Még egy kutyát szeretnék!

Sok gazdiban felmerül a kérdés: mi lesz, ha még egy kutyus kerül a házhoz. Mit fog csinálni az „elsőszülött” eb? Hogyan viseli majd a betolakodót? Kell neki egy játszótárs, hogy ne unatkozzon, amíg a család dolgozik? Vagy jobb, ha egyedül van? Elhagyja a rossz szokásait, vagy épp újakat tanul?

Persze lehet, hogy egyébként a parkban jól elvan más kutyákkal, de ez nem garancia arra, hogy otthon is ez lesz a helyzet, ha pozícióját veszélyben érzi.

Nos, új kutyát hazavinni akkor érdemes, ha az első már megtanulta az alapvető engedelmességi leckéket.

Tud hívásra jönni, ülni, állni. Kell, hogy legyen saját helye, ahol nyugalomban és biztonságban elmarad, míg a gazda távol van. Erre a célra nagyon ideális a szállítódoboz vagy a mobil kutya kennel. Kell, hogy tudja, mi a falka rangsor a családban, és ezen belül hol van az ő helye.

Ha a kutya jól elvan a parkbéli haverokkal, hívja meg valamelyiket a gazdijával vendégségbe, így felmérheti, saját környezetében hogyan viselkedik más kutyákkal. A találkozás és a vendégség szigorúan kinn kezdődjön és belépéskor a házigazda kutya lépjen át az ajtón először. Soha ne hagyják egyedül a két ebet, gyerekkel pedig különösen ne. Elképzelhető, hogy otthon ugyanolyan barátságosan fogadja, mint a parkban üdvözli, de az is lehet, hogy a saját terület azonnal a védelmező ösztönt kelti életre benne. Lehet, hogy a parkban hagyja, hogy a másik elvegye a labdáját, de otthon vadul morog, sőt, harapna egy hasonló mozdulatra. Próbálgassa, mit visel el kedvence egy ismerős, ám mégis némileg idegen kutya társaságában.

A vendégséget időzítse úgy, hogy egybe essen a kutya etetési idejével. Vegyék a kutyákat pórázra és egymástól távol tegyék le a két tálat. Ebben a helyzetben tökéletesen megfigyelhető kedvence viselkedése a másik állattal szemben, hiszen az étel, az étkezés a nap fénypontja, és most egy idegen kutya van a saját területén. Vajon védelmezi-e az ételt vagy csak fél szemmel figyeli, mit csinál, hogyan eszik a másik?

Ha minden jól működik, és úgy érzi, kedvence jól ellenne egy új családtaggal, tájékozódjon, hogy a választott fajta kijön-e az "elsőszülött" fajta karakterével.

Keverék kutya esetén érdeklődjön annak őseiről, azok természetéről, befogadott eb esetében pedig a menhely dolgozóit kérdezze meg az állat viselkedéséről és várható örökletes jellemvonásairól.

Amikor az új kutya érkezésének napja eljön, vegye pórázra az „elsőszülöttet” és semleges helyen mutassa be őket egymásnak. Jó, ha az új jövevény valaki másnak a kezében van, a pórázok pedig lazák, kerülendő a feszülő póráz okozta esetleges agressziót. A régebben ott levő kutya számára fontos, hogy gazdája rá fordítson figyelmet. A féltékenység bizony a kutyáknál is létezik, és kedvence számára a gazdi egyelőre csak az övé. Még nem kellett osztozkodnia mással a gazda figyelmén és szeretetén, és nem biztos, hogy az első pillanatban szembesülnie kell azzal, mostantól ez a szeretet és figyelem másra is irányul majd. A fokozatosság ebben az esetben is nagyon fontos.

A gazdának mindig nyugodtnak kell maradnia. Tudatosítsa mind a két kutyában, hogy ön a főnök. Mindig pozitív megerősítéssel dolgozzon velük, hogy az öregfiú vagy öreglány azt érezze, jó dolog számára, hogy új kutya érkezett a házhoz.

A simogatás, a szeretet, a figyelem és persze a finom jutalomfalat csodákra képes!

Ajánlott cikkek