Az ugatás fajtái

Az ugatás a vokális kommunikáció egyik legáltalánosabb formája a kutyáknál. A legtöbb ember örül, ha a kutyája ugat, hiszen az figyelmezteti őket arra, hogy valaki az otthonuk felé közelít, vagy jelzi, hogy a kutya szeretne valamit. Aztán vannak azok a helyzetek, amikor a gazdi már annyira nem örül, mert a kutya túl sokat ugat. Mivel maga az ugatás igen sok funciót szolgál, bizony, a gazdának kell kitalálnia az ugatás okát, a kutya motivációját. A túlzott ugatás problémája is csak ezek ismeretében lehetséges.

Az ugatás minden egyes formája más és más funkcióval bír a kutya számára. Ha a gazdi rendszeresen jutalmazza az ugatásért – más szóval, ha eléri, amit szeretne -, akkor gyorsan megtanulja, hogy ha valamit el akar érni, akkor egyszerűen ugatnia kell. Nézzük egy példán keresztül. Ha a kutya sikeresen ugat, amikor figyelmet akar kikövetelni, akkor bizony egy idő után más dolgokért – ételért, játékért, sétáért – is ugatni fog. Ennek elkerülése miatt nagyon fontos megtanítani a kutyának, hogy parancsszóra csendben maradjon. Csak így lehet elejét venni a végeérhetetlen, figyelmet követelő ugatásnak. Persze ezzel párhuzamosan meg kell neki tanítani egy másik viselkedési formát is, mondjuk üljön vagy feküdjön le parancsra, és akkor megkapja, amire vágyik.

Sok tulajdonos képes meghatározni, hogy miért is ugat a kutyája, pusztán az ugatás jellege alapján. Másként ugat egy eb, amikor játszani akar, mint amikor szeretne bejutni az udvarról a házba.

Ha szeretné elérni, hogy kevesebbet ugasson a kutya, akkor a kulcs annak felismerése, miért is ugat. Persze időbe tellik megtanítani neki, hogy bizony csendben kell maradnia. Gyors megoldás nincs, és soha nem szabad elvárni, hogy egy kutya egyáltalán ne ugasson. Ez olyan, mintha azt várnánk, hogy a családtagjaink egyik napról a másikra teljes mértékben beszüntessék a beszédet. Ugye, hogy irreális? A cél az legyen, hogy csökkentse a zavaró mennyiségű ugatást, és ne az, hogy teljesen megszüntesse. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyes kutyák hajlamosabbak az ugatásra, mint mások, sőt, vannak ilyen fajták is. Őket megtanítani a csend sikerére némileg nehezebb feladat.

kutya ugat

Miért ugatnak a kutyák?

Territoriális ugatás

Előfordulhat, hogy a kutya túlzott ugatással jelzi emberek, kutyák vagy más állatok közeledését vagy belépését a területükre. Ebbe beletartozhat az otthon és az azt körülvevő kert vagy udvar, de bármilyen más olyan hely, amit a gazdával köt össze, legyen az az autó, a rendszeres séták útvonala, vagy más olyan hely, ahol sok időt töltenek el.

Figyelmeztető ugatás

Ha a kutya valamilyen zajra vagy látványra ugatással reagál, a környezettől függetlenül, akkor esélyesen figyelmeztetni szeretne az ugatással. Amikor az ugatás figyelmeztető jellegű, a kutya testtartása merevebb, mint amikor azért ugat, hogy üdvözöljön valakit, és általában minden egyes ugató hangnál kicsit előre mozdulnak.

A figyelmeztető ugatás eltér a territoriális ugatástól, hiszen ez nem csak a megszokott, ismerős helyen csattan fel, hanem bárhol.

Figyelemkereső ugatás

Néha azért ugat a kutya, akár ember, akár más állat felé, mert szeretne figyelmet vagy jutalmat kapni, legyen az játék, simogatás vagy jutalomfalat.

Üdvözlő ugatás

A kutya ugatással is üdvözölheti a gazdákát, vagy más embereket, ismerős vagy idegen kutyákat. Ilyenkor a testtartás nyugodt, de a farkát izgatottan csóválja. Az a kutya, amelyik örömmel üdvözli a látogatót, ugatás közben szűkölhet is.

Kényszerű ugatás

A túlzott ugatás sokszor kényszerűen ismétlődő, olyan, mint egy fennakadt lemez. Ilyen például az a kutya, amelyik fel és alá rohangál a kerítés mellett, közben vadul csahol, szünet nélkül, amíg a házba nem parancsolják.

Szociális ugatás

Vannak kutyák, amelyek ha más ebek ugatását halljak, azonnal rázendítenek. Ehhez bizony nem kell, hogy a másik eb a szomszédban legyen, a kutyák képesek igen távolról is meghallani társaik kommunikációját, és arra reagálnak.

Frusztráció kiváltotta ugatás

Egyes kutyák csak olyankor ugatnak, ha frusztráció éri őket. Például nem érik el játszótársaikat, játékukat, vagy úgy érzik, korlátozzák őket.

Egyéb problémák, melyek miatt ugathat a kutya

Betegség vagy sérülés

Gyakorta azért ugatnak a kutyák, mert így reagálnak a fájdalomra, vagy valamilyen fájdalmat, kellemetlen érzetet okozó állapotra. Mielőtt az ugatásról leszoktatásba kezdene, mindig vizsgáltassa ki a kutyát állatorvossal, nem valamilyen betegség vagy sérülés okozza a szokatlna ugatást.

Szeprációs szorongás kiváltotta ugatás

A szerparációs szorongás kiváltotta túlzott ugatás olyankor tapasztalható, amikor a kutya gazdája elmegy, az eb magára marad. Ilyen esetekben az ugatés mellett a szorongás más tünetei is megjelennek, mint a rombolás, bepisilés, depresszió, stb.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban