszi. Sok kutyából álló közösségben érdemes magánál tartani egy permetező flakont vagy hangadó eszközt az esetleges figyelemelterelésre, vitás helyzetekkor.

Ajánlott cikkek