Viselkedés más kutyákkal

Még azok a kutyák is, amelyek majdhogynem embernek hiszik magukat, és úgy is viselkednek, meg kell tanulniuk a más kutyákkal zajló interakciókat, a kutyák közötti kommunikációt. Óhatatlanul is találkoznak más ebekkel életük során, tehát ez a tanulás igen fontos.

A legminimálisabb kapcsolat az, amikor a napi séta során az eb más kutyákat lát, és érzékeli azok szagjeleit, azaz a séta során más ebek otthagyott vizeletnyomait szaglássza. Lát egy embert, és azonnal megérzi ruháján az idegen kutya szagát. Megsimogatná egy gyerekkéz, amelyik már sok kutyust simogatott a parkban. Temérdek inger, temérdek tapasztalás, a kutyának pedig tudnia kell kezelni ezeket a helyzeteket, amelyekben látható vagy érezhető módon, de egy másik eb is jelen van. Ezért hát illik gyakorolnia az ebnek a „kutyabeszédet”.

Menjenek ki a parkba, ahol találhat négylábú barátokat. Hagyja, hadd szimatoljon kedvence, és engedje játszani. Ám azonnal hívja vissza, ha a kölyök ijedten tűnik, vagy a másik eb agresszívan viselkedik. Mindig érdeklődjön a másik kutya gazdájától, kedvence mennyire barátságos, hogyan viselkedik más állatokkal. Csak akkor engedje őket ismerkedni, ha biztos lehet abban, nem fog támadni, kicsit sem agresszív.

Nem az a baj, ha esetleg a későbbi játék során esetleges vitára kerül sor a két eb között. Az már a normális kutya-kapcsolat egy része. Az a fontos, hogy az ismerkedés során, a kutyák közötti kommunikáció elsajátításakor kedvence olyan kutyákkal kerüljön kontaktusba, melyek barátságosan, vagy legalábbis semlegesen reagálnak rá.

Természetes, hogy később fog találkozni agresszióval, félelemmel, sok egyéb ingerrel és érzéssel, de nem jó, ha a kezdet kezdetén rossz élmények, esetleg traumák érik.

Hívjon vendégségbe kutyás barátokat az ebekkel együtt és hagyja, hogy a kertben játsszanak. Sőt, szálljanak be a játékba, dobáljál egy kicsit a frizbit. A baráti, barátságos kutyák a lehető legjobbak a nevelés ezen szakaszához!

Ne felejtse el, hogy a kutyákkal való szocializáció kifejezetten fontos domináns vagy agresszív kölykök esetében.

Ajánlott cikkek