Hogyan fékezze meg az ugatós kölyköt?

Kicsi kölyökkutyája hirtelen hatalmas és erős házőrzőként viselkedik? Fejét hallhatatlan hangokra felkapva elkezd ugatni? Nos, a kutyák sok ok miatt ugathatnak, ideértve vélt fenyegetést, unalmat, vagy a figyelem hiányát. Az ugatás ugyanakkor a kommunikáció formája is két eb között.

Ez a kommunikáció sokféle színű, mélységű és hosszúságú hangokból áll. A magas hangon ugató kutya általában izgatott, míg a mély gurgulázó ugatás elégedettséget jelez. A morgás leggyakrabban figyelmeztető jelzés.

Minden fajta – kivéve a basenji – ugat. Vannak ugatósabb és csendesebb fajták. A kölyökkutyák felfedezik a világot, eközben elfoglaltságot keresnek maguknak. Ha elkezdenek szünet nélkül ugatni, akkor bizony éppen nagyon komolyan veszik őrző feladatukat. A kukás kocsi ellenség, a csengő ellenség, az utcán ugató idegen kutya ellenség. Jelezni kell hát közelségét.

Az ugatás megszüntetésének - ha már igencsak túlzottá válik - két módja van: a célirányos eszközök és a nevelés. Leggyakrabban a kettő együttes használata a legcélravezetőbb.

Eszközök és trükkök

  1. Ultrahangos síp – Ez a síp az emberi fül számára nem hallható hangot ad ki, ám a kutyát azonnal elrettenti az ugatástól.
  2. Citrus tartalmú nyakörv – Ez a nyakörv ugatáskor citrusolajat permetez ki az állat pofájára, ami elrettenti őt az ugatástól.
  3. Fogadjon fel kutyasétáltatót – Egy jó séta mindig kiváló az unalom ellen.
  4. Akupunktúra – Az akupunktúrás kezelés nem túl elterjedt hazánkban, pedig kifejezetten sok probléma kezelésére hasznos és hatékony, így a viselkedési gondok esetében is.
  5. Lássa el tennivalókkal – Hagyjon elöl interaktív játékokat, melyek érdekes elfoglaltságot nyújtanak a kíváncsi és tudásra éhes kölyöknek.
  6. Húzza be a függönyöket – Ha a kölyök általában az utcán látottakat ugatja meg, egyszerűen húzza be a függönyöket. Amit nem lát, az nem izgatja a fantáziáját.

Kutya ugat

Nevelés

  1. Biztos, hogy Ön a falkavezér? – Az alapvető engedelmességi képzés segít ennek megalapozásában, és segítségére lehet olyan helyzetekben, amikor például el kell dönteni, felmehet-e a kutya a díványra vagy sem.
  2. Tanítsa meg a kutyát ugatni! -  Furán hangzik? Lehet, pedig segít! Tanítsa meg neki, hogy parancsszóra ugasson. Tartson egy jutalomfalatot a nyakához és mondja: „Ugass”. Amint elkezd ugatni, jutalmazza meg. Ezután mondja, hogy „halkan”, de lehetőleg minél csendesebben és nyugodtabban, és akkor jutalmazzon, ha csendesül a hangja. Ha ezt sikerült elsajátíttatni vele, amikor magától kezd ugatni, elég lesz a „halkan” vezényszó.
  3. Tanítsa meg, hogy ne ugasson! – A fenti lépések után már könnyen megtaníthatja neki, hogy ne ugasson. Kezdje az „ugass”, majd a „halkan” parancsok gyakorlásával. Ezután jöhet a „csend”, lehetőleg még lágyabb és halkabb hangon. A legtöbb kölyökkutya számára ez a feladat mókás és könnyen kivitelezhető. Ne feledkezzen meg soha a jutalomról!

Sajnos napjainkban is nagyon sok kutya kerül menhelyre azért, mert gazdái szerint túl sokat ugat.

Ez azért is szomorú, mert kis odafigyeléssel és időráfordítással a probléma orvosolható. Ráadásul nem kicsit ironikus is a helyzet, hiszen legtöbbször magának a gazdának a viselkedése ösztönzi ugatásra a kutyát.

Ha a gazda nem képes falkavezérként viselkedni, akkor a kutya összezavarodik, és úgy érzi, ő a felelős a család védelméért.

Amíg a kölyök kicsi, jópofa dolognak tartják az ugatását, aztán később csodálkoznak, hogy miért is nem hagyja abba. Amikor egész napra egyedül marad, a lakásba zárva, és unalmában ugat, sokan csak csodálkoznak, miért nem hagyja abba, miért nem fárad el. Mindemellett a hiányos vagy nem megfelelő nevelés súlyosbítja a helyzetet. Persze, könnyű azt mondani, hogy a kutya a hibás, ám a valóság az, hogy az esetek legnagyobb részében ez igencsak tisztességtelen nézőpont!

Ajánlott cikkek